Dansk firma vil forhindre oversvømmede kældre

Med enkle løsninger, som kan installeres af boligejere selv, forsøger Lind Solutions at sætte tempoet op, så vi ikke taber klimakapløbet

Lind Solutions vil sikre danske boligejere mod oversvømmelser. Arkivfoto: Annika Byrde
Lind Solutions vil sikre danske boligejere mod oversvømmelser. Arkivfoto: Annika Byrde

Lind Solutions er en dansk iværksættervirksomhed, der har fokus på at udvikle og producere løsninger, der skal forhindre boliger i at blive oversvømmet.

- Klimaforandringerne kræver en omlægning af hele vores strukturelle opbygning af byer og kystnær bebyggelse, forklarer stifter og direktør Terkel Lind.

Han påpeger, at der er mange aktører i Danmark, og derfor går omlægningen langsom set i forhold til, hvor hurtigt klimaet ændrer sig.

- Der er staten, regionerne, kommunerne, forsyningsselskaberne og de enkelte borgere. Ansvaret falder ofte mellem sprækkerne, og så sker der meget lidt. Uden nytænkning kommer vi langsomt frem, og det bliver dyrt, siger han.

Koster ikke en formue
Af den grund startede Lind Solutions udviklingen af løsninger med udgangspunkt i dem, der lider mest - altså borgerne, når de udsættes for skybrud eller stormflod, og forsikringsselskaberne, der skal betale gildet.

I samarbejde med landets største forsikringsselskaber etablerede Lind Solutions en målsætning om at udvikle produkter, som er effektive og billige, og som kan installeres af den enkelte boligejer.

- Målet er, at den enkelte boligejer skal have mulighed for at tage ansvar for sin bolig, uden at det koster en formue. Udviklingen af produkterne er baseret på at stoppe vandet i den rækkefølge, det trænger ind i boligen.

3 løsninger fra Lind Solutions

Vandsikringstape
Det første sted, vand trænger ind ved skybrud og stormflod, er ved døre og vinduer.

Vandsikringstapen løser denne udfordring ved at svulme op, når det kommer i kontakt med vand.

På den måde lukker det af for det indtrængende vand.

Vandsikringsprop
Et billigt alternativ til et højvandslukke. Den kan stoppe vandet med tryk helt op til fire meters vandsøjletryk og lukker af for både afløb til vask, bruseniche og vaskemaskine på en og samme tid.

Den skal monteres ved varsling og fjernes efter brug.

Regnvandsventilen
Har til formål at stoppe vandet, inden det rammer boligen. Ved kraftig regn eller skybrud afkobles vandet fra kloakken og ledes ud på terræn.

Herved undgås, at trykket i kloakken stiger, så kloakvandet presses ind i husene.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det bliver afgørende for vores boliger


Nynne Groth Hallander er projektleder hos 3byggetilbud.dk, som er Danmarks største formidler af bygge- og renoveringsopgaver.

Hun giver her sine bud på, hvad der kommer til at få størst betydning for vores boliger, når klimaforandringerne øges. Mere nedbør bliver højst sandsynligt en fast del af vores hverdag i fremtiden, hvorfor det er vigtigt, at vandet kan komme væk igen.

- Grundig oplysning er vejen frem. Når vi taler klimasikring, skal vi bevæge os væk fra at tænke klimasikring som et akut behov, der skal løses, når stormen eller skybruddet har ramt, til at være en renovering, man får udført på forkant og dermed undgår dyre skader, lyder det fra Nynne Groth Hallander.

PR-foto
PR-foto

Det stiller naturligvis krav til håndværkernes evne til at rådgive, tilføjer hun.

- Det er vigtigt, at entreprenører, kloakmestre, anlægsgartnere og andre relevante klimasikringsfagfolk får den viden og efteruddannelse, de skal bruge.

Hun uddyber, at kommunerne allerede spiller og kommer til at spille en stor rolle, når vi taler klimasikring i boligen, da de med klimapartnerskabet DK2020 får sat klimahandleplaner på agendaen og får oplyst borgere om relevante initiativer.

Samtidig er det ifølge Nynne Groth Hallander ’ærgerligt’, at en populær ordning som håndværkerfradraget er blevet afskaffet fra 1. april, fordi her kunne boligejerne få penge tilbage på skattebilletten, når de klimasikrede.

- Økonomiske fradrag og tilskud sætter skub i den grønne omstilling, og vi vil ønske, at regeringen tænker flere ordninger som disse ind i fremtiden, forklarer hun.

Ekstremt vejr skaber nye opgaver

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+