Garderobens altmuligmand: Her er den bedste fleece

En god fleecejakke er en mester i balancekunst: Den giver varme uden at mindske bevægelsesfriheden, og så er den fleksibel nok til flere årstider

En god fleecejakke skal både kunne bruges som en skal-jakke og som et ekstra lag under en større jakke på de rigtig kolde dage. Foto: Mathias Gram
En god fleecejakke skal både kunne bruges som en skal-jakke og som et ekstra lag under en større jakke på de rigtig kolde dage. Foto: Mathias Gram

Man kan komme langt med en gul regnfrakke og en islænder indenunder. Men går man som håndværker på taget, mens regnen siler ned, kan det alligevel hurtigt blive en kold fornøjelse.

Det har tv-tømrer Casper Kjerumgaard før måttet sande. Da han som ung tømrersvend arbejdede på taget, var der nemlig ikke noget alternativ til uldtrøjen og den gule uniform, og selv i juli kunne han blive gennemkold, hvis det regnede.

Det var før fleecens tid. Stoffet, der med sine plastikfibre evner både at varmeisolere og afvise vand, er siden blevet populært i jakker til håndværkere. Og i dag skal fleecejakken ifølge Casper Kjerumgaard kunne meget mere end at holde sin ejer varm for at skille sig ud fra mængden.

Vi har derfor sat fem forskellige fleecejakker på prøve for at finde ud af, hvad en fleecejakke anno 2019 kan – og på hvilke områder konkurrenterne adskiller sig fra hinanden.

Producenterne er alle blevet bedt om at stille med en jakke, der henvender sig til håndværkere og kan bruges som både mellemlag og selvstændig jakke. Prisklassen er 400 til 800 kroner, og Casper Kjerumgaard, der er kendt fra boligprogrammer på TV2 Fri og TV2, har testet jakkerne over tre uger.

– Fleecejakken er blevet allemandseje, for den er genial i ydersæsoner og henvender sig til både murere, malere, snedkere og jord- og betonarbejdere – ja stort set alle, siger han.

Småtingene tæller
Under testen har Casper Kjerumgaard fokuseret på særligt fem kriterier: Pasform, materialekvalitet, detaljer, lynlåse og tykkelse. Og selv om der er stor forskel på prisen, er niveauet højt hos alle fem testdeltagere, påpeger han.

– Det er overordnet set fem high-end fleecejakker. Materialerne er lækre, de er gode at have på og virker også relativt åndbare. Der ligger rigtig mange gode tanker bag alle jakkerne, siger tv-tømreren og tilføjer:

– Jeg savner dog som altid lidt mere spræl. Producenterne kører lidt safe, når det kommer til design, så det er ikke meget, der rent visuelt adskiller dem fra hinanden.

De små forskelle kan dog have stor betydning i det daglige. Ifølge Casper Kjerumgaard er producenterne gået i forskellige retninger, når det kommer til lommerne, udformningen af jakkehalsen og tykkelsen på foret.

Det får tv-tømreren til at anbefale, at man bruger lidt tid på at prøve nogle forskellige jakker af, før man bestemmer sig. Detaljer som tykkelsen på foret i nakken og antallet af lommer er nemlig afgørende for, hvor alsidig jakken er. Og spørger man Casper Kjerumgaard, er stor fleksibilitet alfa og omega for en god fleecejakke.

– Normalt siger jeg, at udstyr kun kan én ting, men når det kommer til arbejdstøj, må det gerne være mere fleksibelt. Det giver mig flere anvendelsesmuligheder, hvis jakken både kan fungere som en tynd skaljakke, der giver læ for vinden, og tages ind under en større jakke, når det bliver koldere, siger han.

Let som en ninja
En god fleecejakke skal dog være mere end alsidig, hvis den skal fange Casper Kjerumgaards blik. Han peger på, at der gælder de samme regler for jakken som for varebilen:

– Den skal signalere, at jeg har styr på min forretning og går pænt klædt. Hvis den også kan antyde, at jeg er sporty og frisk, så er det et stort plus, siger han.

