Kom varm og tørskindet gennem efteråret

Efteråret har i sandhed meldt sin ankomst med regntunge skyer og stiv blæst, men hvordan holder man sig bedst varm og tør gennem de kolde og våde måneder?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Regn og rusk er bare lidt af det, der vejrmæssigt er på plakaten nu, hvor efteråret for alvor har meldt sin ankomst.

Men hvor nogen kan slå kraven op, dukke sig under paraplyen, og ellers glæde sig over, at de sidder lunt og godt foran computeren, arbejder andre ude i alt slags vejr.

Alexander Winther Jensen er vant til at arbejde udenfor, selv når vejret er udfordrende. Få hans bedste råd til at holde dig varm og tør i efteråret nedenfor. Foto: Privat
Alexander Winther Jensen er vant til at arbejde udenfor, selv når vejret er udfordrende. Få hans bedste råd til at holde dig varm og tør i efteråret nedenfor. Foto: Privat
 

En af dem er anlægsgartner Alexander Winther Jensen fra Thorsø. Han er indehaver af Anlægsgruppen, og hver dag uden undtagelse foregår hans arbejde udenfor - om det så er at lægge fliser under den bagende sol, stå i mudder til midt på skinnebenene i oktober eller i selskab med Snemand Frost i slutningen af året.

– Når man arbejder ude, som jeg gør, bliver man nødt til at tage bestik af vejret, så man kan tage sig sine forholdsregler i løbet af dagen, ellers risikerer man at blive syg.

- Men det kan godt være svært at holde sig både varm og tør en hel dag. For eksempel er regntøj jo rigtig praktisk, men desværre begynder man at svede indenunder, hvis arbejdet er fysisk krævende. Derfor kræver efteråret også ekstra forberedelse, siger Alexander Winther Jensen fra Anlægsgruppen.

Her kommer hans seks bedste råd til at holde sig varm og tør gennem efterårsmånederne.

1. Vandtæt arbejdstøj
– Det gælder om at holde sig tør så vidt muligt gennem hele dagen, også selvom det kan være nærmest umuligt i det her land. Det meste arbejdstøj kan holde til en del regnvand, men ellers er det en god idé at investere i en softshelljakke til efterårsmånederne. De er også vindtætte, og så er de nemmere at bevæge sig i end tykkere jakker, siger Alexander Winther Jensen.

2. Noget varmt at drikke
– Selvom jeg ikke er den store kaffedrikker, så er det nu alligevel godt med noget at varme sig på i løbet af en lang arbejdsdag med både regn og blæst. Alternativt kan man også hælde varm kakao eller the på termokanden, ligesom også en omgang Knorr-pulversuppe kan lune de stive fingre og varme helt ind i sjælen på en regnvejrsdag.

3. Regntøj er et must – på nogle dage
– Regntøj er jo rigtig praktisk, men desværre kommer man hurtigt til at svede i det. Det samme gælder for gummistøvler, som jo er rigtig praktiske, men som tit bliver for klodsede at arbejde i. Derfor er regntøj godt til dage, hvor det regner intenst i perioder, og man derefter kan smide det. Og så skal man også huske at have tørt tøj med, råder Alexander Winther Jensen.

4. Ekstratøj i lange baner
– Hvis man først er blevet våd, så er skaden sket, og så bliver resten af dagen en kold fornøjelse. Derfor gælder det også om at have ekstratøj med i bilen. Og det gælder både tørre strømper, til hvis man ikke fik skiftet arbejdsskoene ud med gummistøvler i tide, T-shirts, til hvis man har svedt, og ekstra trøjer, hvis man har brug for flere lag.

5. Tag en pause og få varmen
– Bliver det for koldt, vådt eller man kan se på himlen, at det lige om lidt står ned i stænger, så ryk pausen frem, og brug tiden på at få varmen imens. Som anlægsgartner er varevognen vores skur, og selvom det ikke er så klimavenligt, så er der ikke noget som en pause i en varm bil, siger Alexander Winther Jensen.

6. Lag på lag
– I takt med at vejret bliver koldere, jo flere lag skal man have på. Også i efterårsmånederne, hvor vejret stadig er omskifteligt, er det smart med lag på lag, som man enten kan tage af eller på alt efter behov. Det gælder om at kunne bevæge sig, når man arbejder, slutter Alexander Winther Jensen.