Dansk firma vil 3D-printe etagebyggerier i 2021

Et nyt forskningsprojekt undersøger mulighederne for at lave armeret beton med en 3D-printer

I Københavns Nordhavn ligger Danmarks første 3D-printede bygning. Foto: Cobod
I Københavns Nordhavn ligger Danmarks første 3D-printede bygning. Foto: Cobod

Det er ikke ret mange år siden, at 3D-printere for alvor brød igennem i offentlighedens bevidsthed.

Siden da har kreative sjæle printet alt lige fra små legetøjsfigurer i plastik til skydeklare pistoler og reservedele til kroppens udslidte organer.

Så hvorfor ikke opskalere teknologien lidt og printe noget større? Hvad nu, hvis man kunne printe for eksempel et helt hus i flere etager på én gang?

Det er tanken bag et nyt, dansk forskningsprojekt ved navn N3xtcon, som arbejder på at udvikle teknologi, der kan 3D-printe store bygningselementer i armeret beton i en nem og sammenhængende proces.

Efter planen skal forskere og virksomheder allerede fra 2021 kunne printe flere etager høje beboelsesbygninger. Det skriver Ingeniøren.

Vil printe armering
N3xtcon-projektet har fået 16 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden, og med erfarne samarbejdspartnere fra byggebranchen som Pension Danmark og FB-Gruppen, der begge arbejder med etagebyggeri, er forudsætningerne for succes gode.

Det vurderer projektleder Thomas Juul Andersen fra Teknologisk Institut.

- Det er ambitionen, at vi om tre år kan printe noget, som de kan bruge – både som insitu-byggeri og med printede elementer, siger han til Ingeniøren.

Som man formentlig kunne forvente, er sådanne 3D-printprojekter ikke sådan lige til at føre ud i livet. Først kræver det en enorm printer, der kan lave store elementer.

Sådan en har N3xtcon fået fingrene i gennem samarbejdspartneren Cobod, der står bag Danmarks hidtil eneste 3D-printede bygning i Københavns Nordhavn.

Ny beregningsmetode
Det nye projekt skal dog også finde nye, smarte metoder til at beregne processen og lave solid armering i den printede beton.

Målet er ifølge Ingeniøren at finde en måde, hvorpå man kan placere armeringen, samtidig med at man printer.

Som de fleste byggesagkyndige ved, er det ikke nok bare at lave en bygning, der ser flot og robust ud. Det skal også kunne dokumenteres, at bygningen er solid og lever op til bygningsreglementets krav.

Og den type beregninger er der ingen standarder for, når det kommer til 3D-printede byggerier, fortæller Thomas Juul Andersen.

- Et af målene med dette projekt er at få lagt os fast på en valid armeringsmetode i så god tid, at vi kan nå at printe en masse konstruktioner med den og teste dem. Derved kan vidokumentere deres egenskaber og nå frem til en troværdig beregningsmetode, siger han til Ingeniøren og tilføjer:

- Vi vil ikke bare lave en enkelt fantastisk konstruktion. Vi vil have styr på hele processen og gøre den robust, så det ikke bliver et luftigt eksperiment.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind