Op til 40 procent af trafikdrab på vejene er relateret til erhvervskørsel, vurderer Det Europæiske Trafiksikkerhedsråd, og det er et problem, mener Rådet for Sikker Trafik og FDM, der har besluttet sig for at forsøge at gøre noget ved det.
Derfor arrangerede de to parter i oktober et praktisk og teoretisk kursus på racerbanen Jyllandsringen, hvor 65 erhvervsfolk var inviteret med det formål, at deltagerne skulle blive klogere på deres egne evner, og hvordan deres erhvervsbil opfører sig i forskellige, normalt farlige situationer.
De to organisationer håber, at den slags kurser kan gøre erhvervsfolk mere opmærksomme på deres vaner.
For der er meget at holde styr på, når arbejdspladsen ruller på vejene.
Her er uddannelse og træning essentiel for at undgå ulykker.
Desværre er det bare ikke alle, der har det, og derfor er der ifølge Havarikommissionen tre gange større risiko for at blive dræbt ved en given køretur i en varebil end i en personbil.
– Man får hurtigt et arrogant forhold til ens hastighed og det at sidde i trafikken, fordi man føler, at man kan klare nogle opgaver, som for eksempel at tage et opkald, på rutinen, siger Mathias Hjort Frederiksen, projektleder for erhvervssamarbejde hos Rådet for Sikker Trafik.
– Men en lille distraktion kan få fatale konsekvenser, siger han.
Tager opmærksomheden
Mathias Hjort Frederiksen peger på, at mange chauffører arbejder under et stort tidspres, og mange vælger derfor at tage et arbejdsopkald på farten, til trods for at det er en af de største opmærksomhedsrøvere.
– Rigtig mange tager arbejdsopkald i trafikken, fordi man har en idé om, at man ikke skal spilde tiden. Men selv om den er håndfri, så tager samtalen opmærksomhed fra vejen, siger Mathias Hjort Frederiksen.
FDM og Rådet for Sikker Trafik vil også i 2020 afholde nye erhvervskurser på Jyllandsringen.
Mathias Hjort Frederiksen oplyser, at de arbejder på at få et lignende arrangement til Sjælland.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Kan koste meget dyrt: Mange har ingen ansvarsforsikring
Med tanke på, hvor stor en procentdel af trafikulykker erhvervskøretøjer er involveret i, er det både en rigtig god idé og økonomisk forsvarligt at have en ansvarsforsikring på sit motorkøretøj. Og så er det desuden også lovpligtigt. Men over 13.000 køretøjer mangler stadig én, selv om det siden 1. januar 2019 har udløst et dagsgebyr på 250 kroner at køre rundt uden.
Ifølge Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM) mangler 1712 varebiler og 103 lastbiler lige nu en ansvarsforsikring.
Bliver man stoppet af politiet, får man klippet pladerne på stedet og en bøde på mindst 1000 kroner. Men det er, hvis uheldet sker, at det bliver rigtig dyrt at køre rundt uden ansvarsforsikring.
– Hvis du skader andre, så kan du risikere at stå med en stor millionregning. Hvis man lever af at køre, så kan det være svært at forstå, at man ikke tegner en ansvarsforsikring. For ud over de skader, som man kan forvolde andre, så kan det gå grueligt galt for virksomhedens økonomi, siger Jesper Hjorth Jespersen, kommunikationskonsulent hos DFIM.
DFIM har retten til at inddrive det daglige gebyr. De, som ikke betaler, vil blive sendt til inkasso, og i sidste instans kan Fogedretten tage udlæg i virksomhedens aktiver.
Jesper Hjorth Jespersen oplyser, at man skal betale det beløb, som man skylder til DFIM, før man kan tegne en forsikring. Man kan også vælge at afmelde køretøjet hos Motorstyrelsen. Skyldige gebyrer skal dog stadig betales.