’Fukssvansen er rygraden i en god håndværker’

Vi har sat fem professionelle håndsave på prøve for at finde svar på, om det kan betale sig at købe en dyr variant

TV-tømreren Casper Kjerumgaard tester fem fukssvanse. Foto: Mathias Gram
TV-tømreren Casper Kjerumgaard tester fem fukssvanse. Foto: Mathias Gram

Juice i armene. Uanset om du står for taget eller sidder med gulvbrædderne indenfor, så gælder det om at have bicepsbrændstof nok til at føre fukssvansen. For selv om det elektriske værktøj vinder indpas på byggepladserne, så er der stadig opgaver, hvor den rugbrødsdrevne sav er både hurtigere og bedre – når altså armmusklerne slår til, og saven er skarp.

Derfor er det ifølge tv-tømrer Casper Kjerumgaard heller ikke ligegyldigt, hvilken fukssvans du allierer dig med. Den er næsten altid med i arbejdsbilen og skal kunne træde til, når det øvrige værktøj står af.

– For mig er det rygraden i det her håndværk. Og i en god håndværker. Der er noget tilfredstillende i at kunne skabe noget med en fukssvans, for nogle gange går der lidt for meget maskineri i det hele, siger han.

Vi har derfor slået os sammen med den værktøjsglade og muskelstærke tv-tømrer for at prøve at finde svar på, hvad du får, når du skifter skrammelsaven til 50 kroner ud med et dyrere alternativ.

Fem producenter er blevet bedt om at stille med en fukssvans til universelt brug, som i deres øjne henvender sig til den professionelle håndværker og koster omkring 200 til 250 kroner ekskl. moms. Og efter 10 dage i selskab med dem er Casper Kjerumgaard overrasket.

– Jeg havde mistænkt savene med belægning for ikke at kunne glide lige så nemt gennem træet. Men det er ikke tilfældet. De er tydeligt, at de alle sammen er high end save, der skærer virkelig godt, siger han.

Skal kunne beskyttes
En universel fukssvans er ifølge Casper Kjerumgaard på en opgave, der umiddelbart kan synes enkel: Den skal kunne save ubesværet gennem krydsfiner og træ på langs og på tværs.

Her spiller design og ergonomi en afgørende rolle. For at opnå det gode snit skal fukssvansen nemlig også være god at holde om og nem at styre. I Casper Kjerumgaards øjne må den derfor ikke blive for stor og bred, for så er den i fare for at blive uhandy.

– En god fukssvans er en sav, der skærer godt, som man kan beskytte, og som ikke er for stor, så man kan styre den, siger Casper Kjerumgaard.

Netop graden af beskyttelse er et af de områder, hvor de fem testsave adskiller sig fra hinanden. Hvor nogle leveres med et papetui, fås andre med et stykke plastik, der kan klemmes rundt om tænderne. Og hos én producent er man gået all in med en stor plastikkappe.

Jo mere beskyttelse jo bedre, mener Casper Kjerumgaard, for hvis en dyr fukssvans skal give mening, skal den kunne holde bedre end konkurrenten til 50 kroner.

Mere stål og kvalitet
Casper Kjerumgaard påpeger, at fukssvansen ikke må og skal koste i omegnen af 200 kroner for at være god. Det er trods alt også muligt at få en god fukssvans for 50 kroner – men det kræver en hel del mere af ejeren.

– Jeg havde engang en kollega, vi kaldte Jens Perletand, fordi han kun havde én tand. Han havde en fukssvans med grønt skaft, og hvis du tog den, så blev du halshugget. Den passede han på, og han havde lavet en beskyttelseskappe til den i krydsfiner. Det var vildt, hvad han kunne lave med den. Men den har nok ikke kostet meget mere end 20 kroner dengang, husker Casper Kjerumgaard.

Alligevel mener tv-tømreren dog, at han i de fem testede fukssvanse har fået mere kvalitet, end man normalt får i en billig udgave.

– Her synes jeg helt klart, at jeg kan mærke, at pris og kvalitet hænger sammen. Jeg har ikke oplevelsen af, at jeg kunne have fået noget lignende for en 50’er. Her får du helt tydeligt mere stål og kvalitet, siger han og påpeger, at fukssvansene eksempelvis alle sammen er meget stive i stålet.

