Hver femte håndværker får en arbejdsskade

En ny undersøgelse fra 3F viser, at personer beskæftiget inden for byggebranchen har langt større risiko for at blive ramt af en arbejdsskade end andre brancher – fagforeningen vil have højere bødetakster

Håndværkere piver ikke - men ikke desto mindre har de nogle af de farligste jobs i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra 3F og Arbejdsskadestyrelsen får op mod hver femte håndværker en arbejdsskade. Foto: Daniel Foster
Håndværkere piver ikke - men ikke desto mindre har de nogle af de farligste jobs i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra 3F og Arbejdsskadestyrelsen får op mod hver femte håndværker en arbejdsskade. Foto: Daniel Foster

Hvis du arbejder inden for byggebranchen er chancen for, at du ikke kommer helskindet hjem fra arbejde, ualmindelig høj.

En ny undersøgelse udarbejdet af 3F i samarbejde med Arbejdsskadestyrelsen viser nemlig, at chokerende 21 procent af fagforeningens medlemmer, som er beskæftiget inden for byggebranchen, har været udsat for en ikke-uvæsentlig arbejdsskade.

Til sammenligning er det kun syv procent af medarbejderne i den offentlige sektor, som rammes af en arbejdsskade.

Se også: Pust – jeg har slået mig

Og det skal der gøres noget ved, mener 3F's arbejdsmiljøpoliske chef, Ulla Sørensen.

- I samarbejde med de involverede parter og Arbejdsmiljørådet vil vi gå hårdt til værks mod virksomheder, der snyder med de sikkerhedsmæssige regler, fortæller hun.

Hos 3F mener man, at flere bevillinger til Arbejdstilsynet og højere bødetakster er vejen frem, hvis man vil øge sikkerheden på byggepladserne og dermed sænke antallet af arbejdsskader.

- Vi bør hæve bødetaksterne betragteligt ved grove overtrædelser af loven. Vi har set virksomheder overtræde reglerne gang på gang, fordi bødetaksterne simpelthen ikke er hårde nok, siger Ulla Sørensen.

3F vil også gerne belønne de virksomheder, der kan dokumentere, at de har et godt og sundt arbejdsmiljø.

De gode eksempler skal vise resten af branchen, at det nødvendigvis ikke behøver at være en dyr og kompliceret opgave at sikre et sundt arbejdsmiljø.

Forsker er uenig
Johnny Dyreborg, der er seniorforsker i arbejdsulykker og sikkerhed ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er dog ikke helt enig i, at højere bødetakster nødvendigvis er vejen frem.

- Der er ikke nogen entydig dokumentation for, at større bødetakster i sig selv ændrer nogen ting.

I stedet bør man øge intensiteten af besøgene hos de virksomheder, som har en tendens til at snyde med reglerne, fortæller han.

Johnny Dyreborg peger på, at byggebranchen rummer meget mere dynamik og mange flere faremomenter end for eksempel en kontorarbejdsplads, og derfor ser man så mange arbejdsskader i erhvervet.

- I princippet er alt arbejde i byggebranchen prototyper, forstået på den måde, at sikkerheden oftest skal etableres eller justeres midt i forløbet, forklarer han og understreger, at det ikke er en undskyldning for at have mange arbejdsskader, men en begrundelse for at være ekstra omhyggelig med at etablere passende sikkerhedsforanstaltninger.

Johnny Dyreborg mener, at lederne også bærer et stort ansvar.

De skal vise medarbejderne, at sikkerheden er en vigtig del af virksomhedens arbejde, for eksempel ved at lave lejlighedsvise kontrolrunder af byggepladsen selv.

Skærm

Hent flere
Hent flere