Få håndværkere prioriterer efteruddannelse – selv om det kan ses på bundlinjen

Kun en ud af fem små og mellemstore byggevirksomheder prioriterer efteruddannelse som et værktøj til at øge indtjening og produktivitet – selv om det ofte er en god investering for både virksomheden og medarbejderne

Efteruddannelse kan være en genvej til spændende opgaver og mere i løn. Foto: Jakon
Efteruddannelse kan være en genvej til spændende opgaver og mere i løn. Foto: Jakon

Som håndværker er der rig mulighed for at efteruddanne sig, og lidt tid på skolebænken har vist sig at styrke ens position på arbejdsmarkedet og øge antallet af jobtilbud.

Alligevel vælger blot én ud af fem små og mellemstore byggevirksomheder at prioritere efteruddannelse af medarbejdere og ledere, viser en ny analyse fra Håndværksrådet.

Sikkerheden er ofte noget, vi glemmer i firmabilen, og det kan gøre ondt i uheld. Her krøller Euro NCAP en Nissan e-NV200. Foto: Euro NCAP Håndværkeren Er håndværkere ligeglade med sikkerheden i firmabilen?

I en branche, som stiller stigende krav til håndværkeres evner og fleksibilitet, er det en klar fordel at være certificeret til byggepladsens mange forskellige arbejdsopgaver.

Det er også en fordel at være bevidst om, hvilke værktøjer man kan bruge til at effektivisere selve arbejdsprocesserne på en byggeplads, forklarer Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

- Det er vigtigt for alle faggrupper at holde sig ajour med sit fag. Faglig opkvalificering er altid en god ting. For eksempel kan hele energiområdet være nyt for dem, der blev uddannet for 20 år siden, og på det område vil der derfor være nye ting, man skal sætte sig ind i, siger Louise Pihl.

Og det er ikke kun den enkelte medarbejder, som kan drage gavn af efteruddannelse. Medarbejdere med et bredere sæt af kompetencer gør også planlægningsarbejdet i en virksomhed lettere.

- Certifikater og kurser gør en håndværker til en mere attraktiv arbejdskraft på grund af de mange flere arbejdsmuligheder, men det giver også mere fleksibilitet for virksomhederne i planlægningsprocesserne, fortæller Louise Pihl.

Faktisk var der flere ulykker på Metrobyggeriet i 2014, men fordi der også var flere mandetimer, er ulykkesfrekvensen faldet. Foto: Ditte Valente Håndværkeren Færre ulykker ved Metrobyggeriet i 2014

Det kan dog være svært for pressede små og mellemstore håndværkerfirmaer at have økonomisk overskud til at sende medarbejdere på efteruddannelse. Hvor større byggevirksomheder ofte har HR-afdelinger, som kan stå for praktiske opgaver som tilmelding og planlægning af kurserne, har de mindre virksomheder ikke samme ressourcer til rådighed.

- Efteruddannelse er et område som man ikke har tid til, når man har travlt. Omvendt har man som en mindre eller mellemstor virksomhed ofte ikke råd til det, når man endelig har tid. I krisetiden har mange håndværkere koncentreret sig om at tjene penge og overleve, og så tænker man ikke på efteruddannelse, siger Louise Pihl.

En god investering
En af de store danske byggevirksomheder, som vægter efteruddannelse højt, er håndværkerfirmaet Jakon. Den uddannelsesansvarlige i Jakon, Jørgen Abilgaard Nielsen, fortæller, at erfaringerne med de tilbagevendte deltagere er gode.

- Kurserne, som vores medarbejdere deltager i, er mest arbejdsprocesorienterede kurser, som skal effektivisere arbejdet på byggepladsen, siger han.

Helt konkret har kurserne gjort medarbejderne i stand til blandt andet at reducere affaldsmængden og øge produktiviteten, mens sygefraværet også er faldet.

Det er et resultat af en planlægningsproces, som medarbejderne har været i stand til at gennemføre på grund af kurserne.

