Klingernes kamp: Denne rundsav saver sig til tops

Fire professionelle 18V akku-rundsave duellerer på skarphed, præcision og ergonomi

Deltagerne i stortesten for rundsave er fra AEG, Makita, Milwaukee og Festool. De klarer sig med en enkelt undtagelse godt igennem udfordringerne. Foto: Philip Reseke
Deltagerne i stortesten for rundsave er fra AEG, Makita, Milwaukee og Festool. De klarer sig med en enkelt undtagelse godt igennem udfordringerne. Foto: Philip Reseke

Saven og hammeren er tømrernes foretrukne våben, når de går i krig med at bygge huse, tage og terrasser. Begge er klassiske værktøjer, men i denne omgang fokuserer vi på saven, der har flere tusind års historie på bagen.

Den første sav, arkæologer har gravet frem, stammer således fra stenalderen – 12.000 år. f.Kr. – og den var lavet af dyrekæber.

Begge biler føles til tider som dinosauere, hvis dage på jorden snart er talte. Foto: Andreas Lang Hedegaard Håndværkeren Duel: Offroadere med meget hård hud  

Her 14.015 år senere står fire moderne rundsave over for hinanden i en direkte duel, der dømmes af en benhård professionel. Manden med det sidste ord er ikke den lokale høvding på stenalderbopladsen, men derimod tømrermester Anders Gisselbæk, der ejer et tømrerfirma af samme navn. De fire duellanter hedder AEG, Milwaukee, Festool og Makita.

Nederst på podiet
Vi kan meget passende starte med sidstepladsen, som i denne omgang går til AEG. Den plads får AEG'en først og fremmest, fordi materialet ikke bærer præg af samme kvalitet som de andre tre maskiner.

- Den føles lidt som et discountprodukt, må jeg indrømme. Man kan se det på den, man kan høre det på den, og man kan føle det på den. Den virker tungere og mere klodset end de andre tre, forklarer Anders Gisselbæk.

VW ved godt, de har en vinder, og passer på ikke at skeje ud. T6-udgaven har begrænset sig til finpudsning af en let genkendelig succes på de ydre linjer. Foto: Thomas André Håndværkeren Jo, det er en ny VW Transporter  

AEG'en dumper altså den professionelle testmesters test, men til hobbybrug er den ganske fin.

- Jeg vil sige, at den er god til gør-det-selv-manden, som kan svinge den foran gutterne. Men til professionelt tømrerarbejde går den ikke, fortæller Anders Gisselbæk.

Stor og tung
Tredjepladsen går til Milwaukee'en. Det er ingen dårlig maskine, men den rækker ikke til mere end en bronzemedalje denne gang, lyder dommen.

- Den føles tungere og større end de to andre, og så føles den ikke lige så god i hånden, forklarer tømrermesteren.

Lennart Damsbo-Andersen er en af de få politkere i Folketinget, der har et svendebrev.  Foto: FT Håndværkeren Folketingets gør det selv-mand  

Egentlig deler Milwaukee'en titlen som den letteste af maskinerne med Makita'en, men den føles bare anderledes, konstaterer testmesteren.

Han har dog også fine ting at sige om amerikaneren.

- På plussiden har Milwaukee'en en krog, så man kan hænge den i bukselommen eller lignende, når den ikke er i brug, fortæller han.

All-around vidunder
Så er der kun to deltagere tilbage i kampen om at blive testens bedste rundsav. Og først skal det understreges, at testmesteren er vild med begge maskiner, og at det i denne omgang var et tæt løb mellem første- og andenpladsen. Men Makita'en må trods alt bøje sig for den mægtige Festool.

Lad os starte med ulemperne denne gang. Den største af disse er, at udsugningen sidder på indersiden af maskinen.

Foto: PR Håndværkeren Powertools  

- Det er lidt ærgerligt, at den sprøjter savsmuld direkte ned i lommen på én. Man kunne godt have placeret udsugningen på den anden side af klingen, selv om det selvfølgelig ikke er et problem for en venstrehåndet, fortæller Anders Gisselbæk.

Og nu til det gode: Testmesteren hæfter sig særligt ved, at maskinen er god til en bred vifte af save-opgaver.

- Den er lidt mere all-around end de tre andre rundsave, og så er den præcis og godt balanceret, så den ligger godt i hånden, forklarer testmesteren. Den har ligesom Milwaukee'en en krog, så man kan hænge maskinen, når man for eksempel kravler rundt og laver tag. Alt i alt en rigtig fin maskine, lyder det fra Anders Gisselbæk.

Savenes Rolls-Royce
Vinderen kan der ikke længere være nogen tvivl om, og det er en overbevisende en af slagsen, fortæller tømrermesteren.

- Testvinderen er klart Festool’en. Det er bare Rolls-Royce’en inden for maskiner, og de kan deres kram både i forhold til kvalitet og funktionalitet. Rundsaven her er ingen undtagelse, forklarer Anders Gisselbæk.

Han kalder maskinen for ’genial’ og ’skidelækker’, inden han når frem til et par mere uddybende vendinger.

- Førerskinnen, som hører med, er simpelthen bare fed. Det er prikken over i’et på et virkelig fedt stykke værktøj, og ingen andre maskiner kommer med lige så gode skinner, fortæller han.

Den vindende sav scorer toppoint på både design og funktion. Anders Gisselbæk har ikke noget dårligt at sige om rundsaven, udover at han personligt ville foretrække Makita’en til tagarbejde, da Festool’en ifølge ham er bedst til det finere præcisions- og snedkerarbejde.

 

Makita

Foto: Philip Reseke
Foto: Philip Reseke

Pris: 2306 kr. ekskl. moms (inkl. føringsskinner)

Vægt: 3,2 kg inkl. batteri

Decibelmåling: 91 dB

 

Milwaukee M18 CCS-502C

Foto: Philip Reseke
Foto: Philip Reseke

Pris: 3998 kr. ekskl. moms

Vægt: 3,2 kg inkl. batteri

Decibelmåling: 80,8 dB

 

AEG BKS 18

Foto: Philip Reseke
Foto: Philip Reseke

Pris: 2398 kr. ekskl. moms

Vægt: 3,4 kg inkl. batteri

Decibelmåling: 98 dB

 

Festool HKC 55 EB

Foto: Philip Reseke
Foto: Philip Reseke
 

Pris: 4670 kr. ekskl. moms (inkl. føringsskinner)

Vægt: 4,1 kg inkl. batteri

Decibelmåling: 79 dB