Boom i sommerhusbyggeriet

Siden 2012 er der kommet gang sommerhusbyggeriet, og det gælder både den nybyggede af slagsen og tilbygninger

Antallet af sommerhuse over 100 kvadratmeter er steget de senere år. Foto: René Schütze
Antallet af sommerhuse over 100 kvadratmeter er steget de senere år. Foto: René Schütze

Meget tyder på, at danskerne har fået større appetit på sommerhustilværelsen.

I hvert fald bliver der i øjeblikket bygget flere sommerhuse og lagt nye kvadratmeter til et større antal eksisterende, end det var tilfældet for bare få år siden.

Sidste år var antallet af nybyggede kvadratmeter således vokset til 57.900, hvilket er en tredjedel mere end for fem år siden, hvor sommerhusbyggeriet var på et historisk lavpunkt. Det skriver Dansk Byggeri.

- At der er kommet mere gang i byggeaktiviteten, når det gælder sommerhuse, skyldes først og fremmest, at der er mere rift om sommerhusene. Og at den stigende efterspørgsel har fået danskerne til at tro på, at priserne på sommerhuse vil stige, siger Jacob Hangaard, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Større sommerhuse
Selv om byggeriet er godt på vej, er der stadig langt op til rekorden på 122.200 nybyggede kvadratmeter, som blev sat i 2006, inden krisen for alvor bed sig fast i økonomien.

Siden da har sommerhusene fået vokseværk, og alene i år er godt 21 procent af alle husene på minimum 100 kvadratmeter. Til sammenligning var kun 18 procent af husene over 100 kvadratmeter i 2011.

- Umiddelbart lyder det måske ikke som den store forskel. Men når man tager i betragtning, at der findes knap 225.000 sommerhuse i Danmark, er en stigning på tre procentpoint temmelig markant, siger Jacob Hangaard i pressemeddelelsen.

Tendensen kan ifølge Jacob Hangaard blandt andet skyldes den stigende mængde nye og større sommerhuse, tilbygningerne og at mange nedlagte landejendomme i dag bliver omdannet til sommer- og fritidshuse.