Forbundsformand: ’Vi er nødt til at få skabt bedre forhold’

Hvert andet 3F-medlem lider af smerter på grund af deres arbejde, viser en undersøgelse. Forbundets formand vil have øget fokus på de mange, der er blevet slidt ned

Blandt 3F's medlemmer svarer 54 procent, at de indenfor det seneste år har taget medicin eller haft behov for behandling på grund af deres arbejde. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Blandt 3F's medlemmer svarer 54 procent, at de indenfor det seneste år har taget medicin eller haft behov for behandling på grund af deres arbejde. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Panodiler mod ondt i ryggen, et kiropraktorbesøg på grund af hold i nakken eller daglige gener på grund af slidgigt.

En undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for fagforeningen 3F, viser, at hvert andet medlem af 3F i løbet af det seneste år har taget medicin eller haft behov for en form for behandling på grund af deres nuværende eller tidligere arbejde.

I undersøgelsen svarer i alt 54 procent af 3F-medlemmerne, at de har taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling. Til sammenligning døjer godt hver tredje dansker med de samme problemer.

Ifølge undersøgelsen er aldersgruppen 50-59 år hårdest ramt. Her har smerter sendt hele 62 procent af de adspurgte en tur på forbi lægen eller apoteket.

Spørger man 3F’s forbundsformand, Per Christensen, kalder resultatet på en ændring af arbejdsmarkedet. I hans øjne er det decideret uværdigt, at så mange danskere må gå rundt med skavanker på grund af deres arbejde.

– Per Christensen, hvordan har medarbejderne det på de danske byggepladser?
– Rigtig mange af mine medlemmer har det fint med deres job på de forskellige arbejdspladser rundt omkring i landet. Men arbejdet på byggepladserne er hårdt, og det slider på fysikken. En stor del af medlemmerne kan mærke slid på bevægeapparatet allerede efter 10 eller 20 år på arbejdsmarkedet.

– Hvem er hårdest ramt?
– Ny teknologi er med til at lette en del af presset på arbejdspladserne, men der er en del især lidt ældre medarbejdere, der har svært ved at følge med i det stigende tempo. For de er simpelthen slidt op fysisk. Dem skal vi gøre en ekstra indsats for i de kommende år.

– Hvilken betydning har det, at så mange medlemmer døjer med smerter?
– Det er et kæmpe problem, at så mange døjer med smerter og slid forårsaget af arbejdet. Det er uværdigt for et rigt samfund som det danske, at ældre, der har knoklet 40 år for at bygge vores velfærd op, skal gå rundt med så mange smerter i kroppen, at de ikke har kræfter til at gå en tur med deres barnebarn eller spille bowling i seniorklubben, siger Per Christensen og fortsætter:

- Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Vi er nødt til at få skabt nogle bedre forhold på de danske arbejdspladser, så vi stopper nedslidningen.

– Hvad skal der gøres?
– Vi må sørge for, at nedslidningen stopper for de fremtidige generationer. Målet må være, at ingen slides op på det danske arbejdsmarked – hverken inden pensionsalderen eller når pensionsalderen nås, siger Per Christensen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Pensionsalderen stiger og stiger

3F-formand Per Christensen efterspørger en differentieret pensionsalder. Arkivfoto: Jonas Olufson
3F-formand Per Christensen efterspørger en differentieret pensionsalder. Arkivfoto: Jonas Olufson
 

3F’s undersøgelse kommer i kølvandet på, at pensionsalderen 1. janaur steg fra 65 til 65,5 år. Herfra vil den løbende blive hævet, og er man eksempelvis født mellem 1963 og 1966, kan man først gå på pension som 68-årig.

Den stigende pensionsalder er et resultat af, at danskerne generelt lever længere. Det politiske indgreb har dog fået en blandet modtagelse, og hos 3F mener forbundsformand Per Christensen ikke, man kan skære danskerne over én kam.

Han efterspørger en differentieret pensionsalder, der tager højde for, at en del af befolkningen bliver hurtigere slidt ned end andre.

– Jeg anerkender, at når vi lever længere, så skal vi også være længere på arbejdsmarkedet. Og det er der heldigvis rigtig mange ældre, der både kan og vil. Men det er på tide, at vi viser lidt respekt for de nedslidte, der har bygget vores samfund op, siger Per Christensen og tilføjer:

– Vi skal have en differentieret pensionsalder, hvor håndværkere kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end den officielle pensionsalder.

