Hoppet i stykker: Nu skal Brøndby have ny tribune

Sydsiden koger, når Brøndby møder FCK. Foto: Lars Poulsen
Sydsiden koger, når Brøndby møder FCK. Foto: Lars Poulsen

Da Brøndby IF i august sidste år spillede mod ærkefjenden FCK på hjemmebane, var der især to hændelser på fodboldbanen, der fik brøndby-fansene til at hoppe op og ned af bare begejstring: Da FCK fik annulleret et mål få minutter inde i kampen, og da Brøndby scorede sig til en udligning i anden halvleg.

Entusiasmen var så stor, at de hoppende fans satte svingninger i gang, der havde samme størrelse som et lille, lokalt jordskælv.

Det kunne Rambølls ingeniører efterfølgende fortælle, for som en del af den årlige kontrolmåling stod de nemlig skjult under sydtribunen og målte belastningen på betonelementerne.

Nu viser det sig ifølge avisen Ingeniøren, at Sydsiden ikke længere kan holde til fansenes glædesudbrud.

Kan stadig bruges
Siden sydtribunen blev bygget i 1980'erne, har den været udsat for så mange og voldsomme belastninger, at den er slidt helt ned. Og den er ikke længere sikker, hvis for eksempel mange fans hopper op og ned på samme tid, konkluderer Rambøll i en ny rapport.

- Rapporten konkluderer, at efter 27 års tro tjeneste er tiden kommet til, at betonelementerne på den nedre del af sydtribunen skal udskiftes, siger Brøndby Stadions administrerende direktør, Jesper Jørgensen, i en pressemeddelelse.

Jesper Jørgensen har nu bedt Rambøll om også at se nærmere den nedre del af den nordlige tribune, og han forventer, at udskiftningen af betonelementerne bliver sat i gang i andet halvår af 2019. Opgaven skal nemlig først i udbud, og herefter kan der også være ventetid på de nødvendige elementer.

Indtil da vil man, for at minimere risikoen for stor belastning på sydtribunen, ikke lukke lige så mange fodboldfans ind, som der potentielt er pladser til.

- Vi kunne reelt set godt lukke mange tusinde fans ind på Sydsiden til vores kommende kampe, da det ikke er den statiske vægt, der udgør en eventuel risiko, men derimod store, konstante svingninger. Men så skulle vi fortælle de fans, der kom, at de ikke måtte hoppe eller juble på Sydsiden, og det er i praksis helt umuligt, siger Jesper Jørgensen i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Der findes aldrig et godt tidspunkt at udskifte dele af tribunen på et stadion, da det er en langvarig proces, men vi gør alt, hvad vi kan for at minimere generne for fansene.