De har derfor ikke samme tendens til at bøje, som en blødere og tyndere fukssvans typisk har. Af samme grund er Casper Kjerumgaard ikke i tvivl om, hvad han ville vælge.

– Nu er jeg jo også værktøjsnørd, men jeg vil altid gå med den bedre kvalitet. Også selvom jeg skulle give et par hundrede kroner mere. På den lange bane vil det kunne holde bedre.

Sådan testede vi

  • De fem deltagende producenter fik alle mulighed for at stille med en universel fukssvans på 550 mm, der henvender sig til professionelle og har en vejledende pris ekskl. moms i omegnen af 200 til 250 kroner ekskl. moms.
  • TV-tømrer Casper Kjerumgaard har testet savene over ti dage. Han har undervejs kigget særligt på savenes håndtag og beskyttelseskappe og testet deres evne til at bide sig fast i træet og skære på både langs og tværs.
  • Casper Kjerumgaard har brugt de fem fukssvanse til at skære i både almindeligt træ og i krydsfiner.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Bahco 2600-22-XT-HP

 

– Hvis vi skal tale om fukssvans-ergonomi, så er vi tæt på 100 her. Saven må ikke være for bred over ryggen, håndtaget må ikke være langt, og grebet skal være tæt rundt om hånden. Det lever den her op til. Den er nok også stivest af alle i stålet, og det tæller op sammen med kappen.

– Bahco kommer som den eneste til kort, når den skal skære på langs. Det er ikke, fordi det føles som at skære i smør med de andre, men med Bahco-saven skal man virkelig mose. Det skal den kunne gøre bedre, og det trækker ned, siger Casper Kjerumgaard.

Pris (vejl.): 222 kroner ekskl. moms

Staco X-treme Cut

 

– Det er en overraskende god fukssvans. Jeg har et godt greb om håndtaget, og den har en god stivhed og ikke mindst beskyttelseskappe – det er et kæmpe plus. Den her fukssvans ville jeg ikke gå udenom.

– Den føles lidt større og tungere end de andre. Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting, vægt er jo en smagssag. Til gengæld er håndtaget blevet meget langt, så det virker som om der er langt fra hånden og ud til bladet. Det får fukssvansen til at føles længere end de andre, siger Casper Kjerumgaard.

Pris (vejl.): 175 kroner ekskl. moms

Irwin 10505541 Expert

 

– Den her fukssvans kendte jeg i forvejen, og jeg ved, at den er både god og holdbar. Den har et godt håndtag og skærer virkelig godt. Irwin-saven klarer sig bedst af alle, når der skal laves tværsnit.

– Kigger vi på ergonomien, så er den lidt til den store side og meget bred over ryggen. Det kan dog være en fordel, hvis man laver brede snit i fuldtømmer. Derfor er den i mine øjne en vinder til tagtømreren, der laver stikspær, lægter og den slags. Det tæller ned, at den ikke har andet end et stykke pap som kappe, siger Casper Kjerumgaard.

Pris (vejl.): 220 kroner ekskl. moms

Vinderen: Hultafors HBX 22-9

 

– Her har vi en fukssvans, der er stiv, har en vanvittig god ergonomi, fordi den ikke er større, og så skærer den vildt godt på tværs og langs. Inden testen troede jeg, at belægningen ville give mere friktion, men det gør den slet ikke.

– Jeg vil opfordre alle til at lave et plastiketui som Hultafors. Det er meget nemt at klikke på.

– Håndtaget er som lavet til min hånd. Afstanden mellem greb og blad er tilpas kort til mig, men har man store hænder, kan håndtaget måske blive for smalt, siger Casper Kjerumgaard.

Pris (vejl.): 229 kroner ekskl. moms

Stanley 2-15-244

 

– Hvis rugbrødmotoren skal køre bedst muligt, skal man kunne holde godt om håndtaget, så man ikke hele tiden skal justere sit greb. Her er Stanley sammen med Hultafors helt i front. Den har et super godt håndtag og ligger rigtig godt i min hånd.

– Fukssvansen skærer også upåklageligt både på tværs og langs af årer, men der følger kun et papcover med. Det er ikke godt nok, for det kan gå ud over holdbarheden. Man kan selvfølgelig sætte tape på, men det trækker helt klart ned, siger Casper Kjerumgaard.

Pris (vejl.): 151 kroner ekskl. moms