Farligt støv dræber håndværkere i hundredvis

Over hvert tiende tilfælde af lungesygdom stammer fra arbejdspladsen. Især håndværkere er udsatte for inhalering af farlige støvpartikler, advarer eksperter

Små støvpartikler kan i værste tilfælde være kræftfremkaldende, og der er for håndværkere god ræson i at beskytte sig mod dem. Foto: Colourbox.com
Små støvpartikler kan i værste tilfælde være kræftfremkaldende, og der er for håndværkere god ræson i at beskytte sig mod dem. Foto: Colourbox.com

Du har formentlig ikke opdaget det, men i løbet af din arbejdsdag har du indåndet et utal af bittesmå støvpartikler, som lige nu ligger tungt i dine lunger.

Det er virkeligheden for titusindvis af danske håndværkere og byggearbejdere, der arbejder i støvede miljøer.

Mikroskopisk byggestøv fra træ, cement, metal, kvarts eller asbest tager ifølge arbejdsmedicinsk forskning hvert år livet af op mod 250 håndværkere i Danmark.

Nu skal du ikke være bange. Men du skal alligevel tage det alvorligt, mener Vivi Schlünssen, som er professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og forsker i arbejdsrelaterede lungesygdomme.

– Vi har god evidens for, at indånding af støv og partikler over lang tid kan føre til lungesygdomme. Når man inhalerer støv, kommer det ned i bronkierne og bronkiolerne og helt ned i lungeblærerne, hvis det er meget små støvkorn. Det kan føre til astma og KOL, i nogle tilfælde endda til dannelsen af arvæv i lungerne og kræft, siger hun.

Kender ikke omfanget
For nylig advarede en gruppe internationale forskere om, at mere end hver tiende, der rammes af lungesygdom, er blevet syge på grund af deres arbejde.

At støv er farligt for lungerne er sådan set ikke noget nyt – det har læger vidst i mange årtier.

Alligevel har man aldrig undersøgt nærmere, hvor udbredte støv-skyerne egentlig er ude på arbejdspladserne, hvor der saves, slibes, pudses, svejses og bores.

– Når folk spørger, hvor stort problemet egentlig er, så har vi faktisk svært ved at sige det, fordi man aldrig rigtigt har målt niveauerne ude på byggepladserne. Men nu er man begyndt at gøre det rundt omkring, og det kan forhåbentligt give os redskaberne til at forhindre en lang række sygdomstilfælde, siger Vivi Schlünssen.

Ikke klar over risikoen
Også i Lungeforeningen advarer man mod de støvede arbejdsmiljøer, der koster liv og livskvalitet.

– Vi oplever desværre, at alt for mange i særligt udsatte brancher som f.eks. bygge- og anlægsbranchen ikke er klar over, at den luft, de trækker ned i lungerne hver dag, kan være skadelig for dem, hvis ikke de beskytter sig, siger Anne Brandt, som er direktør i Lungeforeningen.

Følgesygdommene tager ofte mange år om at udvikle sig, og det kan være svært at mærke skaden til daglig. Men netop derfor er det vigtigt at huske at beskytte sig med værn, udsugning og rengøring, understreger Anne Brandt.

For den dag, symptomerne melder sig, kan skaden på lungerne allerede være opstået.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan kan du minimere støvet på arbejdspladsen

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
 

Som håndværker kan det være svært at undgå støv. Når man bearbejder materialer, vil det afgive partikler af større eller mindre kaliber.

De store støvkorn lægger sig hurtigt på overflader, men de små – dem, man næsten ikke kan se – bliver hængende i luften. Og så kan man altså gå der og indånde dem over de næste par dage.

Det lyder ikke rart, og det er det heller ikke. De mindste støvpartikler er også de værste, da de kan trænge allerlængst ind i lungevævet.

Derfor er det vigtigt at forebygge støvet, før det ender i kroppen. Her er, hvad Vivi Schlünssen og Lungeforeningen anbefaler:

Sug og masser af vand
Først bør man overveje, om man kan bruge andre materialer, end dem der støver mest. I praksis er det formentlig svært i en branche, der er omgivet af krav og reglementer.

Derfor bør man undersøge, om ens maskiner kan indkapsles, så støvet ikke spreder sig i hele rummet. I træindustrien er man typisk god til dette, og det kan mange lære af. Kan maskinen ikke indkapsles, kan man bruge punktsug, der opsuger dampe og partikler. Husk at få det helt tæt på.

Tænk på det som et stearinlys – man skal virkelig tæt på, før man kan suge ilden ud.

Eksperterne understreger også vigtigheden af at gøre rent på arbejdspladsen. Brug ikke kost eller højtryksspuler, da det spreder partiklerne.

Det bedste er støvsuger og rengøring med vand.

Og er støvet arbejde vitterligt ikke til at komme udenom – så brug maske.