Erhvervsklatrere stryger mod himlen

Det bliver mere og mere populært at tage en erhvervsklatreuddannelse i Danmark, hvor efterspørgslen efter klatrende håndværkere kun stiger

Efterspørgslen efter klatrende håndværkere er stigende. Foto Dennie Schroeder/NREL/Flickr
Efterspørgslen efter klatrende håndværkere er stigende. Foto Dennie Schroeder/NREL/Flickr

Seletøjet strammer om livet, mens rebet, der bærer værktøj og håndværker, hænger stramt ned fra et sikkert sted foroven.

Langt under skimtes mennesker, der myldrer rundt som myrer på den hårde asfalt, og et fald fra denne højde vil uden tvivl være lig med den sikre død.

Til trods for det umiddelbart afskrækkende luftlag bliver flere og flere håndværkere sendt til vejrs med reb om livet. Håndværk i mange meters højde uden stillads bliver stadigt mere populært, og et stigende antal virksomheder tilbyder derfor i dag kurser inden for erhvervsklatring.

- Efterspørgslen efter kurserne stiger og stiger, fordi behovet for evnerne også stiger, siger Allan Halberg fra Rope-Acess.dk, der tilbyder erhvervsklatringskurser.

Foto: Virginia Dept. of Transportation
Foto: Virginia Dept. of Transportation

Mere efterspurgt
Den stigende efterspørgsel gælder både på land og til vands. For erhvervsklatring bliver både brugt i de store byer og i endnu større omfang ude i de store havvindmølleparker og i de danske oliefelter i Nordsøen.

- Det er stadig mest offshore arbejde, der bliver lavet med reb i Danmark. Esbjerg er det store omdrejningspunkt for erhvervsklatring på grund af det store vindmøllearbejde. Siemens og Vestas hiver folk ind til arbejde over hele verden, siger Allan Halberg og fortsætter:

- Onshore arbejde – altså her på land – er der også begyndt at foregå en masse af. Der er mange flere bygninger, der begynder at bruge håndværkere med de her evner, og der er samtidig mange flere arkitekter, der benytter sig af vores tilbud.

AMU Vest, RT9 og Rope-Acces.dk tilbyder alle kurser i erhvervsklatring, og en rundringning til samtlige kursusudbydere viser, at de oplever en stigning i efterspørgslen på deres kurser.

Alle oplever en øget interesse for kurser til folk, der ønsker at sikre sig selv under arbejde i højden.

- Jeg har ventet i 15 år på, at der skulle ske noget inden for den her branche. Og nu begynder det at accelerere. Det begynder snart at blive rigtig interessant, siger Allan Halberg fra Rope-Acess.dk.

Efterspørgslen er nu også så stor, at man eksempelvis har kursusstart på nye forløb så ofte som hver fjerde uge hos AMU Vest i Esbjerg. Det kan ifølge Allan Halberg også ses på antallet af virksomheder, der tilbyder erhvervsklatring, at der er kommet mange flere uddannede klatrere.

- Antallet af leverandører stiger også. Dem, der for fem år siden var begyndere, er nu selv begyndt at stifte deres egne virksomheder, siger han.

Foto: Washington State Detp. of Transportation/Flickr
Foto: Washington State Detp. of Transportation/Flickr

Fra England til Esbjerg
Ude i Nordsøen tårner boreplatformene sig op over havoverfladen som titaner. Fra tinderne af disse enorme arbejdspladser har der hængt håndværkere og udført rebarbejde i snart 40 år.

Erhvervsklatring har nemlig sin oprindelse i 1980’ernes England, hvor engelske borebisser skulle sikres, når de arbejdede i højderne på havets boreplatforme. Erhvervsklatring, som på engelsk kendes under betegnelsen ’rope access’, kom til Danmark i løbet af 00’erne.

For at blive erhvervsklatrer skal man igennem det såkaldte IRATA-kursus, og det var i lang tid kun muligt for danske håndværkere at tage i England.

Først i 2008 begyndte man at holde kurser i rebsikring i Esbjerg, og Allan Halberg fra Rope-Access.dk begyndte selv at udbyde kurser i 2009. Siden 00’erne har han oplevet, at efterspørgslen på erhvervsklatringskurser kun er blevet større.

- Der er absolut tale om en stigende tendens. Det er ligesom at de sidste par år – og især i år – begynder det at gå stærkt, siger han.

Bannermontering, vinduespolering, rensning af tagrende, opsætning af forskellige elementer i byens skyline samt inspektion er en stor del af en erhvervsklatrers arbejde på land.

IRATA

 • IRATA er en forkortelse for ’Industrial Rope Access Trade Association’.
 • Kurset er godkendt i det meste af verden og bruges overalt i energisektoren.
 • Man inddeler IRATA i tre niveauer alt efter arbejdsopgaver, og der ligger 1000 arbejdstimer mellem hvert niveau.

Hvad med sikkerheden?
Erhvervsklatrerne hænger fra flere og flere grønirrede spir eller nyere prestigebyggerier, i byerne, og i Dansk Byggeri ser man på udviklingen med positive øjne.

- Det er en interessant udvikling, der formodentlig skyldes, at der bliver bygget flere og flere specielle huse, som kræver disse evner, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

Hun understreger dog også, at man til trods for potentialet i rebhåndværk bliver nødt til at have sikkerheden i allerhøjeste fokus.

- Det er en lille smule spektakulært. Men det er jo fint, at man kan kompetenceudvikle sig, så byggeriet også kan udvikle sig og skabe nye muligheder, siger hun og fortsætter:

- Men hvad angår sikkerhed, er det sindssygt vigtigt, at man har de kompetencer, der skal til. Sikkerheden skal være under kontrol, når man skal bygge på den måde.

Lige netop sikkerhed er dog ikke noget, der får Allan Halberg fra Rope-Access.dk til at ryste på hånden.

- Rope acces er ikke mere farligt end stilladsarbejde, og efterspørgslen kommer kun til at stige de næste 10 til 20 år.

Her bruger man erhvervsklatring

 • Boreplatforme
 • Vindmøller
 • Broer, dæmninger
 • Siloer, tårne, spir og elevatorskakte
 • Sportsarenaer
 • Tagkonstruktioner
 • Terminalbygninger
 • Historiske bygninger, kirker og kupler
 • Kraner
 • Antenner, master
 • Skorstene
 • Moler, skibe
 • Offshore
 • Sikring af bjergvægge
 • Vinduespolering