En ekstra indsats
Ifølge 3F’s Per Christensen understreger det behovet for, at der bliver taget særlige hensyn, at hvert andet medlem af 3F ifølge Analyse Danmaks undersøgelse lider af smerter på grund af deres arbejde.

– Vores undersøgelse dokumenterer, at man ikke blot kan hæve pensionsalderen fra et skrivebord i København uden at sætte ind med en ekstra indsats omkring arbejdsmiljø, uddannelse og differentieret pensionsalder, siger fagforbundets formand og tilføjer:

– Vi skal og må ikke skabe et arbejdsmarked, hvor de hårdtarbejdende faglærte og ufaglærte må tage smertestillende medicin for at klare jobbet eller fungere ordentligt i deres fritid.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

’Jeg plejer bare at bide tænderne sammen’

Asfaltarbejde kan være hårdt arbejde - ikke mindt hvis kroppen værker efter mange år på vejene. Arkivfoto: Kirsten Fich Pedersen
Asfaltarbejde kan være hårdt arbejde - ikke mindt hvis kroppen værker efter mange år på vejene. Arkivfoto: Kirsten Fich Pedersen
 

Per Hurup Bach, 63 år og tømrer i Aalborg

Privatfoto
Privatfoto
 

Per Hurup Bach har smerter i skulderen, som han kan mærke i sit arbejde. Han bryder sig dog ikke om at tage medicin mod smerterne. Han har også tidligere døjet med smerter i ryggen.

- Per Hurup Bach, har dit arbejde givet dig smerter eller skavanker, som plager dig i det daglige?
– Ja. Jeg lider af smerter i skulderen.

- Hvordan har du pådraget dig dem?
– Jamen jeg har fået det gennem forkerte løft over for lang en periode. Når man skal sætte gipsvægge op, kommer man også hurtigt til at løfte forkert.

- Hvad betyder det for dit arbejde i dag?
– Jeg forsøger i dag at arbejde med så mange forskellige stillinger som muligt, og det hjælper også at have et afvekslende arbejde. Men det tænkte man jo ikke så meget over dengang.

- Hvad gør du for at leve med smerterne?
– Jamen jeg bider det jo i mig. Jeg bryder mig ikke om at tage medicin og piller, så jeg plejer bare at bide tænderne sammen. Men man kan da godt nok mærke det, når man kommer hjem.

- Hvis du skulle give en rørig og rask kollega et godt råd, hvad skulle det så være?
– Jamen så er det at tage den med ro. Det går ikke at skynde sig alt for meget for at få gjort arbejdet så hurtigt som muligt. Hellere gøre det ordentligt, så man ikke ender med at komme galt af sted. Et andet råd er at huske at arbejde så afvekslende som muligt, så man ikke belaster for meget ét sted, siger Per Hurup Bach.

* * *

John Henrik Hedemann, 60 år og asfaltarbejder i Viborg

Privatfoto
Privatfoto

John Henrik Hedemann tager jævnligt medicin mod smerter i fodled, knæ, tommelfinger, ryg, skulder, brok og sprunget ledbånd.

- John Henrik Hedemann, har dit arbejde givet dig smerter eller skavanker, som plager dig i det daglige?
– Ja. Det må man jo sige. Jeg har døjet med dem i 25 år.

- Hvordan har du pådraget dig dem?
– Jamen gennem tunge løft eller ved at træde forkert ude i rabatten. Så har jeg også noget i skuldermusklen. Det er hårdt, for vi bruger de der store asfaltskovle. Der er tungt læs på, og så løfter man mere, end man burde gøre.

- Hvad betyder det for dit arbejde i dag?
– Det betyder ikke meget, for firmaet er god til at have forståelse. Hvis jeg vil, kan jeg sige fra. Og nu er jeg så begyndt at køre tromlen. Det er ikke lige så fysisk som at arbejde med skovlen.

- Hvad gør du for at leve med smerterne?
– Jeg tager piller efter behov. Det er ikke sådan, at jeg går og tager dem hele tiden, men når der er brug for det. Og så aflaster jeg også meget.

- Hvis du skulle give en rørig og rask kollega et godt råd, hvad skulle det så være?
– I dag har de jo hjælpemidler. Men ellers så skal de huske at sige fra. Før i tiden løftede man jo bare alt muligt. Og det var med håndkraft. Nu har man jo både det ene og det andet (at døje med, red.). Det går, men selvfølgelig er det træls at skulle leve med de smerter. Det er godt, at der er andre muligheder i dag, siger John Henrik Hedemann.