Et træhus kan da sagtens rage op til skyerne

Et japansk firma har planer om at bygge verden højeste træhus, der skal stå færdigt i 2041

Det nye højhus skal efter planen løfte sig 350 meter op i luften. Illustration: Sumitomo Forestry/Nikken Sekkei
Det nye højhus skal efter planen løfte sig 350 meter op i luften. Illustration: Sumitomo Forestry/Nikken Sekkei

Hvis man tror, at træhuse er noget, der hører til i en skov i Norge eller i baghaven til børnene, så kan man godt tro om igen.

I Japan har de nemlig planer om at bygge en 350 meter høj træbygning, der skal huse både boliger, butikker, hoteller og kontorer.

Højhuset forventes at stå færdig i 2041 og skal markere det japanske firma Sumitomo Forestrys 350 års jubilæum.

I samarbejde med den japanske tegnestue Nikken Sekkei er virksomhedens forsknings- og udviklingsafdeling allerede i fuld gang med at designe det, der ind til videre ser ud til at blive verdens højeste bygning lavet af træ.

Træ og stål
Bygningens konstruktion kommer til at bestå af 90 procent træ og ti procent stål. Stålet skal være med til at afstive den ellers lette konstruktion og ikke mindst minimere vibrationerne i bygningen.

Også indvendigt bliver bygningen beklædt med træ for at skabe mere rolige omgivelser og bevare den varme stemning, som karakteriserer træhuse.

Med sine 70 etager og 455.000 kvadratmeter store areal kommer opførelsen af bygningen sandsynligvis til at gøre et stort indhug i landets træproduktion, da der skal bruges ikke mindre end 185.000 kubikmeter træ i alt.

Men selvom det er meget træ, kan dele af konstruktionen med tiden let udskiftes med nyt, og det gamle kan enten genbruges eller anvendes som biomasse, som igen kan bruges til at tørre nyt træ til bygninger.

Indvendigt bliver bygningen også beklædt med træ. Illustration: Sumitomo Forestry/Nikken Sekkei
Indvendigt bliver bygningen også beklædt med træ. Illustration: Sumitomo Forestry/Nikken Sekkei

Vil fremme skovbrug
Højhuset bliver først og fremmest opført for at markere Sumitomo Forestrys 350 års jubilæum, men der ligger også en dybere mening bag det enorme bygningsprojekt.

Som det er nu, er verdens storbyer opført i stål og beton, men hvis det står til firmaet bag, vil fremtidens storbyer i langt højere grad være bygget i træ med integreret planteliv på facaderne. Sumitomo Forestry håber derfor, at man ved at gå forrest kan være med til at skubbe udviklingen i retning mod flere træhuse i storbyerne.

Dertil kommer, at Japans skovbrug lider under manglende vedligeholdelse. Øget efterspørgsel fra byggebranchen vil derfor måske kunne fremme genplantningen i landet.

Når højhuset efter planen står færdigt, bliver det ikke verdens første træhøjhus. Den nuværende rekordholder er den 53 meter høje bygning, Brock Commons, der er hjem for 400 studerende i Vancouver, Canada, og i år forventes en træskyskraber på 24 etager desuden at blive færdigbygget i Wien.