Der kommer til at mangle 10.000 nye boliger i år

Flere danskere vælger at bo alene, og det lægger pres på efterspørgslen efter mindre boliger. Alene i 2016 kommer der til at mangle 10.000 boliger

Der er stor mangel på boliger til enkeltpersoner, vurderer Dansk Byggeri. (Arkivfoto: Per Folkver)
Der er stor mangel på boliger til enkeltpersoner, vurderer Dansk Byggeri. (Arkivfoto: Per Folkver)

Når stadigt flere danskere vælger at bo alene, lægger det især pres på efterspørgslen af de mindste boliger.

Antallet af husstande, der kun rummer én person, er steget med 23.500 siden 2010. Det er en stigning på 2,3 procent, viser en frisk boligopgørelse fra Danmarks Statistik, hvilket ifølge brancheforeningen Dansk Byggeri understreger nødvendigheden af øget nybyggeri af mindre boliger.

- En stigning på 2,3 procent lyder ikke af meget, men 23.500 flere husstande med kun én person skaber selvfølgelig et behov for flere mindre boliger. Flere enkeltmandshusstande underbygger den tendens, vi efterhånden har set i samfundet længe, fortæller økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen, i en pressemeddelelse.

Volvo XC90 har givet lidt køb på sin oprindelse og ligner lidt for meget en efterligning af Audi Q7 - med en smuk P1800 retrofront. (Foto: Thomas André) Håndværkeren Er dette den sikreste bil nogensinde?

Der er dog store forskelle på landsdelene. I hovedstaden har presset på boligmarkedet gjort, at priserne er steget, hvilket kan gøre det svært for enlige at følge med i det høje prisniveau.

Det er ifølge organisationen en af forklaringerne på, at der i centrum af hovedstaden har været en tilbagegang i husstande med kun én person, mens der på Østsjælland har været den største stigning på 6,3 procent.

Dækker ikke behovet
Foruden flere singler er også demografisk forskydning og urbanisering vigtigt at holde øje med, lyder meldingen fra Dansk Byggeri.

Danskerne er nemlig blevet mere trygge ved deres økonomiske situation, og flere end 320.000 flyttede sidste år til en ny kommune.

- Nybyggeriet ligger desværre fortsat for lavt til at imødekomme behovet. Vi bliver flere ældre i Danmark, flere skifter boligen på landet ud med livet i de store eller mellemstore provinsbyer, og så er der nettoindvandring til Danmark. Det betyder alt sammen et øget boligbehov, forklarer Maria Schougaard Berntsen i pressemeddelelsen.

Dansk Byggeri vurderer, at der er behov for ca. 25.000 nye boliger om året frem mod 2020 ved nybyggeri eller ved ombygning af eksisterende ejendomme.

Foreløbigt ser det dog ud til, at der i 2016 kun vil blive påbegyndt 15.000 boliger i Danmark, hvilket ifølge organisationens tal altså kun dækker omkring 60 procent af det aktuelle behov.