Hver tiende er over 60

En styrket indsats for at holde på ældre medarbejdere har fået alderen til at stige på byggepladserne. Den bliver der også brug for i fremtiden, mener Dansk Byggeri

Andelen af ældre medarbejdere er især steget blandt snedkere, elektrikere og tømrere. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri. Foto: Colourbox
Andelen af ældre medarbejdere er især steget blandt snedkere, elektrikere og tømrere. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri. Foto: Colourbox

1,8 år. Så meget er gennemsnitsalderen steget på de danske byggepladser fra 2008 til 2016. Stigningen ligger over landsgennemsnittet og betyder, at hver tiende medarbejder i bygge- og anlægsbranchen nu har rundet 60 år.

Det viser en ny analyse, som Dansk Byggeri har lavet. Brancheorganisationens direktør, Lars Storr-Hansen, ser især to begrundelser for, at antallet af gråhårede er steget.

– Når vi ser en aldersstigning i særligt håndværksfagene, hænger det til dels sammen med, at der er blevet investeret massivt i hjælpemidler, der kan skåne kroppen for tunge løft og skæve vinkler. Og så er fagforbundene gode til at fortælle om fordelene ved at anvende de erfarne medarbejdere, siger Lars Storr-Hansen.

Slut med akkord-kulturen
Dykker man længere ned i analysen, kan man se, at andelen af ældre medarbejdere er steget inden for alle de store fag i byggebranchen. Stigningen er dog størst blandt snedkere, elektrikere og tømrere.

Det kan blandt andet hænge sammen med, at hjælpemidler som platformstiger, eldrevne vogne og lettere stilladser ikke slider lige så hårdt på kroppen som tidligere.

– Hvis flere skal holde, til de er over 60 år, hvilket der er brug for, gælder det om at komme væk fra akkord-kulturen, der især hersker i byggebranchen. Det kan godt være, at det tager lidt ekstra tid at bruge maskinen til at løfte gipsplader, men i stedet holder man måske flere år på arbejdsmarkedet i sidste ende, siger Lars Storr-Hansen.

Ifølge Dansk Byggeris direktør er det en fantastisk god nyhed, at de erfarne medarbejdere bliver hængende på byggepladserne. For ifølge en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening kommer der til at mangle mere end 17.000 ansatte i bygge- og anlægsbranchen om mindre end ti år.

– Præcis som vi har brug for de nyuddannede håndværkere, har vi lige så meget brug for dem i den anden ende af aldersspektret, der besidder den store viden og erfaring, siger Lars Storr-Hansen og fortsætter:

– Det gode miks mellem alder og køn er også med til at sikre et godt arbejdsmiljø, og her vægter det grå guld tungt – og så er det lige meget, hvilken farve hår der er tilbage på toppen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan holder du på det grå guld


Hvis man som arbejdsgiver håber at holde lidt ekstra på sine mest erfarne medarbejdere, er der en række ting, man kan gøre. Vi har spurgt Palle Smed, direktør for foreningen for fagbevægelsens ældste medlemmer, Faglige Seniorer, hvad der virker.

Sæt pris på dem
– Først og fremmest skal man sætte pris på sine ældre medarbejdere. De skal behandles som alle andre medarbejdere, og alderen bør ikke være et problem. Det skal være sjovt at gå på arbejde, og det bliver det, når man kan mærke, at mester sætter pris på en, siger Palle Smed.

Hvad kan vi gøre for dig?
– Det allervigtigste råd, jeg kan give, er, at man som arbejdsgiver skal spørge sin ældre medarbejder om, hvad man kan gøre for ham, for at han har lyst til at fortsætte med at arbejde. Som det er i dag, snakker man for meget om tilbagetrækningen, men det er helt forkert. Spørg i stedet for, hvad der skal til for at holde på medarbejderen, siger direktøren.

Efteruddannelse
– Hele arbejdslivet skal man videreuddanne sig, og det gælder også for seniorerne i virksomheden. Derfor skal de også sendes på efter- og videreuddannelse fuldstændig som andre medarbejdere, så de kan følge med, siger Palle Smed.

Herre over egen tid
– For mange seniorer betyder det alverden, at de kan få lov til at bestemme over deres egen arbejdstid, så der også er tid til at springe til, hvis børnebørnene pludselig lægger sig syge. Der er også andre, der gerne vil nøjes med at arbejde et par dage om ugen, siger Palle Smed.

Økonomien
– Det skal altid kunne betale sig at blive ved med at gå på arbejde, også selvom man er gået på pension. Som det er nu, bør politikerne kigge på reglerne, så man ikke bliver modregnet i sin pensionsydelse, hvis man stadig arbejder lidt som senior, siger Palle Smed.