Kæde vil forbedre danskernes kendskab til bæredygtige byggematerialer

Gør-det-selv-folket mangler kendskab til bæredygtige materialer. Det vil STARK nu lave om på

Byggemarkedskæden STARK vil gøre det lettere for deres kunder at vælge bæredygtigt materiale. Foto: STARK
Byggemarkedskæden STARK vil gøre det lettere for deres kunder at vælge bæredygtigt materiale. Foto: STARK

Skal det nye gulv i dagligstuen lægges med træ, beton eller bæredygtig bambus? Det kan være svært nok at vælge byggematerialer ud fra smag og funktionalitet, så med et stigende fokus på bæredygtighed er turen i byggemarkedet ikke blevet lettere.

For danskerne ved ikke nok om bæredygtige materialer. Faktisk mener knap 68,7 procent af danskerne, at de mangler kendskab til bæredygtige alternativer, når de skal købe byggematerialer.

Det viser en ny undersøgelse, som STARK står bag, der er foretaget blandt 5.619 af kædens private kunder.

Undersøgelsen kommer efter et år, hvor klima og bæredygtighed for alvor er kommet på dagsordenen. Derfor kommer det heller ikke bag på adm. direktør i STARK, Britta K. Stenholt, at danskerne gerne vil bidrage til et mere bæredygtigt byggeri.

Velviljen i befolkningen skal dog hjælpes på vej, og derfor er man nødt til at kigge på, hvordan bæredygtige løsninger kan blive det naturlige valg, når der vælges byggematerialer, mener hun.

- Det skal være nemmere at bygge efter bæredygtige principper, både for den professionelle håndværker og den private selvbygger. Det er et af vores helt store fokusområder de kommende år. I dag findes der et hav af bæredygtighedscertificeringer, og det kan være svært at navigere i.

- Derfor har vi brug for forenklede guides og konkrete anbefalinger, som gør det lettere at bygge bæredygtigt. Samtidig skal vi styrke vores rådgivningsdel, så kunderne får hjælp til at vælge bæredygtigt, siger Britta K. Stenholt.

Fordel for samfundet
Af undersøgelsen fremgår det, at de adspurgte generelt er positivt stemt over for bæredygtigt byggeri. Således mener 62,7 procent, at det vil være en stor fordel for samfundet, miljøet og klimaet, hvis bæredygtigt byggeri vinder frem.

En anden interessant konklusion er, at 44 procent af de adspurgte ofte, meget ofte eller altid tænker på bæredygtighed, når de køber byggematerialer, hvilket er en lille stigning i forhold til samme måling sidste år.

Ifølge Britta K. Stenholt vidner det om, at der stadig er et stykke vej med udbredelsen af bæredygtighed i byggeriet: - Vi kigger indad og vil tage et ansvar ved at hjælpe vores kunder endnu bedre. Vi er optaget af at uddanne bæredygtighedseksperter, som kan hjælpe både kunder og sælgere i vores forretninger med at svare på komplekse spørgsmål, siger hun.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hver tredje håndværker køber bæredygtige byggematerialer

Britta K. Stenholt, administrerende direktør i STARK, har fokus på rådgivning i bæredygtigt materiale. Foto: STARK
Britta K. Stenholt, administrerende direktør i STARK, har fokus på rådgivning i bæredygtigt materiale. Foto: STARK
 

Klima og bæredygtighed kom for alvor kom på dagsordenen i 2019. Men selvom fokus er større end nogensinde, er efterspørgslen efter bæredygtige byggematerialer ikke gået i vejret. Det viser en ny undersøgelse foretaget af byggemarkedskæden STARK blandt 766 af kædens B2B-kunder.

Af undersøgelsen fremgår det, at 34,3 procent eller cirka hver tredje håndværker køber bæredygtige byggematerialer, hvilket dog er en lille stigning i forhold til 2018, hvor tallet var 33,4 procent.

En god forretning
En af de største barrierer for udbredelsen af bæredygtige byggematerialer er, ifølge Britta K. Stenholt, opfattelsen af, at bæredygtige løsninger er dyrere end de konventionelle.

- Vi tænker i anlægningsomkostninger frem for helhedsomkostninger, når vi bygger, og det spænder ben for vores evne til at træffe de bedste valg set fra et totaløkonomisk perspektiv, siger hun og fortsætter:

- Når toneangivende private bygherrer som pensionsselskaberne vælger at investere i bæredygtigt byggeri, er det, fordi det er en god investering over tid. Et større fokus på, at bæredygtigt byggeri både giver store investeringsafkast og lavere driftsomkostninger, vil uden tvivl gøre en forskel, siger Britta K. Stenholt, administrerende direktør i STARK.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+