Det er blevet cool at være faglært – men unge er kritiske

Mange danskere mener, at det er blevet mere attraktivt at være faglært – men de unge hænger i bremsen, og derfor skal der handles nu

Opfattelsen af at være faglært er blevet mere positiv, viser ny undersøgelse. Foto: /ritzau/Mads Nissen
Opfattelsen af at være faglært er blevet mere positiv, viser ny undersøgelse. Foto: /ritzau/Mads Nissen

Tømrer, murer, smed eller frisør. Mulighederne på erhvervsskolerne er mange, men livet som lærling har ikke altid haft det bedste ry rundt omkring hos landets uddannelsesvejledere.

Tiderne er skiftet.

Er det attraktivt at være faglært?

Det har Danmarks Statistik i en ny undersøgelse spurgt danskerne om.

Undersøgelsen viser, at to ud af tre danskere mener, at det er mere attraktivt eller lige så attraktivt at være faglært, som det var for ti år siden. Det fortæller Dansk Byggeri.

Især forældrene, lærer og uddannelsesvejlederne har ændret synspunkt i forhold til erhvervsuddannelserne.

Størstedelen af de, der mener, at det er mere attraktivt eller lige så attraktivt at være faglært i dag som for ti år siden, er nemlig danskere over 30 år.

Hos Dansk Byggeri ser man positivt på udviklingen.

- Det er glædeligt, at langt størstedelen af danskerne mener, at livet som faglært er blevet mere attraktivt. Vi kan glæde os over, at fordommene omkring en faglært uddannelse så småt er ved at fordufte, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

Se også: Stark lover stop for forgæves byggebesøg

Kritiske unge
Glæden er dog ikke ubetinget, for blandt fremtidens tømrere, murere, smede og frisører er det at være faglært knap så attraktivt.

Blandt de 16-29 årige er det nemlig kun halvdelen, der mener, at det er lige så attraktivt eller mere attraktivt at være faglært. Dermed skiller de unge sig ud fra de ældre aldersgrupper. Og det skal der gøres noget ved, mener Dansk Byggeri.

- Det er selvfølgelig helt centralt, at vi får de unge med på vognen. De er jo de aller vigtigste spillere i kampen for flere faglærte. Og selvom vi ved, at forældrenes meninger betyder meget for de unges uddannelsesvalg i dag, så skal vi fortsætte det hårde arbejde for at gøre det attraktivt at tage en uddannelse som f.eks. tømrer eller struktør, siger Louise Pihl.

Faktisk mener hele 30 procent – eller næsten hver tredje – af de unge mellem 16 og 29 år, at det er blevet mindre attraktivt at være faglært inden for de sidste 10 år.

Hos de øvrige aldersgrupper ligger den procentdel på omkring 17-18 procent.

Når den yngste gruppe er der, hvor de fleste, der tager en faglært uddannelse, rekrutteres, kan der være store konsekvenser, hvis ikke man får fat i ungdommen.

- Vi står i en situation, hvor vi i 2027 kan risikere at mangle 73.000 faglærte, hvoraf de 17.000 kommer til at mangle i bygge- og anlægsbranchen. Det er noget, vi er nødt til at handle på, siger Louise Pihl.

Vise håndværket frem
Dansk Byggeri tror på, at et af midlerne til at få unge ind på erhvervsskolerne er, at de i større grad skal have lov til at snuse til fagene.

Derfor har de lanceret en virksomhedsbank, hvis formål er at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

I virksomhedsbanken kan skoler finde virksomheder i deres lokalområde, som gerne vil vise deres håndværk frem. Mødet mellem virksomheder og skoleelever skal sikre, at de unge tidligt møder dygtige fagfolk, der er glade og stolte for deres arbejde.

- Lige nu har knap 100 virksomheder tilmeldt sig virksomhedsbanken, og vi håber, at den kan være med til at give de unge nogle gode oplevelser på egen krop, så de får lyst til at prøve kræfter med alle de jobs, man kan få med en faglært uddannelse i bagagen, siger Louise Pihl.

- Det er vigtigt at have fokus på de unge allerede i folkeskolen, så de kan danne sig et indtryk af, hvad fremtiden som faglært har at byde på. Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, og med virksomhedsbanken kan vi forsøge at øge interessen for håndværksuddannelserne, lyder det fra underdirektøren.

Dansk Byggeri har som mål, at der skal være 200 tilmeldte virksomheder ved slutningen af året.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen