Byggeriets lønninger skyder op

Byggebranchen oplever opgangstider, og arbejdskraft er en mangelvare. Derfor stiger reallønnen i byggeriet, men dog ikke i så høj grad som før finanskrisen

Virksomhederne er mere tilbageholdende med at give lønforhøjelser end før finanskrisen. Foto: Anita Gravesen
Virksomhederne er mere tilbageholdende med at give lønforhøjelser end før finanskrisen. Foto: Anita Gravesen

Kranerne tårner sig op over de danske byer og bevæger sig næsten i døgndrift over hustagene. Betonelementer bliver kørt mod byggepladserne på store lastbiler, mens fundamentet til endnu et stort byggeri bliver støbt.

Der er stor aktivitet på byggepladserne rundt omkring i Danmark, mens der er mangel på arbejdskraft i netop samme branche. Derfor oplever byggeriet i øjeblikket en reallønstigning, som ikke er set siden finanskrisen.

Stigningen er på tre procent, og det kan man mærke i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), der er en faglig samarbejdsorganisation for syv LO-forbund i bygge- og anlægssektoren.

- Reallønnen stiger, og det er den, der er interessant. Inflationen er jo vigtig at have med, når man skal ud og købe mad, ferie eller nyt køkken. Inflationen ligger på halvanden procent, så det giver et reelt købekraftspring, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i BAT.

Selv om der i øjeblikket er stor efterspørgel på arbejdskraft, så er der dog ikke tale om helt de samme lønstigninger som i årene før finanskrisen. Gunde Odgaard påpeger, at stigningen her var helt oppe på seks procent.

Ifølge ham er der en lang række grunde til, at virksomhederne er tilbageholdende med at betale lønstigninger. Det handler om, at der er rig mulighed for at hyre udenlandsk arbejdskraft, og at rigtig mange bygningsarbejdere er blevet mere tro mod deres virksomhed.

- Der er ikke helt så mange virksomhedsskift, som vi har set under tidligere højkonjunkturer. Virksomhedsskift bunder jo ofte i, at man kan tjene mere et andet sted, siger Gunde Odgaard.

Han mener dog også, at ægtefællerne til byggeriets mænd har en del at skulle have sagt i den tempererede lønstigning.

- Mange kvinder mener, at manden skal have et fast job. I 2007 så vi også den her tendens, og jeg tror kun, at den er blevet forstærket i de mellemliggende år, siger han.

Ifølge DA Statistik lå den gennemsnitlige løn i byggebranchen på 195,64 kroner i timen i tredje kvartal af 2018.

Nu eller aldrig
Reallønstigningen kommer efter en række kriseår, hvor lønstigningerne var minimale og i decideret tilbagegang. Ifølge Gunde Odgaard viste byggeriet stor krisebevidsthed under finanskrisen. En tendens man ikke så andre steder.

- Blandt ledere, direktører og funktionærer på officergangene tog man sig jo godt betalt alligevel, og vi befandt os nederst i hierarkiet. Derfor er det helt ret og rimeligt, at vi også får del i opturen nu. Hvis vi ikke skulle have lønfremgang under en højkonjunktur, så vil jeg godt vide, hvornår vi så skal have det, spørger han.

Den gunstige udvikling skyldes ifølge Gunde Odgaard, at der er en stor tro på fremtiden, og at både virksomheder og ejendomsfirmaer er begyndt at bygge alt fra kontorejendomme til forretningslokaler. Institutionelle investorer som pensionskasser ser også byggeriet som et alternativ til de mere almindelige investeringer.

Og endelig er der den demografiske udvikling i Danmark, som ifølge sekretariatschefen i BAT også påvirker byggeriet.

- Det er ikke nødvendigvis tilflytningen, der skaber befolkningstilvæksten. Det er i højere grad unge mennesker, der får børn og vælger at blive boende. Men det kræver også en lidt større lejlighed, og det er med til at skabe et byggeboom, siger Gunde Odgaar og slår fast:

- Det helt grundlæggende er, at Danmark har en stærk, velordnet økonomi, og at der er en tro på fremtiden.

Ikke kun det gode
Men Gunde Odgaard ser også med en smule mistro på den vej, byggebranchen udvikler sig i.

- Jeg kan godt have den mistanke, når jeg kigger rundt i branchen og taler med folk, der har forstand på det, at ordrer ikke kommer i samme strøm og omfang, som de gjorde tidligere, siger han og fortsætter:

- Ikke at jeg vil male fanden på væggen og sige, at nu crasher det hele om lidt. For det tror jeg ikke, det gør. Men jeg tror, der kommer en opbremsning.

Der er i øjeblikket omkring 170.000 ansatte i byggeribranchen i Danmark, men sådan bliver det muligvis ikke ved med at være, påpeger sekretariatschefen.

- Når vi snakker sammen om nogle år, er der måske tale om, at vi kun har 160.000 i byggebranchen i stedet for 170.000. Men så er de jo nok andre steder henne, hvor der er mere vind i sejlene.