Kvinder flokkes til traditionelle mandefag

Antallet af kvinder, der tager en uddannelse som snedker, tømrer eller elektriker er fordoblet i forhold til for bare fem år siden

Det er uvist, hvad der får flere kvinder til at vælge malerfaget fra. Foto: Janus Engel
Det er uvist, hvad der får flere kvinder til at vælge malerfaget fra. Foto: Janus Engel

Hvor ville du gå hen, hvis du hurtigst muligt skulle finde en kvindelig elev på teknisk skole?

For mange vil svaret måske være maleruddannelsen, men det kan meget vel snart blive en kliché.

Selv om flertallet af de kvinder, der går efter en karriere i bygge- og anlægsbranchen, stadig vælger maleruddannelsen, er flere og flere begyndt at kigge en anden vej.

Mens tre ud af fire kvinder for fem år siden valgte en maleruddannelse, var tallet sidste år blot 56 procent, mens 14 procent af kvinderne valgte en snedkeruddannelse, hver tiende en elektrikeruddannelse og syv procent en uddannelse som tømrer. Det viser tal fra Dansk Byggeri.

- Vi ved ikke, hvad det præcist er, der har fået en større andel af kvinderne til at vende blikket mod tømrer-, snedker- og elektrikeruddannelserne. Men det glæder mig, at kvinderne vælger bredere end tidligere, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

17.000 mangler snart
En af grundene til, at hun er særligt fornøjet med de nye tal, er, at Danmark ifølge Dansk Byggeris egen vurdering kommer til at mangle lige netop elektrikere tømrere og snedkere i nær fremtid.

Allerede i 2027 vil der ifølge interesseorganisationen mangle 17.000 med en byggefaglig uddannelse. Flest elektrikere, skarpt forfulgt af tømrere og med snedkere på tredjepladsen.

Samtidig vil bygningsmalere ifølge Dansk Byggeri blive en af de faggrupper med for mange medarbejdere i forhold til efterspørgsel, hvis udviklingen fortsætter.

'En falliterklæring'
Der er dog brug for en del flere kvinder i byggeriet, hvis de for alvor skal være med til at gøre noget ved manglen på elektrikere, tømrere og snedkere.

Kvinder har de seneste 20 år blot udgjort mellem 9 og 10 procent af den samlede arbejdsstyrke i byggeriet, og en gennemgang viste for nylig, at blot 16 procent af små bygge- og anlægsvirksomheder med under 20 ansatte har kvinder i medarbejderstaben.

Dertil kommer, at kun hver fjerede mindre virksomhed overvejer at ansætte kvindelige håndværkere i 2018.

- Det er en falliterklæring, at vores virksomheder ikke formår at trække flerekvinder ind i branchen. Vores mål er, at andelen af kvinder skal fordobles, så hver femte ansat i bygge- og anlægsvirksomhederne er en kvinde i 2028. Det er et ambitiøst, men ikke urealistisk mål, siger Louise Pihl i pressemeddelelsen.