Boom i branchen: Flere ansatte og flere virksomheder

Der er kommet flere nye virksomheder og flere ansatte i de enkelte virksomheder i bygge- og anlægsbranchen

Der kommer både flere virksomheder og flere ansatte til i byggeriet, viser ny opgørelse. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Der kommer både flere virksomheder og flere ansatte til i byggeriet, viser ny opgørelse. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Der kommer flere virksomheder til i bygge- og anlægsbranchen.

Således var der 32.644 virksomheder i branchen i 2017, og det er en stigning på 671 virksomheder i forhold til året før, svarende til en stigning på to procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Dansk Byggeri oplyser om i en pressemeddelelse.

Skruer man tiden tilbage til 2013, var antallet af virksomheder i branchen på sit laveste efter en stor nedgang i kriseårene.

Sidenhen er der dog kommet vind i sejlene, og antallet af virksomheder er steget med hele seks procent.

Dermed er stigningen i bygge- og anlægsbranchen større end på tværs af alle brancher i hele erhvervslivet, hvor antallet af virksomheder i samme periode er steget med fem procent.

– Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen er ret små sammenlignet med mange andre brancher, og der har i branchen siden 2013 været fart på væksten i beskæftigelsen. Det giver derfor god mening, at den stigende beskæftigelse følges af en pæn fremgang i antallet af virksomheder, siger Jacob Hangaard, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, i pressemeddelelsen.

En bygge- og anlægsvirksomhed havde i 2017 i gennemsnit 4,2 fuldtidsansatte. På tværs af alle erhverv var gennemsnittet 7,1.

Virksomhederne vokser
En anden tendens blandt bygge- og anlægsbranchens virksomheder er, at de er blevet større, hvis man ser på antallet af medarbejdere. I 2010 var der i gennemsnit 3,7 fuldtidsansatte i en virksomhed.

Antallet er således steget med en halv fuldtidsansat på syv år, mens antallet af fuldtidsansatte i en gennemsnitlig virksomhed på tværs af alle brancher omvendt er faldet en smule.

– Det fortæller i bund og grund noget om, hvor kraftig fremgangen i bygge- og anlægsbranchens beskæftigelse har været. Branchen er relativt arbejdskraftintensiv. Og selv om der er kommet langt flere virksomheder til, er løftet i medarbejderstaben ude i virksomhederne i høj grad til at tage og føle på, siger Jacob Hangaard.

Flere lærlinge
Samtidig med udviklingen i forhold til virksomheder er også antallet af lærlinge, der er i gang med en erhvervsuddannelse i branchen, steget fra 14.000 i juni sidste år til 14.500 juni i år. Det svarer til en stigning på 3,4 procent.

– Det er positivt, at der nu er 500 flere lærlinge i gang i bygge- og anlægsvirksomhederne end sidste år. De seneste år har vi oplevet en stigning i antallet af uddannelsesaftaler, og det er den, vi nu kan se i de nye tal fra Undervisningsministeriet, siger Louise Pihl, som er underdirektør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.