Exoskeletter giver færre nedslidte

Brugen af exoskeletter kan potentielt reducere antallet af arbejdsskader

Professor John Rasmussen vurderer, at exoskeletter i industrien kan reducere antallet af medarbejdere, der bliver slidt ned af hårdt fysisk arbejde. Foto: Aalborg Universitet
Professor John Rasmussen vurderer, at exoskeletter i industrien kan reducere antallet af medarbejdere, der bliver slidt ned af hårdt fysisk arbejde. Foto: Aalborg Universitet

Når industrien som i disse år i stigende grad gør brug af exoskeletter, kan det potentielt ende med færre arbejdsskader og flere, som kan arbejde længere, fordi de ikke er nedslidte.

Brugen af exoskeletter i industrien øges markant i disse år, og det kan potentielt reducere antallet af arbejdsskader og sikre, at færre bliver slidt ned af deres arbejde. En gevinst for både den enkelte, for arbejdsgiver og for samfundet, lyder det fra Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

I seneste udgave af Ekstra Bladet Håndværkeren besøgte vi HD Lab for at prøve et exoskelet på egen krop. Det kan minde om en blanding mellem en skudsikker vest og en klatresele, og i flere år har exoskelettet fungeret som et effektivt hjælpemiddel inden for rehabilitering.

I disse år kommer teknologien også rullende ind over industrien, som har fået øjnene op for de positive effekter, som brugen af exoskeletter kan medføre.

– Det er meget relevant at fokusere på exoskeletter som et middel til at reducere antallet af borgere, der bliver slidt ned af deres arbejde, og derigennem øge antallet, der vil kunne fortsætte på arbejdsmarkedet frem til deres pensionsalder, siger John Rasmussen, der er professor på Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet, i pressemeddelelsen.

Mange brancher
Et exoskelet kan virke som noget fra en science fiction-film, men hos Aalborg Universitet har John Rasmussen og hans team fået henvendelser fra helt almindelige virksomheder.

– Det siger lidt om, hvor stort potentialet for exoskeletter er, når et lille murermesterfirma med 15 ansatte henvender sig, fordi medarbejderne bliver syge af at løfte hundredevis af sten hver dag. Jeg tror på, at vi kommer til at opleve flere henvendelser af den karakter, siger han.

– Jeg tror, at exoskeletter på længere sigt bliver accepteret og måske påbudt sikkerhedsudstyr i mange jobfunktioner på linje med hjelme og sikkerhedssko, siger John Rasmussen.

Umiddelbart kan man tænke, at effekterne af at iføre medarbejdere exoskeletter først vil kunne måles om lang tid. Sådan er det som udgangspunkt også, men der er råd for det.

På Aalborg Universitet er forskerne blandt verdens førende, når det gælder forudsigelsen af slidtagen på muskler og led.

– Vi har udviklet nogle avancerede computermodeller, som kan forudsige, hvor meget et bestemt løft, som måske gentages hundredvis af gange i løbet af en arbejdsdag, kan aflastes af et givent exoskelet, siger John Rasmussen.

Computersimuleringerne suppleres af forsøg, hvor forskerkollegerne fra Institut for Sundhedsteknologi måler muskelaktivitet ved hjælp af elektroder.

Tilsammen kan de to metoder forudsige ret præcist, hvordan en muskel eller et led vil blive påvirket af et bestemt løft.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hårdt fysisk arbejde er ikke lig med lav livskvalitet


Færre arbejdsskader og en reduktion af antallet af nedslidte borgere er en gevinst for både arbejdsgiver og samfundet.

Men det er i ligeså høj grad afgørende for den enkeltes livskvalitet, siger John Rasmussen, der er professor på Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet.

– Nu er det sådan, at en skulder, der er nedslidt på grund af et fysisk krævende job, er lige så nedslidt, når borgeren kommer hjem i privaten. Derfor vil tilstanden helt naturligt også præge borgerens muligheder for f.eks. at ordne haven eller dyrke motion. Exoskeletter kan altså være med til at sikre den enkeltes fysiske velbefindende, siger John Rasmussen.

– Langt de fleste vil gerne blive på arbejdsmarkedet, hvis de er friske til det - både på grund af økonomi, men også for det sociale, siger han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU