Byggemarked uddanner radoneksperter

Ni procent af alle nye tilfælde af lungekræft anslås at skyldes radon i hjemmet

866 har foreløbigt taget imod et af XL-Bygs kurser i radonsikring. Arkivfoto: Jan Dagø
866 har foreløbigt taget imod et af XL-Bygs kurser i radonsikring. Arkivfoto: Jan Dagø

Alt for få danskere får radonsikret deres hjem. Det mener i hvert fald byggemarkedskæden XL-Byg, der derfor har taget sagen i egen hånd.

Kæden har satset stort på at lave kurser i radonsikring for håndværkere, og det initiativ er tilsyneladende blevet godt modtaget i branchen. I alt 866 håndværkere har således taget et kursus på nuværende tidspunkt.

Det skriver XL-Byg i en pressemeddelelse.

At det lige er kurser, XL-Byg har valgt at kaste sig over, skyldes ifølge kædens produktchef Klaus Kaltoft, at mere almindelige kampagner om radon har haft for lille en effekt.

- I de seneste to år har vi kørt kampagner og forsøgt at gøre vores private kunder opmærksomme på problemerne med radon – desværre uden det store held, siger Klaus Kaltoft i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Salget af radonmålere er stadig meget begrænset, og det er svært at engagere forbrugerne i radonudfordringerne.

Skyld i lungekræft
Radon er en radioaktiv og giftig gas, som kan sive ind i boligen fra undergrunden. Den kan ifølge Sundhedsstyrelsen hverken lugtes eller ses, men hvis den er til stede i for store mængder, kan den være sundhedsskadelig.

Styrelsen skriver på sin hjemmeside, at ca. ni procent af alle nye tilfælde af lungekræft anslås at skyldes radon i hjemmet.

XL-Byg håber, at man ved at uddanne flere håndværkere i radonsikring kan øge bevågenheden omkring gassen blandt danskerne. Initiativet bliver bakket op af Torben Valdbjørn Rasmussen, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut og ekspert i radonsikring.

- Da man hverken kan se, lugte eller høre radon, og fordi eventuelle sundhedsreaktioner kommer over en lang årrække, bliver radonsikring nedprioriteret. Jeg tror, det er en rigtig god idé, at XL-Byg holder kurser for håndværkere, for disse fagpersoner har stor pondus hos slutbrugeren, siger han i pressemeddelelsen.

Torben Valdbjørn Rasmussen mener dog ikke, at flere uddannede håndværkere er nok til at løse problemet.

- De (XL-Byg, red.) skal fortsætte med også at oplyse og engagere husejerne, da der er mange mennesker, der aldrig eller sjældent kommer i kontant med håndværkere, siger seniorforskeren i pressemeddelelsen.