Annonce:
Annonce:

Kan give lavere pris: Få forhandler med håndværkeren

Selvom det ofte kan betale sig at prøve at få en bedre pris eller ydelse hos håndværkeren, er det ikke alle forbrugere, der gør forsøget

Der kan være penge at spare som forbruger ved at forhandle med håndværkeren, inden man takker ja til et tilbud. Men størstedelen af os undlader forhandlingen. Arkivfoto: Finn Frandsen
Der kan være penge at spare som forbruger ved at forhandle med håndværkeren, inden man takker ja til et tilbud. Men størstedelen af os undlader forhandlingen. Arkivfoto: Finn Frandsen
Annonce:

Husker du at forhandle prisen eller ydelsen med håndværkeren, inden du takker ja til en opgave? Eller oplever du som håndværker, at mange accepterer prisen og den konkrete ydelse uden at komme med modbud?

Så er der en god grund. Færre forbrugere sørger nemlig for at forhandle med håndværkeren, inden de takker ja til et tilbud.

En forbrugerrundspørge foretaget af Wilke for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at kun omkring 23 procent forsøger at forhandle om pris eller ydelse med håndværkeren.

I en tilsvarende undersøgelse for fem år siden svarede 38 procent, at de forsøgte at forhandle med håndværkeren.

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Annonce:

Men det bør man gøre, for der er ofte store udgifter forbundet med at få lavet et nyt køkken eller lagt nye fliser på badeværelset, og man kan potentielt få en lavere pris eller en bedre ydelse, hvis man kaster sig ud i en forhandling.

- Det er ærgerligt, at flere forbrugere accepterer håndværkerens tilbud uden at forhandle, for der er ofte en bedre pris eller service at hente for dem, som prøver. Håndværkerarbejde er ofte en stor udgift, så det kan virkelig være et forsøg værd, siger Niels Enemærke, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Mange får et bedre tilbud
At der kan være fornuft i at give forhandlingen et skud, viser også Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse.

Således endte 79 procent af de, som forsøgte at forhandle med håndværkeren, med enten en bedre pris eller bedre ydelse takket være forhandlingen.

- Ofte er forbrugerne godt klar over, at de kan forhandle med håndværkeren, men de får det alligevel ikke gjort. Nogle svarer, at det kun er en lille opgave, men selv på små opgaver kan der være noget at hente.

Annonce:

- Og selvom man allerede kender sin håndværker, er der intet i vejen for lige at forhøre sig, om det virkelig er håndværkerens bedste tilbud, siger Niels Enemærke.

Hos styrelsen understreger de desuden, at aktive forbrugere bidrager til at styrke konkurrencen, da virksomhederne skal gøre sig mere umage for at opnå deres gunst, og at det kommer alle andre forbrugere på markedet til gode.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lav en grundig beskrivelse


Skal man i gang med et byggeprojekt, anbefaler Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at man gør sig helt klart, hvad det er, man skal have sat i gang, før man indhenter tilbud fra forskellige håndværksvirksomheder.

De råder til, at man sætter sig ned og laver en grundig beskrivelse af opgaven, og herunder gerne hvilke hvilke fliser, armaturer, gulvbrædder og andet man ønsker skal bruges i opgaven.

Vil du være ekstra grundig, kan du skrive producentnavn og varenummer på de materialer, du gerne vil bruge, ind i beskrivelsen af opgaven. På den måde sikrer du, at lige præcis de materialer, du gerne vil have, bliver brugt.

Annonce:

Ved at lave en udførlig materialeliste ved man nemlig også, at det ikke er materialevalg, som gør forskellen på prisen på de tilbud, man får fra flere forskellige håndværkere.

Desuden er det ifølge styrelsen vigtigt, at man skelner mellem et tilbud fra håndværkeren, som er bindende, mens et overslag er en anslået cirkapris på, hvad det vil koste at udføre opgaven.

Hos nogle håndværksvirksomheder koster det noget at få lavet et konkret tilbud.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: