Dansk Byggeri: Alvorlig mangel på arbejdskraft i Jylland

Manglen på faglærte kan skubbe mange yderområder ud over kanten, frygter brancheforening

Kun omkring halvdelen af håndværkerne i yderområderne er faglærte, og andelen falder. (Arkivfoto: Thomas Borberg)
Kun omkring halvdelen af håndværkerne i yderområderne er faglærte, og andelen falder. (Arkivfoto: Thomas Borberg)

Virksomhederne uden for de store byer kommer i løbet af få år til forgæves til at slå jobopslag op inden for de fleste håndværksfag. Og det bliver ikke bare svært at finde tømrere og elektrikere, men også ledere til at drive virksomhederne.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Byggeri, som har lavet en analyse, der viser, at i landets yderområder har kun cirka 40 procent af lederne og 50 procent af de ansatte en faglært uddannelse.

Analysen viser, at Danmark allerede i 2025 vil mangle omkring 60.000 faglærte, hvis det nuværende mønster fortsætter, og alene i bygge- og anlægsbranchen vil der mangle 14.000 faglærte – særligt elektrikere og tømrere.

- Konsekvensen er ganske enkel; virksomhederne kan ikke få besat de stillinger, som de slår op. Det er noget af en udfordring, som venter særligt yderområderne i nær fremtid, netop fordi de faglærte er dem, der driver væksten uden for de store byer, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, i en pressemeddelelse.

Drop gymnasiet
Han frygter, at det særligt er de dele af Jylland, der i dag kendetegnes som produktions-Danmark, der risikerer at blive hårdt ramt. For hvis der ikke er nogen til at besætte stillingerne, må virksomhederne jo enten flytte derhen, hvor arbejdskraften er, lukke eller forsøge at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

Lars Storr-Hansen langer ud efter uddannelsessystemet, som efter hans mening trænger til en radikal ændring i den måde, det er skruet sammen på.

- Hvis politikerne vil investere i oldtidskundskab og satse på, at det er det, vi skal leve af, så skal de bare fortsætte med at fylde gymnasierne. Men hvis de vil sikre fremtiden og væksten i både yderområderne og Danmark som helhed, så skal de sørge for, at gymnasiet kun er for dem, der skal læse på de videregående uddannelser, mens resten skal have en faglært uddannelse, lyder det fra Lars Storr-Hansen.