Det kan have store konsekvenser for den enkelte håndværker, når varevognen bliver tømt for værktøj og materialer.
Sidste år modtog politiet 5.966 anmeldelser om tyveri fra varevogne.
Det er flere end året før, hvor der kun tikkede 5.105 anmeldelser ind, viser tal fra Danmarks Statistik, som Ekstra Bladet har fået.
- Der er mange afledte udgifter forbundet med tyveri fra varevogne. Stjålet værktøj og materialer skal erstattes, men indbruddet kan også koste dyrt i tabt arbejdstid, mens man venter på nye materialeleveringer, eller hvis bilen skal på værksted, fordi den er blevet skadet under tyveriet, siger Ole Ritter, politiassistent i Nationalt Forebyggelsescenter og arbejder med forebyggelsesopgaver.
Tyveri er en dyr oplevelse, hvis man ikke er forsikret. Men selvom man har har investeret i en forsikring, vil den typisk blive dyrere, når uheldet har været ude.
Men tyveriet kan have konsekvenser, der rækker ud over det økonomiske.
- På det psykologiske plan kan det være ret intimiderende, at der har været nogen inde i ens bil. Særligt hvis bilen har været parkeret på hjemmeadressen efter fyraften, og der er nogen, der har rodet rundt i den, mens man har ligget og sovet. Det er potentielt med til at skabe utryghed for håndværkeren selv og familien, forklarer politiassistent Ole Ritter.
Parkér bilen strategisk
For at undgå, at ens varevogn bliver tyvenes næste mål, er der mange forholdsregler, man kan tage.
Det gælder om at tænke over, hvor man placerer bilen, fortæller Christian Østergård fra Det Kriminalpræventive Sekretariat i Syd- og Sønderjyllands Politi.
- Der er ingen grund til at friste tyvene ved at stille bilen et øde sted. Parkér i stedet på et oplyst sted, hvor der er er uformel social kontrol. Husk på at parkere taktisk, så det er vanskeligt at komme ind i din bil, lyder hans opfordring.
Han råder desuden håndværkerne til at lade nogle af værdigenstandene ligge hjemme, så skaderne ikke er så store, hvis uheldet er ude.
- Man kan med fordel overveje, hvilket værktøj man har brug for til at løse dagens arbejde. Lad resten ligge på værkstedet og undgå at have dyre materialer med, som du ikke har brug for, siger Christian Østergård.
Samtidig skal man sørge for, at sikkerhed bliver en central del af virksomhedens DNA.
Det gælder om at skabe gode rutiner på byggepladsen, der kan forebygge tyveri.
- Vi oplever alt for ofte, at håndværkerne først tænker på sikkerhed, når de har været udsat for tyveri. Men de skal i stedet tænke det ind som en del af byggepladsens indretning fra start, siger Christian Østergård.
Mærk værktøjet
Man kan også arbejde med at gøre sit værktøj mindre attraktivt for tyven.
Hvis man sørger for at mærke det, er det ikke lige så let at sælge videre for tyvene.
Man kan bruge synlig eller usynlig mærkning, så det kan spores tilbage til virksomheden.
- Der er ikke en enkelt ting, man kan kan gøre, som holder tyvene væk. Det er den samlede indsats, der er vigtig. Det er derfor ikke nok at mærke værktøjet, hvis du ikke også skilter med, at værktøjet er mærket, forklarer Christian Østergård.
Han har arbejdet med at skabe opmærksomhed om hælervarer på sociale medier via kampagnen stop-e-hæleri.dk.
Han mener, at et større fokus på videresalg af tyvekoster kan være med til at forebygge tyverier.
- Det handler om udbud og efterspørgsel. Er der ingen, der køber de stjålne varer, skaber det et mindre incitament hos tyvene, siger Christian Østergård.