Dertil kommer, at jakken skal være rar at gå på arbejde i. Casper Kjerumgaard går meget op i, at den har lommer til bits, mobiltelefon og nøgler, og at den sidder til – uden at han af den grund føler sig låst inde. Det er i sidste ende også mere sikkert, påpeger han.

– Det er ikke rart at gå med en kæmpe jakke, når man skal lave noget. Så vil man hellere være let på tå som en ninja, siger han og tilføjer:

– Rent sikkerhedsmæssigt er det heller ikke fedt med store ærmer. Hænger du fast i skruemaskinen, så er den gal.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

F. Engel X-treme Midlayer-Cardigan

Foto: Mathias Gram
Foto: Mathias Gram
 

– Engels største force er, at man har forsøgt sig med et mere åndbart materiale under armene. Det er fedt, at man tør prøve noget andet, og kvaliteten virker til at være i top. Syningerne er stærke, lynlåsen er fra YKK, og så er der hul til tommelfingeren – ingen dikkedarer der.

– Den har også to gode lommer forneden og to foroven, hvor jeg kan have mobiltelefon og nøgler.

– Indeni er den blød som de andre, men den virker syntetisk udenpå. Den har heller ikke fleece i nakken, som jeg personligt holder af, siger Casper Kjerumgaard.

Pris: 529 kroner ekskl. moms.

Snickers 8004 AllroundWork, 37.5

Foto: Mathias Gram
Foto: Mathias Gram
 

– Den her forelskede jeg mig i med det samme, da jeg blev introduceret for jakkerne. Farven er fed, lommerne er store – faktisk større end på alle de andre – og så er den super behagelig at have på. Den har kraftig fleece i nakken, det er næsten dobbelt så tykt som i resten af jakken. Det er en lillebitte ting, men det er dejligt.

– Det eneste minus er lommen på ærmet. Jeg ville synes, det var irriterende at gå rundt med min telefon eller nøgler på armen. Lommen bliver lidt spildt i mine øjne, for jeg ville ikke bruge den, siger Casper Kjerumgaard.

Pris: 665 kroner ekskl. moms.

Blåkläder 4998 Fleece Evolution

Foto: Mathias Gram
Foto: Mathias Gram
 

– Jakken her fra Blåkläder er overordnet set en super god fleece, der er varm og dejlig at have på. Den er figursyet, så den sidder som den skal, og så har den huller til tommelfingrene. Jeg savner dog en brystlomme, og den er også lidt koldere i kraven.

– Jeg føler mig lidt som en frømand, når jeg tager den på, for den sidder stramt og føles mere syntetisk end de andre. Kvaliteten virker dog stadig til at være i top, og jeg tror, at den kan holde længe. Det er den af jakkerne, der minder mest om en windbreaker, siger Casper Kjerumgaard.

Pris: 799 kroner ekskl. moms.

Helly Hansen Oxford Polartec Fleece

Foto: Mathias Gram
Foto: Mathias Gram
 

– Den er lidt som den bedstefar-trøje, man tager på, når man kommer hjem og griber efter avis og sutsko. Den er meget komfortabel, men sidder godt, selv om den er mere kasseformet end de andre. Den har tre gode og brugbare lommer, som er nemme at komme til, og så er der brugt Polartec fleece, som er super lækkert.

– Et minus kunne være, at den ikke er så tætsiddende. Bruger man den som jakke, når man arbejder, kan det blive koldt. Men omvendt kan det være rart med noget udluftning, hvis man sveder, siger Casper Kjerumgaard.

Pris: 599 kroner ekskl. moms

Vinder: Mascot ACCELERATE fleece

Foto: Mathias Gram
Foto: Mathias Gram
 

– Den er virkelig, virkelig fed. Komfort og design trækker op her, for den er super god at have på, har lækker fleece i nakken og et ultra fedt design.

– Et minus er brystlommen. Der er alt for smal, og har jeg lagt noget derned, kan jeg ikke få det op igen. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bare lavede en lige lomme.

– Det kan dog ikke ændre på, at jakken må vinde. Den er sporty, og jeg føler mig som en 100-meter løber til OL, når jeg får den på – man skal bare ned i startblokken og derudad, siger Casper Kjerumgaard.

Pris: 400 kroner ekskl. moms

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+