Danske forbrugere vil have større håndværkerfradrag

Mange danskere har byggeprojekter liggende i skuffen, som de gerne vil sætte i gang, hvis håndværkerfradraget blev mere attraktivt

En fordobling af håndværkerfradraget vil kunne bidrage til at sætte hjulene i gang oven på coronakrisen, mener Dansk Byggeri. Foto: Finn Frandsen
En fordobling af håndværkerfradraget vil kunne bidrage til at sætte hjulene i gang oven på coronakrisen, mener Dansk Byggeri. Foto: Finn Frandsen

Har du et byggeprojekt i tankerne, som du egentlig gerne vil have taget hul på, men tøver, fordi du godt kunne tænke dig et mere attraktivt håndværkerfradrag?

Så er du ikke alene.

Således svarer en tredjedel af danskerne i en ny spørgeundersøgelse, at de har projekter, som de gerne ville sætte i gang, hvis håndværkerfradraget blev mere attraktivt. Spørgeundersøgelsen er foretaget af analysebureauet Opeepl Denmark foretaget for Dansk Byggeri.

Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

- Håndværkerfradraget har mange fordele. Det gør sort arbejde hvidt og fremmer den grønne omstilling.

- Men samtidig er det et nyttigt redskab til at skrue op og ned for aktiviteten i samfundet, og det vil derfor være oplagt for politikerne at bruge netop håndværkerfradraget til at få gang i hjulene oven på coronakrisen, som tilfældet også var i årene efter finanskrisen, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i pressemeddelelsen.

Fordobling
Konkret foreslår Dansk Byggeri at fordoble fradraget til 25.000 kr. pr. person og gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så det også bliver mere attraktivt at sætte store energirenoveringsprojekter i gang.

- I dag er det kun grønne projekter, der er omfattet af håndværkerfradraget, men i øjeblikket hvor økonomien er gået i stå, er det oplagt som et ekstraordinært 2020-tiltag at åbne for at lade fradraget gælde for alle typer af håndværksopgaver. Det vil sige også indvendig maling samt køkken- og badeværelsesrenovering. Det vil være en god kickstart, siger Bo Sandberg.

Populært i hele landet
Hele 43 procent af de danskere, som bor i parcel- eller rækkehus, svarer i undersøgelsen, at de har byggeprojekter klar, mens det gælder for 21 procent i etagebolig og 31 procent i andre boligtyper som f.eks. de, der bor i sommerhus.

- Vi ved erfaringsmæssigt, at håndværkerfradraget er bredt forankret i hele landet – og allermest populært vest for Storebælt – og at det er alle indkomstgrupper, der benytter fradraget, siger Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri kommer med det, som de selv kalder for ’et konservativt skøn’ over beskæftigelseseffekten af at gøre håndværkerfradraget mere attraktivt. Ifølge Dansk Byggeri vil effekten være 2100 arbejdspladser i byggeriet og 1300 i andre brancher.