Annonce:
Annonce:

Klamphuggeriet lever endnu

Konsekvenserne kan blive store for både boligejernes sikkerhed og økonomi

Hvis ikke man får professionel og autoriseret hjælp til sine elinstallationer, kan det gå ud over sikkerheden i ens bolig. Foto: Colourbox
Hvis ikke man får professionel og autoriseret hjælp til sine elinstallationer, kan det gå ud over sikkerheden i ens bolig. Foto: Colourbox
Annonce:

Klamphuggerne har stadig kronede dage i Danmark.

Inden for de seneste 12 måneder har næsten 8 ud af 10 – helt præcist 77 procent – af de danske el- og vvs-installatører haft opgaver, hvor de har måttet udbedre arbejde, der efter installatørernes vurdering var udført af en uautoriseret håndværker eller i hvert fald var udført amatøragtigt.

Det viser en medlemsundersøgelse, som Tekniq har lavet blandt deres medlemmer, og arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen for installationsbranchen advarer mod de konsekvenser, som klamphuggeriet kan få for både boligejernes sikkerhed og økonomi.

Eksempelvis kan huse risikere at brænde ned, hvis de elektriske installationer ikke er lavet ordentligt.

Definition af 'klamphuggeri'

Arbejde udført af en klamphugger. Sjusket, uprofessionelt eller nødtørftigt udført arbejde.

Kilde: ordnet.dk

Annonce:

Pynter sig med lånte fjer
Selv om det altså er et stort problem i el- og vvs-installationer, at der bliver udført uprofessionelt eller uautoriseret arbejde, så er det ikke nødvendigvis, fordi forbrugerne forsøger at hoppe over, hvor gærdet er lavest.

- Det er ikke vores opfattelse, at forbrugerne generelt hyrer uautoriseret arbejde bevidst. Men vi oplever, at en række virksomheder pynter sig med lånte fjer, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, der altså som nævnt repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

- Alt for ofte bliver forbrugere snydt af uautoriserede, som tilbyder at lave autoriseret arbejde uden at have lov til det. Det går ud over forbrugerne, og det rammer samfundsøkonomien hårdt, siger han.

Underdirektøren vurderer, at klamphuggeriet i høj grad er medvirkende til de over 50.000 vand- og 9.000 brandskader på villaer og private huse (ifølge Forsikring & Pension), der blev registreret i Danmark sidste år.

Annonce:

- Det er foruroligende, at problemet stadig er så stort. I Danmark har vi ellers indført autorisationer netop for at beskytte disse særligt fareudsatte områder mod amatørhåndværk. Det er sjældent billigere, og konsekvenserne kan være alvorlige for de boligejere, der lader klamphuggere arbejde med husets el- eller vvs-installationer, siger Simon O. Rasmussen.

- I bedste fald skal arbejdet gøres om af en autoriseret håndværker, og i værste fald kan det uautoriserede arbejde resultere i alvorlige vand- eller brandskader, siger han.

Hver tredje byggevirksomhed har været ramt af it-kriminalitet

Stigende problem
Så sent som i 2016 advarede Tekniq mod brug af klamphuggere, men problemet er tilsyneladende stadig stigende.

I en tilsvarende medlemsundersøgelse fra 2016 var det således kun' 69 procent af installatørerne mod de 77 procent i årets undersøgelse, der havde måttet udbedre uautoriseret arbejde inden for de seneste 12 måneder.

Det tal er nu steget med otte procentpoint, og det er en uheldig udvikling.

Annonce:

- Det kræver mange års uddannelse at blive autoriseret installatør, og det er der god grund til. Autoriseret arbejde skal man ikke tage let på, men i stedet sikre, at det udføres af en autoriseret installatør. På den måde får man i tilgift en garanti, der dækker, hvis uheldet skulle være ude, siger Simon O. Rasmussen.

En god idé for at sikre sig kan være at besøge hjemmesiden www.sik.dk/tjek. Her har Sikkerhedsstyrelsen gjort det muligt at tjekke ens håndværker, og på den måde sikre sig mod klamphuggeri.

Man kan slå virksomhedens cvr-nummer op og dermed få bekræftet, om det er en autoriseret installatør.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: