I 'Lærlingenes Hus' dyrkes danske håndværkstraditioner

Bornholm får snart en ny, lille seværdighed. Og det er udelukkende håndværkere under uddannelse, der står bag den

'Lærlingenes Hus' på Bornholm ser måske ikke ud af meget, men der er store planer for, hvad det skal blive til. Foto: Dansk Håndværk
'Lærlingenes Hus' på Bornholm ser måske ikke ud af meget, men der er store planer for, hvad det skal blive til. Foto: Dansk Håndværk

På Bornholm kan man snart få et indblik i de danske håndværkstraditioner i kombination med mere moderne. For tager man et smut forbi 'Lærlingenes Hus', er det netop, hvad menuen består af.

Lærlingenes Hus er et byggeprojekt, der skal engagere og inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med de nyeste byggeformer og den mest moderne viden om bæredygtighed og genanvendelse.

- Vi vil ikke bare tale om, hvordan man gør – nu vil vi give lærlingene en mulighed for at vise det i praksis, siger Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk, i en pressemeddelelse.

- Derfor har vi købt et hus på Bornholm, der skal genanvendes fra grunden og genopstå som et byggeprojekt, hvor lærlinge fra vores medlemsvirksomheder får mulighed for at folde sig ud med det bedste de kan, siger han.

Som arbejdsgiverforening for landets håndværksmestre vil organisationen på den måde sætte fokus på det gode håndværk i en helt ny form:

Samarbejde mellem fag
Men det er ikke kun lærlinge fra håndværksvirksomheder, der får mulighed for at folde sig ud. Idéen er nemlig, at projektet skal række langt videre.

- Det er vigtigt for os også at få andre fagområder med, så der skabes et tværfagligt samarbejde. På den måde bliver det et projekt, hvor alle elementer er skabt af folk under uddannelse, og hvor faggrupperne lærer at samarbejde, forklarer Morten Frihagen.

Som eksempel nævner han, at Dansk Håndværk vil invitere arkitektskolen og konstruktøruddannelsen med i projekteringsfasen.

Senere kan for eksempel kommunikations- og journalistelever arbejde med på dokumentation af forløbet og viden om lærlingeprojektet, ligesom andre håndværksfag skal inddrages, efterhånden som byggeriet skrider frem.

Bringer stoltheden tilbage
Når Lærlingenes Hus står færdigt, skal det være en inspirationskilde for næste generation og give unge lyst til at tage en håndværksmæssig uddannelse.

- Vi vil give lærlinge en mulighed for at vise et færdigt resultat, hvor de med samme stolthed som tidligere tiders håndværkere kan sige: 'Det er det her, dygtige lærlinge kan', forklarer Morten Frihagen.

Arbejdet skal løbe over tre år, så der er tid til at udvikle projektet, indgå samarbejder og give lærlinge fra alle dele af landet mulighed for at være på Bornholm i en periode og give deres bidrag til opgaven.

'Lærlingenes Hus'

  • Projekt 'Lærlingenes Hus' betyder, at et nedslidt hus på Bornholm genopstår fra grunden
  • Lærlingenes Hus ligger tæt på det årlige folkemøde og kan derfor få stor bevågenhed fra de mange besøgende
  • Huset skal genopføres fra kvist til kælder, så det er muligt at vise alle fags kundskaber
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det nye hus skal både være en arkitektonisk og energivenlig oplevelse
  • Huset skal istandsættes af lærlinge fra Dansk Håndværks medlemsvirksomheder under vejledning fra pensionerede håndværkere med fokus på gamle byggeteknikker
  • Når huset er færdigt, skal det udlejes som feriebolig til foreningens medlemmer og være en lokal seværdighed, som viser, hvad nutidens lærlinge formår