I et forsøg på udlede mindre CO2 som virksomhed vil entreprenørvirksomheden Raunstrup sende medarbejderne på kør-grønt-kurser, ligesom der skal investeres i ombyggede biler. Desuden vil firmaet indføre en slags bonus-ordning, der skal anspore medarbejderne til at spare på energiforbruget.
Det oplyser Raunstrup i en pressemeddelelse.
En mere grøn tankegang gælder nemlig ifølge virksomheden ikke kun, når der skal bygges, men også i dagligdagen skal bæredygtighed på dagsordenen.
De nye initiativer skal sikre virksomheden en samlet CO2-besparelse på mere end 40 procent i 2030.
- Vi leaser løbende nye biler, og når det er muligt, reducerer vi bilernes vægt gennem ændret indretning, så de kører længere på literen og udleder mindre CO2. For at booste vores miljøhensyn yderligere skal alle ansatte på et kør-grønt kursus, hvor de lærer at køre så energiøkonomisk som muligt, siger Søren Kristensen, adm. direktør i Raunstrup A/S.
Virksomhedens egne beregninger viser, at de to tiltag i kombination vil føre til en CO2-besparelse på 248 tons årligt.
Det svarer til cirka en tredjedel af Raunstrups samlede udledning.
En tidligere klimaregnskabsrapport har vist, at transport tegner sig for hele 94 procent af virksomhedens samlede udledning, hvorfor det netop er her, at Raunstrup særligt vil sætte ind.
Bonus til de bedste
Ikke nok med at sende medarbejderne på kørekursus, så vil bæredygtighed fremover indgå som en del af den enkelte medarbejders bonusordning.
- Det gør vi, fordi vi tror på, at vi kun kan gøre en forskel, hvis alle i virksomheden trækker i samme retning, og denne løsning vil med tiden gøre det til en mere naturlig del af arbejdslivet, siger Søren Kristensen.
Han understreger samtidig, at det er afgørende, at miljøtiltagene bliver gjort håndgribelige over for medarbejderne.
- Bæredygtighed kan være en svær og uhåndgribelig størrelse i vores branche. Derfor vil vi fremadrettet prioritere markant mere konkrete tiltag, der skal gøre indsatsen mere håndgribelig. Med klimarapporten i hånden har vi fået et godt billede af, hvilke effektive håndtag, vi kan dreje på.
- Vores filosofi er, at bæredygtighed ikke behøver at være dyrere. Alene vores ændrede indretning i bilerne vil, når den er fuldt implementeret, spare os for 500.000 kroner om året i brændstof, siger Søren Kristensen.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Sværere for de mindre virksomheder
At tage hul på arbejdet med at gøre virksomheden mere bæredygtig er ifølge Mette Glavind, der er direktør for Byggeri og anlæg på Teknologisk Institut, en større udfordring for de små og mindre virksomheder (SMV’er) i branchen.
- Det kan være svært for virksomheder i SMV-segmentet at forholde sig til bæredygtighed, da især de mindre virksomheder ikke har råd til at ansætte bæredygtighedskonsulenter. Der vil altid være frontløbere, som har styr på det, men alle skal tage et ansvar.
- Virksomhederne skal tage deres del, men vi, som hjælper små virksomheder, skal også blive bedre til at formidle råd og løsninger til de virksomheder, der har svært ved at gribe om bæredygtighed og klimamål, siger Mette Glavind.
Mange danskere overvejer jordvarme
--------- SPLIT ELEMENT ---------