Halv milliard til mere kontrol

Med et nyt forlig får Arbejdstilsynet flere midler til blandt andet at føre tilsyn på byggepladserne

Arbejdstilsynet har længe været plaget af besparelser, men får nu 460 mio. kroner over de næste år. Foto: Anders Rye SkjoldJensen/Ritzau Scanpix
Arbejdstilsynet har længe været plaget af besparelser, men får nu 460 mio. kroner over de næste år. Foto: Anders Rye SkjoldJensen/Ritzau Scanpix

460 mio. kroner. Det er, hvad Arbejdstilsynet i løbet af de næste tre år vil få tilført takket være et forlig, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

Arbejdstilsynet har været plaget af besparelser gennem en længere periode, men ved offentliggørelsen af forliget påpegede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at pengene vil sikre et ’markant løft’ af tilsynet. Det skriver DR.

Ifølge mediet skal pengene blandt andet bruges til at øge og målrette kontrollen med de arbejdspladser, hvor der er størst risiko for brud på reglerne.

– Den nye aftale om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats betyder en økonomisk saltvandsindsprøjtning til Arbejdstilsynet med 460 mio. kroner over de næste tre år, siger Troels Lund Poulsen til DR Nyheder.

I en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet uddyber han, at aftalen også vil betyde øget kontrol med udenlandske virksomheder.

Større bøder
Det politiske arbejde med at styrke Arbejdstilsynet tog sin begyndelse sidste år, da regeringens ekspertudvalg for arbejdsmiljø præsenterede en række anbefalinger.

Det er ifølge DR disse anbefalinger, som forliget bygger på. Foruden at øge og målrette kontrollen lægger det op til, at Arbejdstilsynet får flere redskaber, som medarbejderne kan bruge til at vejlede virksomheder om sundt arbejdsmiljø.

Når tilsynet møder virksomheder, der overtræder arbejdsmiljøreglerne i alvorlig grad, skal det i fremtiden også udløse større bøder og sanktioner. Og det opfølgende tilsyn skal virksomhederne selv til at betale for.

Hos Dansk Byggeri er man glad for det nye forlig – men udsigten til, at man ved regelbrud skal betale for tilsyn, vækker bekymring hos arbejdsmiljøpolitisk chef, Mette Møller Nielsen.

– Betaling for tilsyn er en farlig vej at gå. Forudsætningen for et godt tilsyn på en byggeplads er, at parterne kan kommunikere med hinanden på en åben og fordomsfri måde. Den atmosfære kan være svær at skabe, når den ene part ved, at der helt sikkert lander et gebyr for tilsynet bagefter, siger hun til Dagens Byggeri.

Forliget lander kort efter, at en forsøgsordning, der fik antallet af indbretninger til at stige betragteligt, er blevet gjort permanent.

Hvor tilsynet tidligere kun måtte føre kontrol med én virksomhed på byggepladsen, må medarbejderne nu kontrollere alle de virksomheder, de kan gabe over.