Kamp til tænderne – vi tester motorsave i skoven

Varme i håndtaget og elektronisk indsprøjtning – jo jo, moderne motorsave kan det hele, men hvilken er egentlig bedst. Vi finder Danmarks bedste professionelle allround-motorsav

Håndværkeren har fået professionel hjælp til at teste tre save fra Husqvarna, Johnsered og Stihl. Kampen var tæt, men Husqvarna er sejerherren i skoven. Foto: Heidi Skibsted
Håndværkeren har fået professionel hjælp til at teste tre save fra Husqvarna, Johnsered og Stihl. Kampen var tæt, men Husqvarna er sejerherren i skoven. Foto: Heidi Skibsted

Det giver en helt særlig tilfredsstillelse at fyre op i en motorsav, dappe et par gange på gassen, og lade maskinen gnave ind i et træ, så flis står til alle sider, alt imens stammen skælver under de mange kræfter. Motorsaven er for mange det ultimative legetøj, men for professionelle er det også et højt skattet værktøj, som ligger i hænderne tusindvis af timer, og så er det vigtigt, at man har det allerbedste.

Professionel og testchef er Henrik Holmgård, Skovløber ved Frederiksdal Skovdistrik i Nordsjælland. Han har været skovarbejder i 32 år, så han har prøvet lidt af hvert.

Feltet
Vi har i dag tre maskiner med i skoven fra Johnsered, Husqvarna og Stihl, som alle er allround-maskiner. Alle tre er på 50 kubik og har 3,8 hk.

- De er brandgode alle tre. Johnsered og Husqvarna er stort set identiske, det er næsten kun det ydre, der er forskelligt, forklarer Henrik Holmgård.

Privatfoto Håndværkeren Tømrerlærling fanger biltyve med gravko

Ifølge ham er forskellene mellem de tre maskiner minimale, men det er ikke en dårlig ting, for designet har udviklet sig over 40-50 år, og derfor er alle tre maskiner optimeret, og både Johnsered og Husqvarna har sågar varme i håndtaget.

Stihl'en har mange gode detaljer, men er også lidt klodset. Foto: Heidi Skibsted
Stihl'en har mange gode detaljer, men er også lidt klodset. Foto: Heidi Skibsted
 

- Man kan sige at tanklåget er lidt besværligt på Husqvarna og Johnsered, i hvert fald i forhold til Stihl'en. Man risikerer, at låget åbner sig på grund af rystelserne, så man skal virkelig være sikker på, at det er godt spændt fast, for ellers så står du lige pludselig med olie ned af bukserne. Stihl'en har et helt andet system, hvor man vipper en knap op og drejer, og det går ikke op af sig selv.

Minusserne
Alle tre maskiner har elektronisk indsprøjtning, så der ikke er bøvl med at justere karburator eller den slags. Men fordi Johnsered og Husqvarna er stort set identiske, går mange af de samme fejl igen på de to maskiner. Blandt andet skal de to maskiner have et halvt minuts tid, før de går rent ved koldstart, og det kan godt være irriterende, forklarer Henrik Holmgård.

- Man vil jo i gang med det samme, og så skal man ikke stå og vente. Hvis man for eksempel holder en lille pause, så bliver de hurtigt kolde igen her i vinterperioden. Så det kan faktisk godt være et irritationsmoment, at de ikke går rent.

Kæden klippet
Henrik Holmgård har flere ting, som han mener kan være et problem ved netop de to maskiner. Barkstødet, altså de pigge, som man kiler motorsaven fast mod træet med, måtte gerne være skarpere, så de tog bedre fast. Stihl'en har også en klar fordel i sin opbygning, for den har sin koblingsskål indvendigt, hvorimod de to andre har deres udvendigt.

Blandt de seks testede modeller var der ikke nogen tvivl om, at Feins maskine skulle på sidstepladsen. Første-, anden- og tredjepladsen var straks sværere. Foto: Heidi Skibsted Håndværkeren Vinkelsliber-testen, der skærer igennem

- Umiddelbart betyder det ikke så meget, men hvis du sætter dit sværd fast i et træ, så kan du ikke skrue kroppen af på Johnsered og Husqvarna. Det kan man på Stihl'en, fordi man kan få kæden udover. Det kan man ikke på de to andre, så der skal man klippe kæden, hvis man skal redde saven, forklarer Henrik Holmgård.

Klodset
Der er dog et vigtigt punkt, hvor de to 'tvillinger' fra Husqvarna og Johnsered adskiller sig. Håndtaget til venstre hånd er lige på Johnsered, hvorimod det er let bøjet på Husqvarna og faktisk også Stihl, og det gør de to maskiner mere ergonomiske, for eksempel ved afgrening, end maskinen fra Johnsered.

Johnsered er den mindst ergonomiske af de tre maskiner. Foto: Heidi Skibsted
Johnsered er den mindst ergonomiske af de tre maskiner. Foto: Heidi Skibsted
 

Stihl'ens største ulempe er, at den virker mere klodset i hænderne, mener Henrik Holmgård.

- Den er sådan lidt mere kluntet og kantet at komme rundt med. Det må være noget med vægten og opbygningen, der gør, at den er lidt mere kluntet, når du skal grene af. Der virker den faktisk lidt klodset.

Det betyder meget i denne størrelse motorsav, hvor man ofte bruger maskinerne til nedskæring og udrens i skoven, hvor mobilitet er vigtig.

Vinderen
Og således kommer vi frem til afslutningen, for selv om de tre maskiner ligger ekstremt tæt, og der har været kæmpet til sidste tand på kæderne, så kan der kun være en vinder. Og det er ikke Johnsered, for den får tredjepladsen, fordi den er mindst ergonomisk. Kampen om førstepladsen er til gengæld ekstremt tæt, og hvis det ikke er, fordi man presser testchefen, så tog han både Stihl'en og Husqvarna'en.

Husqvarna tager sejren, blandt andet fordi den er testens mest ergonomiske. Foto: Heidi Skibsted
Husqvarna tager sejren, blandt andet fordi den er testens mest ergonomiske. Foto: Heidi Skibsted
 

Men fordi Husqvarna'en er mere let at svinge rundt, vinder den førstepladsen lige foran Stihl'en, og bliver således Danmarks bedste professionelle allround-motorsav.

Vanen tro kårer vi også en bedst til prisen, og den får Stihl'en uden tvivl, for den er markant billigere end de to andre maskiner.