Folketingets gør det selv-mand

Lennart Damsbo-Andersen er (S) er udlært tømrer, men har til daglig sin gang på Christiansborg – glæden ved tømrerfaget har han dog aldrig kunnet slippe helt, og flere gange  er det ham, Folketings-kollegaerne går til, hvis de skal bruge et fif til hjemmeprojektet

Lennart Damsbo-Andersen er en af de få politkere i Folketinget, der har et svendebrev.  Foto: FT
Lennart Damsbo-Andersen er en af de få politkere i Folketinget, der har et svendebrev. Foto: FT

Du startede i lære som tømrer i 1976 – hvorfor?

- Det er faktisk en lidt sjov historie. Da jeg blev student i 1976, vidste jeg ikke rigtig, hvad jeg så skulle med mit liv. En dag så jeg nogle gutter, der gik oppe på et tag og arbejdede i solen, og så tænkte jeg – det der, det vil jeg også lave!

Hvor lang tid arbejdede du så som tømrer?

- Det gjorde jeg fra 1976 til 1993. Sideløbende med arbejdet som tømrersvend blev jeg involveret i noget ungdoms-foreningsarbejde, og jeg fik så senere posten som næstformand i Tømrer- og Snedkerforbundets lokalafdeling.

Foto: PR Håndværkeren Powertools

Tømrer og poltiker – hvordan starter den historie?

- Jeg havde ingen særlig interesse i politik lige indtil 1990, hvor politikerne besluttede, at fritidshjemmene nu skulle være en del af skolerne, og man ville derfor lukke en meget velfungerende institution i vores kommune, der fungerede som både børnehave og fritidshjem. Jeg tænkte, at jeg måtte stoppe de her idioter, de måtte jo være tossede.

Det endte med, at jeg meldte mig ind i Socialdemokraterne for at komme med til byrådsmøderne, hvor man kunne få reel indflydelse, og i sidste ende fik fritidshjemmet lov til at bestå.

Sådan! Hvornår var du så sidst i gang med sav og søm?

- Jeg bor jo ude på landet i en landbrugsejendom, så der er masser at lave for en tømrer. Og så hjælper jeg selvfølgelig familie og venner i nærområdet med deres projekter.

Hvad er det, som er så fedt ved tømrerfaget?

- Jeg synes, at det er en fantastisk følelse at have en tegning og nogle materialer, som man så bygger op til noget virkeligt, der skaber noget værdi for andre mennesker eller dig selv.

Den Blå Planet rummer syv mio. liter vand, så der er nok ruder at pudse for akvariets erhvervsdykkere. Foto: Heidi Skibsted Håndværkeren 'Nøglekort er vores vigtigste værktøj'

Med få ord – hvad er det bedste ved faget?

- De gode dage, hvor man sidder i solen på tagryggen og netop har slået den sidste lægte i.

Og det værste?

- Når man f.eks. skal efterisolere nede i en skunk – det er et rigtig lortejob.

Er det dig, som de andre folketingsmedlemmer tilkalder, når døren knirker?

- Der er faktisk et par kollegaer, som har spurgt mig til råds i forhold til nogle af deres hjemmeprojekter.

Der er umiddelbart stor forskel mellem at være tømrer og folketingsmedlem, men bruger du din tømrerbaggrund til noget inde på Christianborg?

- Jeg føler, at jeg kan gribe om i rygsækken og tage fat i virkeligheden, og det er klart på grund af min baggrund som tømrer. Det hænder da også, at jeg tager skurvognsretorikken i brug, når det er nødvendigt.