Hold varmen ud

Når sommersolen bager, kommer mange håndværkere på overarbejde. Vi har spurgt en garvet tagtekniker, hvad han gør for at passe på sig selv på taget

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sommeren er over os, og arbejder man under åben himmel, er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Det står særligt klart efter sidste sommer, hvor solen bagte ufortrødent gennem samtlige sommermåneder.

En af dem, der mærkede hedebølgen på den hårde måde, var Peter Klovborg Christiansen.

Han er indehaver af A-Z Tagteknik A/S og har mere end 20 års erfaring med at udskifte og renovere tage.

– Vi var slet ikke forberedte på, at sommeren skulle blive så varm og vare så længe. Alle troede jo, at i morgen ville det slutte, siger han og fortsætter:

– Det er klart, at når man arbejder, hvor man kan falde ned, hvis man begår fejl, bliver man nødt til at bruge sin sunde fornuft ekstra meget i varmen. Derfor gælder det om at mærke efter i kroppen, om den har brug for et hvil eller mere væske. Ellers kan det blive farligt.

Erfaringen har lært Peter Klovborg Christiansen at knokle på trods af varmen, og han har seks råd til, hvad man skal gøre, hvis man skal arbejde under åben himmel i den kommende tid.

Behold T-shirten på
– Selvom det kan være fristende at flashe mavemuskler og tatoveringer i solen, er det en dårlig idé at arbejde i bar overkrop. Man bør i stedet bruge en bomulds T-shirt af god kvalitet, der lader huden ånde og beskytter mod dehydrering og forbrændinger, siger Peter Klovborg Christiansen.

Pauser
– Vi bliver ineffektive i takt med, at temperaturen stiger, og derfor kan man ikke buldre derudad, som man plejer. Tag et hvil i skyggen, hvis kroppen har brug for det, siger Peter Klovborg Christiansen.

Husk væske
– Alle har fået tudet ørerne fulde af, at man skal have væske nok i løbet af dagen – især hvis man har et hårdt fysisk arbejde, hvor man let kan komme til at dehydrere. Så husk vandflasken, og spis en is i løbet af dagen, siger Peter Klovborg Christiansen.

Solcreme og -blokker
– Man bør bruge en vandfast solcreme, så den ikke forsvinder, når man sveder. Som håndværker bør man også bruge sunblocker til læberne. De er meget udsatte for UV-strålerne, hvilket kan resultere i læbekræft, siger Peter Klovborg Christiansen.

Beskyt mod solen
– Solbriller og kasket er en god idé at have på – især hvis man er korthåret. Man bør desuden investere i et par arbejdssko med god ventilation, da fødderne har brug for udluftning, siger Peter Klovborg Christiansen.

Brug den sunde fornuft
– Det er vigtigt at mærke efter, hvad kroppen har brug for. Varmen gør os sløve, så vi ikke tænker klart, og derfor kan man let komme til at lave fejl eller overvurdere egne evner, siger Peter Klovborg Christiansen.