Annonce:
Annonce:

Danskerne høstede 10 medaljer ved VM i Skills

Målt på point pr. deltager var Danmark 10. bedste nation af 60 i WorldSkills 2017. Kina og Korea løb med topplaceringerne

En 'Medallion for Excellence' gik også til karrosseritekniker Nichlas Rosenkilde Thomsen. Foto: PR
En 'Medallion for Excellence' gik også til karrosseritekniker Nichlas Rosenkilde Thomsen. Foto: PR
Annonce:

To bronzemedaljer og otte 'Medaillons for Excellence'. Det blev høsten for det danske landshold ved WorldSkills 2017 i ørkenstaten Abu Dhabis hede.

Målt på gennemsnitligt antal point pr. deltager, lander det danske landshold på 10. pladsen blandt de 60 deltagende nationer i VM.

Topscorerne Korea og Kina havde et snit på 725 point, Danmark 709. Sammenlagt løb Kina og Korea med 24 guld- og 30 sølvmedaljer.

- For os er det et rigtig flot resultat, siger sekretariatschef i SkillsDenmark, Ulla Groth.

- Og det er da også flot, at alle på holdet har så høje pointtal, at deres gennemsnit bringer Danmark på 10. pladsen, siger hun.

Ranger er et råt værktøj

Færre ressourcer
Netop de store nationer og i Europa lande som Schweiz og Frankrig bruger langt større ressourcer på forberedelserne til VM.

Annonce:

Og når det gælder de asiatiske industri-supermagter som Kina og Korea, taler man ligefrem om, at de sender 'konkurrencerobotter' til VM.

Det kan flisemureren Frederik Nielsen fra Aalborg tale med om.

Han kom hjem med en personlig 10. plads og en 'Medaillon for Excellence', men guld og sølv i hans fag gik til Kina og Korea.

- De træner i omkring fire år, hvor de går på en speciel skole. Flere tusinde konkurrerer bare for at finde den rigtige, der skal med til VM – og hvis de vinder, får de biler, penge, pension, fortæller Frederik Nielsen.

- For dem er det deres liv – det er alt eller intet. For os andre er det en kæmpe oplevelse, men vi har også et arbejde der starter på mandag igen. Selvfølgelig kommer man derned for at få guld, men vores liv går jo videre, når vi kommer hjem, siger han.

Én af de danske topscorere blev kokken Christian Wellendorf fra Falsled Kro, der var i konkurrence mod 41 andre nationer og tog bronzemedaljen.

Annonce:

- Mange har et meget stort budget og har trænet i mange år, så at komme her og slå dem alle sammen, det kan man ikke have nogen forventninger til, kun tro, siger Christian Wellendorf.

Mads Pallisgaard Holm fik en medalje som autolakerer til VM i Skills. Foto: PR
Mads Pallisgaard Holm fik en medalje som autolakerer til VM i Skills. Foto: PR
 

Vigtig reklame
SkillsDenmarks sekretariatschef Ulla Groth ser også et andet udbytte end medaljer i konkurrencen:

- De store nationer bruger rigtig mange ressourcer og mange år på at bygge deres deltagere op til at nuppe de øverste podiepladser. Det kan og skal vi ikke matche, for vores deltagere skal vise, hvor mange muligheder, der er for alle, der vælger en dansk erhvervsuddannelse, siger Ulla Groth.

- De repræsenterer jo alle dem, der følger det gængse forløb med skift mellem praktik og skoleophold, og det flotte resultat med en 10. plads er en stor kadeau til danske erhvervsskoler og de faglige udvalg bag hver uddannelse. Så kan de andre komme med alle deres 'konkurrencerobotter', siger sekretariatschef Ulla Groth.

Sekretariatschefen tror ikke, at det kan få negative konsekvenser for enkelte fags lyst til at deltage.

Annonce:

- Det tror jeg ikke, for at være med i WorldSkills er vigtig reklame for erhvervsuddannelserne, og vi får andet med hjem end medaljer, siger Ulla Groth.

- De unge får internationale kontakter og inspiration, og fag og skoler får altid noget ny viden og teknik med hjem. Hvis det får en effekt, kan det da være, at det øger interessen for også at deltage i EuroSkills, hvor niveauet på deltagernes træningsforløb – endnu da – er mere ensartet, siger hun.

I nordisk sammenhæng har Danmark også klaret sig flot.

Sverige og Norge stillede begge med større landshold end det danske, men af topplaceringer blev det kun til en enkelt bronzemedalje til svenskerne. Finnerne slog dog danskerne med to guld- og en sølvmedalje.

Medaljerne

Med bronzemedaljer i hænderne kan kokken Christian Wellendorf og landbrugsmaskinmekaniker Søren Lykke Døssing begge kalde sig verdens tredje bedste i deres fag.

'Medaillon for Excellence' gik til:

  • Autolakerer Mads Pallisgaard Holm
  • Bager Lasse Nørup Bentsen
  • Tjener Emma Hoff Hjorth
  • Bygningsmaler Rebekka Guldbrand Vedstesen
  • Bygningssnedker Frederik Riber
  • Flisemurer Frederik Nielsen
  • Karrosseritekniker Nichlas Rosenkilde Thomsen
  • Tømrer Jesper Sonne Nørgaard

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: