Jordemoder: Det aktive job er godt for gravide

Storken kommer også forbi byggepladsen, men hvordan passer gravide håndværkere bedst på sig selv under graviditeten?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Det er hårdt arbejde at være håndværker, og så er det lige meget, om man er murer, tømrer eller maler, og hvordan harmonerer det med en stor, gravid mave?

For i takt med at flere og flere piger vælger en karriere inden for et håndværksfag, vil der naturligvis også være flere graviditeter i skurvognen. Men de to ting behøver ikke at komme i karambolage, fortæller jordemoder Birgit Thalwitzer, der har mere end 13 års erfaring med at bringe børn til verden, og som desuden er indehaver af rådgivningshjemmesiden jordemoder.dk.

Privatfoto
Privatfoto
 

- Det første, jeg altid bliver spurgt om, er den fysiske belastning, og ja, uanset håndværk er ens job mere hårdt, end hvis man sidder foran en computer dagen lang.

- Men man er også i god form, fordi ens arbejde netop er aktivt, og det er en kæmpe fordel, når man skal føde. Det samme gælder, hvis man træner – man skal for Guds skyld ikke stoppe på grund af graviditeten. Derfor skal håndværkerne også bare fortsætte deres arbejde, hvad de kan holde til, for det er nu engang dem, som kender deres kroppe bedst, siger jordemoder Birgit Thalwitzer.

Derfor anbefaler hun også, at den gravide bliver ved med at holde sig fysisk aktiv gennem arbejdet. Men hvad stiller man op med de tunge løft og kemien i malingen? Her kommer hendes bedste anbefalinger.

1. Mærk efter i kroppen
- Det er kun den gravide, der ved, hvad der føles rigtigt og forkert, og når hun er håndværker, er hun også vant til at mærke efter belastninger osv. Og det skal hun blive ved med. I takt med graviditeten vil der naturligvis blive opgaver, der bliver for krævende og intense, men hun skal mærke efter, siger Birgit Thalwitzer.

2. Reducer de hårdeste opgaver
- I forlængelse af at man skal mærke efter, råder jeg også til, at man løbende mærker efter, om man kan klare samme arbejdsbyrde eller antal af opgaver på en dag, for det er hårdt. Det vil derfor være en god idé at graduere sin arbejdsindsats gennem graviditeten, så man kan holde længere.

3. Tag en snak med mester
- Der sker alt muligt med kroppen under en graviditet, og en af dem er, at man typisk bliver frygteligt træt i løbet af første trimester. Derfor kan det være en god idé at snakke med sin mester om, hvorvidt man kan få indlagt en ekstra pause i løbet af dagen. Det kan også være, at man senere i graviditeten bliver nødt til at have en kortere arbejdsdag, netop fordi det er hårdt arbejde, siger Birgit Thalwitzer.

4. Drop for mange tunge løft
- Helt generelt lyder anbefalingerne på, at man, gravid eller ej, holder sig fra for mange tunge løft i løbet af en arbejdsdag. Tunge løft belaster bækkenbunden, der bærer livmoderens vægt, og derfor skal man også være opmærksom, hvis maven bliver hård, eller man får ondt i lænden bagefter, for så har man overgjort det, advarer Birgit Thalwitzer.

5. Den farlige kemi
- Rigtig mange gravide håndværkere bekymrer sig om den farlige kemi, man finder i eksempelvis maling, lak og støv, eller hvis man mistænker noget for at indeholde asbest. Her råder jeg klart til, at man, hvis man er i tvivl, kontakter Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, der står klar til at rådgive og vejlede gravide. Samtidig skal man altid bruge værnemidler og afskærme sig mod den slags.

6. Tidligere på barsel
- Det er fysisk hårdt arbejde at være håndværker, og det er hårdt at være gravid. Så derfor er det også naturligt nok, at man bliver nødt til at gå tidligere på barsel. Gravide ikke-håndværkere går typisk fire uger før, men for håndværkere bliver de næppe så længe, medmindre de er selvstændige. Og jeg har stor respekt for dem, der kan holde dampen oppe så længe i graviditeten, lyder det fra Birgit Thalwitzer.