Der er kommet styr på skybrud

Færre byggeskader: Det gør en forskel, når man laver forsinkelsesbassiner og skybrudstunneller i danske byer

Klimaforandringer er årsag til hyppigere og kraftigere skybrud, hvilket fylder kloaksystemerne med regnvand. PR-foto
Klimaforandringer er årsag til hyppigere og kraftigere skybrud, hvilket fylder kloaksystemerne med regnvand. PR-foto

Klimaforandringerne er kommet for at blive, og det betyder, at danskerne skal vende sig til flere og kraftigere skybrud.

Når himlen åbner sig og det vælter ned med regnvand, så sætter det kloaksystemerne under pres i en sådan grad, at kloakdækslerne risikerer at skyde op og føre til oversvømmelser og dermed skader på huse i byerne.

For at undgå dette er kloakkerne udstyret med overløbsbygværker. Det er en form for sikkerhedsventiler, som har til formål at lukke det regnfortyndede spildevand ud, når der ikke længere er plads.

Problemet er bare, at spildevandet, der indeholder næringsstoffer og colibakterier, på denne måde ledes fra byerne og ud i vandmiljøet, hvilket for eksempel betyder flere dage med rødt flag på badestranden.

Færre overløbsbygværker
Derfor har de danske spildevandsselskaber sat sig for at nedbringe antallet af overløbsbygværker fra fælleskloakerede ledninger.

Og det er nu sket. Siden 2017 er antallet af overløbsbygværker nemlig faldet med 379, så der nu er 4222 overløbsbygværker.

- Det er en klar tendens, vi ser, siger Helle Katrine Andersen, sekretariatschef i Danva, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vandselskaberne anlægger forsinkelsesbassiner og skybrudstunneller i storbyernes midte, ligesom de separatkloakerer andre områder. Det betyder, at man samlet set får et mindre pres på kloaksystemerne, så det er muligt at reducere overløb af regnfortyndet spildevand til vandmiljøet.

Opråb til politikere
Helle Katrine Andersen forklarer, at mange spildevandsselskaber gør en dyd ud af at forhindre regnvand i at komme i kloaksystemet, da det udfordrer kapaciteten.

- Men det er en omfattende opgave, der kræver store investeringer, og det er en udfordring, når staten samtidig stiller krav om, at vandselskaberne skal spare penge på investeringer, selvom de er til gavn for samfundet.

Ifølge Helle Katrine Andersen bør politikerne lave om på den nuværende regulering af hensyn til sundhed og miljø.

Danva er en branche- og interesseorganisation, der fortrinsvis er for kommunalt ejede vandforsyninger og kloakforsyninger i Danmark.

Skole brændte ned: Nu er der styr på indeklimaet

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Den er da smart

Sådan ser et sandfilter ud. PR-foto
Sådan ser et sandfilter ud. PR-foto
 

Danske vandværker bruger unødvendig energi på filterskyl.

Faktisk spilder vandværkerne op til fire procent af det indvundne drikkevand, når de skyller deres sandfiltre, fordi de er tilstoppet af jernslam.

De rutinemæssige returskylninger koster dog i vand og el, fordi sandfiltrene er mindre effektive i timerne efter en sådan skylning,

Det skal en ny rotorteknologi lave om på, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Genialt apparat
Ifølge Teknologisk Institut er den innovative rotor i stand til at spare et mellemstort vandværk for 500 m3 vand og cirka 135 kWh om dagen, hvilket for vandværkerne vil være en ’betydelig’ besparelse på vand- og elforbruget.

Når den nye rotorteknologi er så effektiv, skyldes det, at den udnytter den omstændighed, at jernslammet primært lægger sig i sandfiltrets øvre lag.

- Vi bruger op til fire procent af drikkevandet på at skylle filtrene. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til cirka 175.000 m3 vand om året for et større vandværk. Eller omkring 1750 familiers årlige vandforbrug.

- Set i det lys kan skyllevandet betragtes som spildt vand, der i stedet kunne være endt i forbrugernes vandhaner, siger Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning ved Verdo Vand, som deltager i projektet, i pressemeddelelsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+