Fra Afrin til Herning

Khabat Abdelrahman Mohammad er en af de mange syriske flygtninge, der er i arbejde inden for den danske bygge- og anlægsbranche

Khabat Abdelrahman Mohammad er glad for at være kommet til Danmark, hvor han har fået job hos et murerfirma. Foto: Asbjørn Schlosser
Khabat Abdelrahman Mohammad er glad for at være kommet til Danmark, hvor han har fået job hos et murerfirma. Foto: Asbjørn Schlosser

Der er langt fra det borgerkrigshærgede Syrien til en byggeplads i Midtjylland. Meget langt.

Men for Khabat Abdelrahman Mohammad er det alligevel en rejse, han har foretaget. Han kommer nemlig fra byen Afrin i det nordlige Syrien tæt på Aleppo, men i dag er han arbejdsmand i virksomheden Murerfirmaet Kurt Nielsen A/S, der ligger i Herning.

– Jeg er selvfølgelig glad for arbejdet. Jeg begynder klokken syv og slutter klokken fire. Det er et godt arbejde, fortæller Khabat Abdelrahman Mohammad.

Han flygtede til Danmark for fem år siden over Tyrkiet, og da han havde en onkel, der boede i Danmark og havde talt godt om landet, valgte han at tage mod nord. Nu bor han i Herning sammen med sin syriske kone og deres ni måneder gamle datter. Men han savner ikke det krigshærgede Syrien.

– Landene er meget forskellige. Syrien er et lorteland. Jeg kunne ikke finde på at vende tilbage. Mit arbejde er her, min kone er her også, og min lille datter er født her, fortæller Khabat Abdelrahman Mohammad.

Sproget er en udfordring
Han har nu i tre år arbejdet for murermester Asbjørn Schlosser.

– Jeg fik en henvendelse fra jobcentret, som også kører noget integration. De havde en mand, der var begyndt på sprogskole, og som var interesseret i at komme ud i arbejde, fortæller Asbjørn Schlosser.

2016 var året, da Khabat først gang kom på besøg i virksomheden.

– Vi havde nogle samtaler, og jeg ville gerne hjælpe til med integrationen. Så vi begyndte med en tre måneders prøveperiode, fortæller han og fortsætter:

– Så startede han og kom ud at gå med en murersvend. Hurdlen i starten er selvfølgelig sproget, siger Asbjørn Schlosser.

Efter endnu tre måneder fik han en kontrakt om fastsættelse at underskrive.

– Han skulle selvfølgelig lære, hvordan vi gør tingene her i landet. Men han er meget omgængelig og anvendelig, siger Asbjørn Schlosser.

Khabat Abdelrahman Mohammad er en ud af i alt 12 mand i virksomheden, hvor han er den eneste flygtning.

– Han bryder sig ikke om flyvemaskiner. Det er der jo grund til. Det grinte de ansatte lidt af i starten, men der er jo alvor bag, fortæller Asbjørn Schlosser.

Murermesteren ville ikke have noget imod at ansætte endnu en syrisk flygtning, hvis der opstod et behov for flere hænder i virksomheden.

– Jeg vil gerne hjælpe, også dem som kommer hertil, og som er lidt på kanten, siger Asbjørn Schlosser.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Flere syriske flygtninge finder arbejde i bygge- og anlægsbranchen

Den markante stigningen af syriske håndværkere glæder administrerende dirketør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. Foto: Jacob Erhbahn/Ritzau Scanpix
Den markante stigningen af syriske håndværkere glæder administrerende dirketør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen. Foto: Jacob Erhbahn/Ritzau Scanpix
 

Krigen i Syrien har stået på siden 2011 og har nu kostet næsten en halv million mennesker livet og drevet 11 millioner mennesker på flugt fra deres hjem.

En håndfuld af de syriske flygtninge er endt i Danmark, og flere og flere af dem er endt i arbejde i den danske bygge- og anlægsbranche.

317 fuldtidsbeskæftigede syrere var sidste år ansat i danske bygge- og anlægsvirksomheder, hvilket er en stigning i forhold til året før. I 2017 befandt sig 254 syrere i arbejde, mens antallet steg fra 29 til 112 blot mellem 2015 og 2016.

Det er en markant stigning, som glæder Lars Storr-Hansen, der er direktør i Dansk Byggeri.

– De syriske håndværkere er kommet hertil på baggrund af triste omstændigheder. Men det er godt, at flere syrere kommer i arbejde. Det gør integrationen nemmere og betyder samtidig, at de bidrager til det danske samfund, siger han.

Lars Storr-Hansen slår fast, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen er kendt for at tage et stort socialt ansvar.

– Det gælder også i forhold til integration af de nytilkomne syrere. Flere virksomheder er glade for at kunne ansætte syriske håndværkere, for der mangler kvalificerede medarbejdere i branchen, siger han.

I alt er der blevet flere udenlandske medarbejdere på de danske byggepladser, hvor antallet er steget markant de seneste syv år.