Lærlinge skal redde el- og vvs-installatørerne fra flaskehals

Hver fjerde virksomhed i installationsbranchen planlægger at tage flere lærlinge for at løse manglen på arbejdskraft, mens 42 procent vil gøre mere for at holde på medarbejderne

Selv om der er mangel på arbejdskraft, vil 42 procent af virksomhederne hellere sig nej tak til en opgave, end at ansætte nye medarbejdere. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Selv om der er mangel på arbejdskraft, vil 42 procent af virksomhederne hellere sig nej tak til en opgave, end at ansætte nye medarbejdere. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Der mangler arbejdskraft i byggebranchen, og det mærkes også hos el- og vvs-installatørerne.

Faktisk er branchen ved at nå dertil, hvor manglen på arbejdskraft påvirker den opadgående aktivitetskurve, den har karakteriseret de forgangne fire år.

Det viser en ny arbejdskraftanalyse, som installationsbranchens organisation, Tekniq, står bag. Branchen har dog allerede selv et bud på, hvordan de kommer problemet til livs:

- Helt konkret planlægger 25 procent af virksomhederne at tage flere lærlinge allerede i 2018, Det til trods for, at branchen de senere år gang på gang har sat nye rekorder for antallet af lærlingepladser, siger Rasmus Larsen, økonomisk-statistisk konsulent hos Tekniq i en pressemeddelelse.

Behovet for arbejdskraft skinner tydeligt igennem, når man kigger på ordrebøgerne.

Alene i april måned i år måtte 36 procent af installationsvirksomhederne give afkald på ordrer, fordi de var underbemandede. Det er en stigning på ni procentpoint i forhold til samme måned året før. Dog vil 42 procent hellere sige nej tak til en ordre end at forsøge at ansætte flere.

- Igen viser det, at virksomhederne har en realistisk indgang til det marked, de befinder sig på, siger Rasmus Larsen i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Samtidig er det værd at bemærke, at vi stadig er langt fra flaskehalssituationen tilbage i 2007, lige inden den økonomiske krise ramte. Her måtte hele 71 procent af virksomhederne sige nej til ordrer, fordi de ikke havde mandskab nok, siger Rasmus Larsen.

Ufaglært arbejdskraft
Virksomhederne i arbejdskraftanalysen vil hellere bruge kræfterne på at holde på det mandskab, man allerede har. 42 procent af de adspurgte forventer således, at de vil styrke indsatsen for at holde på deres nuværende medarbejdere.

29 procent af el-installatørerne og 15 procent af vvs-installatørerne vil eksempelvis satse mere på at efter- og videreuddanne deres medarbejdere. Virksomhederne er dog også åbne for at byde andre typer af medarbejdere indenfor.

- Samtidig kan vi se, at virksomhederne i stigende grad planlægger at åbne op for andre typer medarbejdere for at få løst de forskellige opgaver. 22 procent vil eksempelvis ansætte flere ufaglærte, hvilket viser den omstillingsparathed, der er kendetegnende for branchen, siger Tekniqs økonomisk-statistisk konsulent, Rasmus Larsen, i pressemeddelelsen.