Emil lavede et banner, stod tidligt op og fik en læreplads

17-årige Emil Falk er det levende bevis på, at det kan betale sig at tænke ud af boksen. På under et døgn fik han 50 opkald fra interesserede mestre

Et skilt ved en motorvej sørgede for, at Emil Falk i dag har en læreplads hos virksomheden Byg og Tag i Nordsjælland. Foto: Kristian Engmann
Et skilt ved en motorvej sørgede for, at Emil Falk i dag har en læreplads hos virksomheden Byg og Tag i Nordsjælland. Foto: Kristian Engmann

En tidlig torsdag morgen ved Hillerødmotorvejen nord for København blafrede et banner i vinden.

Det var i midten af august, og 17-årige Emil Falk havde taget opstilling ved den befærdede trafikhovedåre med håbet om at fange blikket fra de mange morgenfriske tømrerhold på vej på opgave.

Iført arbejdstøj holdte han banneret udstrakt, så det kunne læses på lang afstand:’Læreplads søges som tømrer – ring til Emil’.

Et par dage tidligere var det hele begyndt at se sort ud for Emil Falk, der læser til tømrer på erhvervsskolen Nørrebro Next. Tiden var nemlig kommet til at komme i lære – men tingene var ikke helt gået så glat, som han havde ønsket, og som så mange andre tømrerelever manglede han en læreplads.

– Mine kammerater i klassen begyndte stille og roligt alle at få lærepladser. Men jeg havde stadig ingenting. Så tænkte jeg, at jeg fandeme måtte prøve noget nyt, siger Emil Falk.

Ventetiden værd
Idéen om at stille sig ud til motorvejen med et banner kom han på sammen med sine forældre.

Klokken 6.30 næste morgen havde han taget opstilling ved motorvejen.

– Jeg stod der i fem timer. Det var kedeligt, men det var det hele værd, siger Emil Falk.

Nogle forbipasserende tog billeder, som de lagde på sociale medier – blandt andre internetpersonligheden Anders Hemmingsen, hvis billede af Emil Falk hurtigt spredte sig og fik tusindvis af likes.

De første opkald kom, så snart han havde fået strøm på sin mobiltelefon. Siden væltede det ind med interesserede mestre, der ville have ham til samtale. Allerede næste dag havde han arrangeret seks jobsamtaler, men han nåede aldrig videre end til den første.

– Han var tilfældigvis også den første, der havde ringet til mig. Samtalen gik så godt, at vi lavede en aftale med det samme. Så jeg aflyste resten af mine samtaler og skyndte mig tilbage på skolen for at udfylde kontrakten, fortæller Emil Falk.

Foto: Kristian Engmann
Foto: Kristian Engmann
 

Telefonen ringer stadig
Mandag morgen, blot fire dage efter at have stået med et banner ved Hillerødmotorvejen, startede Emil Falk på sin nye læreplads hos virksomheden Byg og Tag i Nordsjælland.

Her laver han i dag alt fra vinduer til gulve og lofter og får på den måde god erfaring med forskellige tømreropgaver.

Det hænder stadig, at telefonen ringer, fordi hans nummer er delt vidt og bredt på internettet.

Ofte er det telefonfis. Men af og til er det en tømrermester, der vil vide, om Emil stadig mangler en læreplads.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Emils nye mester: - Initiativ må belønnes

Foto: Kristian Engmann
Foto: Kristian Engmann
 

Kristian Engman havde i noget tid gået og ledt efter en tømrerlærling til virksomhed Byg & Tag i Hellerup, som han er medejer af.

Det var ikke, fordi det var svært at finde folk. Der er mange om buddet, men det er svært at finde frem til de gode. Dem, der virkelig vil det.

Men så dukkede billedet af Emil Falk med sit banner op i Kristian Engmans Facebook-feed.

– Her var en mand, der tænkte ud af boksen. Han gjorde en indsats, var stået tidligt op og stillede sig i arbejdstiden og i arbejdstøj ved motorvejen. Det skriger til himlen, at han vil det, siger Kristian Engman.

Banneret var en genistreg
Han ringede med det samme til nummeret på banneret og havde jobsamtale om morgenen næste dag. Kristian Engman kunne med det samme mærke, at kandidaten var god. Håndtrykket var fast og blikket ligeså, så de to gav hånd på et halvt års læreplads. Det var fredag.

– Da han mødte om mandagen, havde han sgu kontrakten med – den havde han allerede nået at forberede. Alt ved ham signalerede bare, at det var en målrettet mand, fortæller han.

I Kristian Engmans øjne var motorvejsbanneret en mindre genistreg. Under alle omstændigheder var det i hvert fald noget, der skilte sig ud.

– Tanken er god, og for sådan en som mig viser det, at man bruger en arbejdsdag på det og stiller sig til rådighed. Det viser initiativ, og initiativ må belønnes, siger han.