Hjælp til boligejere: Flere håndværkere bliver ’grønne’

Når boligejere skal have gode råd om grønne investeringer, er det oftest håndværkeren, de går til, viser en ny spørgeundersøgelse

Mange boligejere søger hjælp hos deres lokale håndværkere, når der skal tænkes energirenovering. Foto: Colourbox
Mange boligejere søger hjælp hos deres lokale håndværkere, når der skal tænkes energirenovering. Foto: Colourbox

Har du som håndværker oplevet, at en boligejer spørger dig om råd, når de skal beslutte sig for, om de skal udskifte taget før vinduerne, eller om det er nødvendigt med ny isolering eller ej?

Så er du ikke alene.

Knap halvdelen af alle boligejere spørger en håndværker om råd, inden de beslutter sig for deres næste grønne investering.

Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

I en spørgeundersøgelse udført af YouGov for Dansk Byggeri svarer 41 procent af de adspurgte boligejere, at de spørger en håndværker til råds, når de vil blive klogere på energirenovering. 11 procent af boligejerne vælger bevidst at gå direkte efter en håndværker, der er uddannet energivejleder.

– Grønne boliger er i høj kurs, men det kan være svært for den enkelte boligejer at vide, hvor man skal starte med at energirenovere, og hvad der bedst kan betale sig. Men netop det kan de få hjælp til hos en håndværker, der både kan vurdere boligens nuværende stand og kender til de forskellige grønne muligheder, der kan passe til bolig og pengepung, siger Camilla Damsø Pedersen, energipolitisk chef i Dansk Byggeri.

Vær i front
Der er i dag over 4.000 håndværkere, der har efteruddannet sig til energivejleder, og dertil er der 426 ingeniører, bygningskonstruktører og håndværkere mv., der har efteruddannet sig til BedreBolig-rådgiver.

– Netop på grund af den større opmærksomhed på grønne løsninger, der sparer el, vand og varme, er der også flere håndværkere, som gerne vil være i front ved at kunne vejlede boligejerne om, hvilke løsninger der passer bedst til deres hus. Der bliver i snit uddannet 500 nye energivejledere hvert år, så der kommer hele tiden flere til, siger Camilla Damsø Pedersen.

I alt er der 4.078 uddannede energivejledere siden uddannelsens oprettelse tilbage i 2009.

Uddannelsen er fordelt på to spor, hvor det ene spor med fokus på energivejledning om klimaskærme er målrettet tømrere, murere, glarmestre og lignende, mens det andet sport med fokus på energivejledning om installationer målretter sig VVS-installatører, el-installatører, mv.

Tre ud af fire af de uddannede energivejledere tager klimaskærmssporet, mens de resterende tager installationssporet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

- Energirenovering er win-win-win

Jan Sandberg. PR-foto
Jan Sandberg. PR-foto
 

Kan det overhovedet betale sig at tænke energirenovering som håndværker?

Ja, lyder det fra Jan Sandberg, som er energivejleder. Han har i mange år arbejdet med forskellige håndværkere og gennemført flere tusinde energivejledninger.

Ifølge ham er der i byggebranchen de seneste år kommet endnu mere fokus på energirenovering, i takt med at der bliver udviklet nye produkter, og den faglige viden om emnet stiger.

– Folk vil meget gerne spare på energien, og særligt i disse tider, når vi taler klima, øges fokus på energirenovering. Det er win-win-win for kunden, klimaet og håndværkerne at tænke energirenovering, siger Jan Sandberg.

Han kan kun opfordre til, at man som håndværker gør sig klogere på, hvad energirenovering er.

– Det kan supplere håndværkerens sikkerhed i ordrebogen. De håndværkere, jeg samarbejder med, har travlt. ‘Vi kan ikke fylde mere ind og har opgaver til den anden side af jul,’ fortæller de, og det er, fordi man kan få øje på, hvor man kan hente nye opgaver, hvis man har forstand på energirenovering, siger han.

Han oplever, at det især er de unge håndværkere, som er sultne i forhold til at lære om energirenovering.

Jan Sandberg holder også foredrag om energibesparelser, netværk og det at skaffe sig arbejde via energibesparelser, som han ser stort potentiale i.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+