Her vil flest unge være håndværkere

Kun hver femte ung på landsplan har planer om

at vælge et håndværksfag som levevej, men i enkelte kommuner er det dog over halvdelen af de unge,

som drømmer om at tage svendebrevet

For få unge vælger håndværkeruddannelserne til – mener politikerne – men der findes stadig kommuner, hvor håndværkerfaget stortrives.  Foto: Colourbox
For få unge vælger håndværkeruddannelserne til – mener politikerne – men der findes stadig kommuner, hvor håndværkerfaget stortrives. Foto: Colourbox

Der er godt gang i byggebranchen i Danmark. Med masser af offentlige byggerier, metro-udvidelse og mange andre store byggeprojekter, tegner 2015 og fremtiden sig umiddelbart godt for håndværkere. Men ifølge politikkerne på Christiansborg er virkeligheden den, at for få unge søger ind på de erhvervsrettede uddannelser.

Det er nemlig kun hver femte ung på landsplan, der går efter en karriere med værktøj i hånden. Det skriver DR.

Håndværker-land
Der tegner sig dog et andet billede, hvis man ser bort fra landsgennemsnittet og graver dybere ned i de enkelte områder af landet.

En undersøgelse fra Undervisningsministeriet blandt landets 8. klasser viser for eksempel, at 42 procent af eleverne i Kalundborg Kommune ønsker at tage en erhvervsuddannelse, mens det på Læsø og Ærø gælder for henholdsvis 50 og hele 62 procent af 8. klasseseleverne.

Byggebranchen har omsat for 9,3 mia. kr. mere i årets første kvartal i forhold til sidste år.Det skyldes bl.a. en mild vinter og et løft i den offentlige bygge- og anlægsaktivitet.   Foto: Colourbox Håndværkeren Byggeriet fik en fænomenal start på året

Borgmesteren i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), glæder sig naturligvis over de nye tal, og han mener, at der er en særlig grund til, at så mange unge fra Kalundborg vælger håndværkerfaget frem for gymnasiet.

- Først og fremmest har vi mange faglærte arbejdspladser her i kommunen. Og så det efterhånden blevet en tradition at blive håndværker, netop fordi der er mange jobmuligheder, siger han.

Det skyldes i høj grad mængden af store industrivirksomheder i kommunen, der blandt andet tæller medicinal-giganten Novo Nordisk, Statoil og Asnæs-værket.

Kalundborgs borgmester mener, at kommunen gør to ting for at fremme interessen for faget blandt de unge.

- Vi taler selvfølgelig for det, og viser de unge, at det at blive håndværker kan sikre dem et godt arbejde og et godt liv, og så hjælper kommunens håndværker-tradition naturligvis også en del, fortæller han.