BMS køber Nordens største kran

Der er vindmøller, der skal løftes, så nu køber BMS Nordens største kran, og den kan løfte 1.350 tons

144 meter høj og løfter 1350 tons. BMS har netop købt Nordens største kran, og det har været dyrt. Firmaet har betalt næsten 100 millioner kroner. Foto: BMS
144 meter høj og løfter 1350 tons. BMS har netop købt Nordens største kran, og det har været dyrt. Firmaet har betalt næsten 100 millioner kroner. Foto: BMS

Det går godt i Nørresundby. Så godt, at kranvirksomheden BMS nu har valgt at investere en anseelig sum penge i en ny kran. Men det er ikke en hvilken som helst kran, og derfor koster den også næsten 100 millioner kr. Den nye kran skal nemlig bruges til at servicere vindmølleindustrien.

- Den nye generation af vindmøller er markant større og kan effektmæssigt erstatte mange små. Det er en positiv udvikling, som nedbringer cost of energy, men som stiller større og større krav til underleverandørerne, forklarer projektleder Henrik Wadmann fra det nordjyske vindmøllenetværk Hub North.

144 meter op
BMS’ nye kran er Nordens til dato største kran. Kranen er fra den tyske kranproducent Liebherr og har modelbetegnelsen LR1 1350. Tallet står for antallet af tons, ikke kilo, som kranen kan løfte – 1350 tons. Kranen har en rækkevidde på 144 meter op i luften.

BMS har det seneste år anvendt en tilsvarende kran, som var indlejet fra udlandet, men nu er den enorme kran under eget flag:

- Det er klart, at det giver os nogle helt andre muligheder selv at råde over kranen. Det er en meget avanceret maskine, der kan sammensættes på et utal af måder afhængigt af formålet, og nu kan vi selv planlægge og tilbyde de meget store specialløft – både til vindopgaver og andre opgaver, forklarer adm. direktør hos BMS Heavy Cranes Morten Kammer.

Fuldt udbygget vejer kranen 1600 tons og fylder op til 100 lastvognstog, så det er ikke en kran, der hverken kan flytte sig ved egen kraft eller på kort tid.