***

Efteruddannelse åbner nye døre

Mød nye udfordringer og stå stærkere på arbejdsmarkedet med efteruddannelse – mød to håndværkere, som har valgt at efteruddanne sig i to vidt forskellige retninger

John Jensen har efteruddannet sigsom restaureringshåndværker. Privatfoto
John Jensen har efteruddannet sigsom restaureringshåndværker. Privatfoto
 

Hvis du savner variation i din arbejdsdag, kan en efteruddannelse være vejen frem. Og selv om efteruddannelse kræver tid og penge, kan det være en god investering i fremtiden. Det mener tømrer John Jensen fra Hornslet i hvert fald.

Han blev færdigudlært tømrer i 2010 og sprang kort efter ud som selvstændig. For to år siden startede han på en efteruddannelse på Syddansk Erhvervsskole som restaureringshåndværker – et kursus, som tager 30 uger at gennemføre. John Jensen har siden revet ti uger ud af kalenderen hvert år til uddannelsen, som han ser som en fremtidsinvestering.

- Jeg har valgt at gøre det, fordi jeg tror, det er fremtiden, og fordi jeg brænder for den slags arbejde, fortæller han.

Gammelt håndværk
Han mener, at der er et stigende behov for håndværkere, som har en forståelse for de materialer, som ældre bygninger fra 1700-tallet og opefter er lavet af. Et håndværk og materialevalg, som han gerne vil være med til at bevare.

- Det 'gamle' håndværk interesserer mig, og jeg vil gerne være med til at restaurere ældre og fredede bygninger på den rigtige måde. Bygningerne bliver nogle gange ødelagt, fordi de bliver renoveret forkert, da skaren af håndværkere, som har erfaring med denne slags arbejde, bliver mindre og mindre, siger John Jensen.

Selv om han ikke er færdig med uddannelsen endnu, har han allerede kontakt med kunder, som har brug for hans ekspertise, når han bliver færdig med kurset næste år.

Ny udfordringer
Tobias Laursen har valgt en anden retning, og efteruddannede sig til energiteknolog efter han blev færdigudlært tømrer for seks år siden. Da han blev udlært, arbejdede han i en periode som tømrer for håndværkerfirmaet Jakon, men han savnede andre udfordringer i hverdagen.

- Jeg havde behov for et afbræk fra en meget ensartet hverdag. Der skulle ske noget nyt, og jeg havde lyst til at bruge hovedet også, fortæller Tobias Laursen.

Med efteruddannelse har tømrer Tobias Laursen landet et job som procesleder hos Jakon. Privatfoto
Med efteruddannelse har tømrer Tobias Laursen landet et job som procesleder hos Jakon. Privatfoto
 

Han valgte at læse til energiteknolog både af personlig interesse, men også fordi der i branchen er et stigende fokus på energieffektivisering og optimering i nybyggerier.

- Som energiteknolog bygger man med miljøet i baghovedet, og det kan jeg gode lide. Derudover håber jeg også på at skabe nye jobmuligheder med uddannelsen, siger han.

Uddannelsen er meget ny, og det har derfor været svært for Tobias at finde et job med relevans til hans uddannelse, som har taget to år at fuldføre.

Mellemmand
På uddannelsen har han lært andet end energioptimering af nybyggerier og bæredygtig tømrerarbejde. Et af semestrene havde Tobias Laursen faget entreprisestyring, som handler om hvordan man styrer de mange processer på byggepladsen. Og det har vist sig at være nyttigt, for Tobias Laursen har nu landet et nyt job, hvor han har fået ansvar for et hold af håndværkere.

- Jeg har fået et job som procesleder hos Jakon. Her er jeg en slags mellemmand med byggelederen over mig og svendene under mig. Jeg styrer de daglige processer, planlægger arbejdet og koordinerer med de andre fag på pladsen, fortæller han om det nye job.