Boss Ladies vil have flere kvinder i skurvognene

Boss Ladies arbejder benhårdt på at nedbryde de fordomme, der desværre stadig klæber sig til kvinder i traditionelle 'mandefag'

Unge kvinder skal i højere grad ind i håndværksfagene, og her spiller virksomhederne en afgørende rolle. Foto: Stine Bidstrup
Unge kvinder skal i højere grad ind i håndværksfagene, og her spiller virksomhederne en afgørende rolle. Foto: Stine Bidstrup

Til trods for at vi skriver 2020 i kalenderen, er kvinder - ud over de afklædte på væggen i skurvognen - stadig et særsyn på de danske byggepladser.

Men det har organisationen Boss Ladies sat sig for at lave om på. Siden 2018 har de arbejdet på at bryde de forældede fordomme om kvinder i håndværksfag ned, sikre bedre vilkår generelt og slå et slag for, at kvindelige håndværkere kan mindst lige så meget som deres mandlige kollegaer.

- Vi står over for en akut og massiv mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden. Faktisk mangler der over 17.000 faglærte om bare ti år, og det ser kun ud til at stige, og derfor virker det hovedløst kun at fiske efter talent i halvdelen af søen.

- Så vi skal have pigerne på banen, og en af de største forhindringer er de mange fordomme, som hersker om kvinder i klassiske ' mandefag', så dem arbejder vi på at gøre op med én gang for alle, siger Nina Groes, direktør og stifter af Boss Ladies.

Nina Groes, tidligere direktør for Kvinfo, fik pludselig øjnene op for de manglende kvinder i håndværksfagene. Foto: Boss-Ladies.dk
Nina Groes, tidligere direktør for Kvinfo, fik pludselig øjnene op for de manglende kvinder i håndværksfagene. Foto: Boss-Ladies.dk
 

En massiv indsats
Nina Groes havde arbejdet med ligestilling i mere end 15 år blandt andet som direktør for Kvinfo, før hun stiftede Boss Ladies. Og særligt et fact blev en øjenåbner.

- Antallet af kvindelige håndværkere har ikke udviklet sig de sidste 20 år, og da jeg opdagede det, blev jeg flov over min uvidenhed. Siden har det været både min motivation og drivkraft, for det problem kan samfundet ikke blive ved med at være blind for, siger hun.

Ifølge Nina Groes er kvindelige håndværkere en af de erhvervsgrupper, som skal lægge mest øre til folks fordomme, og derfor kræver det også en massiv indsats hele vejen rundt, hvis vi i fremtiden skal se flere piger i arbejdstøjet.

Derfor har Boss Ladies også teamet op med de helt store spillere blandt andet i bygge-, anlægs-og installationsbrancherne, kommunerne og fagforeningerne.

- Skal vi virkelig skabe en mærkbar forandring, skal vi løfte i flok. Fordommene blomstrer alle vegne, og derfor skal vi nippe dem i opløbet.

Vi skal ud og vise pigerne i folkeskolen, deres forældre og lærere, at der også er plads til kvinder her, og så skal vi sikre, at pigerne på erhvervsskolerne og siden i virksomhederne får de bedste forudsætninger for at vise, hvad de kan, siger direktøren for Boss Ladies.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Dansk Byggeri: Langt, sejt træk, men nødvendigt

Ambassadørkorpset af Boss Ladies. Foto: Boss-Ladies.dk
Ambassadørkorpset af Boss Ladies. Foto: Boss-Ladies.dk
 

Forandring kommer som bekendt indefra, og derfor kræver det også en indsats hele vejen rundt i branchen, hvis man i fremtiden skal se flere kvinder med værktøjskassen under armen. På den lange liste af Boss Ladies' samarbejdspartnere finder man derfor også Dansk Byggeri, og ifølge underdirektør Louise Pihl er projektet tiltrængt:

- Så lidt som én ud af ti håndværkere er kvinder, og det bliver et langt, sejt men nødvendigt træk at få ændret ved de indgroede kønsstereotyper, der desværre også stadig smitter af på arbejdsmarkedet.

Derfor er vi meget glade for at være med ombord, siger Louise Pihl fra Dansk Byggeri.

Organisationen har i mange år arbejdet på, at få flere kvinder ind i netop bygge-og anlægsbranchen og har stået bag initiativet Byggeriet Kvinderåd.

Ifølge Louise Pihl kan Boss Ladies være med til at bane vejen for, at bygge-og anlægsbranchen når den meget ambitiøse målsætning om, at 20 procent af håndværkerne om ti år skal være kvinder.

- Boss Ladies er rigtig gode til at afmystificere og komme ud til både de helt unge piger, men også skolerne, erhvervsuddannelserne og virksomhederne, der skal ansætte dem, og derfor håber vi også, at vi kommer til at se mange flere piger vælge håndværket i fremtiden, siger Louise Pihl.

Boss Ladies

  • vil stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge bygge-, anlægs- og installationsbrancherne.

  • vil styrke den faglige stolthed hos de unge kvinder og bidrage til, at kvinderne opnår gode praktikforløb og at trivslen øges på erhvervsuddannelserne og i branchernes virksomheder.

De står bag:

Bag Boss Ladies står non-profit organisationen Divérs.

Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond, Bygge-og Anlægsbranchens Uddannelsesfond og STARK-Fonden.

Dansk Byggeri, 3F, Dansk El-forbund, TEKNIQ, Blik og Rør, Malerforbundet, Danske Malermestre og KL er projektets partnere.

Kilde: Boss-ladies.dk

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+