Genbrugte sten og godt brolæggerarbejde vinder pris

De engelske brosten foran det nye Kulturhus i Tingbjerg løb med årets Brolæggerpris

De engelske brosten er skarptskårne og kan derfor lægges meget præcist, som det er sket foran kulturhuset. Men selv om stenen er det rene guf for brolæggere, møder C.C. Brun Enterprise dem sjældent. Privatfoto
De engelske brosten er skarptskårne og kan derfor lægges meget præcist, som det er sket foran kulturhuset. Men selv om stenen er det rene guf for brolæggere, møder C.C. Brun Enterprise dem sjældent. Privatfoto

Kig ned. Selv om det måske umiddelbart er det nye kulturhus i Tingbjerg, der med sin spidse, trekantede form og høje glasfacade fanger øjet, så gemmer pladsen foran på lige så imponerende håndværk. Her er de gamle, engelske brosten nemlig blevet genanvendt og lagt med respekt for de gamle brolæggertraditioner.

Pladsen udmærker sig i en sådan grad, at landskabsarkitekterne Kragh & Berglund har modtaget Brolæggerprisen for belægningsarbejdet.

Det er 33. gang, Brolæggerlauget i Dansk Byggeri uddeler prisen, der har til formål at hylde og anerkende godt belægningsarbejde.

Selv om Brolæggerprisen altid bliver givet til rådgiveren, arkitekten eller bygherren bag et projekt, så er prisen også et kæmpe skulderklap til de brolæggere, der har lagt stenene. Og i år er det C.C. Brun Enterprise, der kan bryste sig af at have lagt vinderstenene.

- Det er en kæmpe ære for os at vinde, og så er det selvfølgelig rart at få ros og anerkendelse for at have lavet et godt stykke arbejde. Vi var oppe imod nogle rigtig dygtige folk, der har styr på, hvad de laver, så vi er rigtig glade, siger Niels O. Nielsen, der er brolæggerformand hos C.C. Brun Enterprise.

Privatfoto
Privatfoto

Helt specielle sten
At det blev belægningen foran det nye Kulturhus i Tingberg, der løb med sejren, skyldes blandt andet, at der er lagt vægt på at genbruge de eksisterende sten.

Den nye plads er belagt med chaussésten, vådstøbte betonfliser og skarpkantede brosten, og det har været en særlig stor fornøjelse at arbejde med særligt sidstnævnte kategori, fortæller Niels O. Nielsen:

- Brostenene, der er blevet genanvendt i projektet, er engelske brosten, og det er simpelthen en fantastisk sten at arbejde med, når man er brolægger. Desværre er det sjældent, vi er stødt på dem. De er helt skarptskårne og rene i snittet, og derfor kan man lægge dem efter ret præcise mål, som det er tilfældet i Tingberg. Det giver det færdige resultat et helt skarpt look, siger han.

Den eneste udfordring, brolæggerne har haft med stenene, er ifølge Niels. O. Nielsen, at de først skulle løftes op og sorteres.

- Men der er ikke noget at klage over, når man får lov til at arbejde med sådan en god sten, siger han.

Selv om de engelske brosten er et sjældent bekendtskab for brolæggerne, så er fokusset på at genanvende og eksempelvis lægge gamle sten igen ikke fremmed for C.C. Brun Entreprise.

- Genbrug er guld, og vi kan godt mærke, at det er blevet endnu mere udbredt end tidligere, fordi vores kunder også tænker på miljøet. Derudover er gamle sten, der er blevet slidt til over mange år, oftest også meget flottere end helt nye sten, siger brolæggerformanden.

Respekt for håndværket
Dansk Byggeris Brolæggerlaug roser også brolæggerne fra C.C. Brun Enterprise for at have lagt stenene med stor præcision og respekt for de gamle brolæggertraditioner. Det vækker glæde hos formanden.

- Vi har altid gjort meget ud af at håndhæve håndværket og bevare respekten for dét, vi nu engang lærte på skolen, da vi tog uddannelsen. Tingene skal gøres ordentligt, og så er det jo rart at få anerkendelse for det, siger Niels O. Nielsen, der selv har arbejdet som brolægger de seneste 25 år.

Kulturhuset i Tingbjerg var et af i alt fem nominerede projekter. Foruden vinderprojektet var også en gågade i Esbjerg, der er inspireret af havbunden, et torv i Grenå, der leder tankerne tilbage på byens industrielle storhedstid, en promenade i Vallensbæk og en række små bassiner og kanaler, der skal lede vandet væk ved oversvømmelser i Ringsted, nomineret til prisen.

Med prisen følger 25.000 kroner, der er øremærket til at finde ny inspiration og viden inden for brolægning. Brolæggerprisen blev første gang uddelt i 1986.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
BREAKINGBREAKING
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind