Lokal bygmester tog utraditionelle midler i brug for at redde firmaet – i dag er mandskabet tidoblet

Kopp Sorø satsede for fire år siden på en akademiker, der skulle få firmaet på ret kurs. I dag er det et af Sjællands største entreprenørfirmaer og nomineret til Akademikerprisen

Entreprenørvirksomheden Kopp Sorø havde for nogle år siden svært ved at betale regningerne til tiden. Men så ansatte man en akademiker. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Entreprenørvirksomheden Kopp Sorø havde for nogle år siden svært ved at betale regningerne til tiden. Men så ansatte man en akademiker. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Normalt hører håndværkere og akademikere til i hver deres særskilte kasse.

Håndværkerne har deres praktiske evner, akademikerne deres bøger, og det kan måske derfor være svært at se, hvad sidstnævnte skulle lave i en håndværksvirksomhed.

Ikke desto mindre kan der være store fordele ved at byde dem velkommen. Det mener i hvert fald Lars Mourtisen, der er direktør i entreprenørvirksomheden Kopp Sorø – og stod det til ham, så burde alle håndværksvirksomheder faktisk ansætte en akademiker prompte.

Lars Mourtisen ansatte selv den første akademiker for fire år siden, da Kopp Sorø var inde i en økonomisk trængt periode. Siden er mandskabet tidoblet, og udviklingen har nu også resulteret i en nominering til Akademikerprisen, der uddeles i slutningen af oktober.

- Fra ikke at kunne betale vores regninger til tiden og have et ry for at være dårlige betalere på byggepladsen, omsætter vi i dag for mere end 150 millioner kroner om året. Man kan være en nok så dygtig håndværker, men hvis der ikke er styr på baglandet, bogholderiet og økonomien, kan det være lige meget, siger direktør Lars Mouritsen og tilføjer:

- Det er netop alt det, som en akademiker er god til, og som de fleste håndværkere ikke er.

Styr på økonomien
Kopp Sorø blev grundlagt i 2011 som en byggevirksomhed med opgaver indenfor en række håndværksfag fra maler- og murerarbejde til snedker- og tømreropgaver.

Men selv om der allerede dengang var gang i biksen, så fik pengene så hurtigt ben at gå på, at kassen alligevel endte med at være tom, når regnskabet skulle gøres op.

- Det var min revisor, der foreslog, om det ikke var en god idé at ansætte en økonomichef. Dengang tænkte jeg ikke over, at det var en akademiker, jeg ansatte. Jeg ville bare gerne have styr på økonomien, for det er et område, som jeg ikke selv havde nogen som helst forstand på, siger Lars Mouritsen.

Det gav pote, og resultatet kunne mærkes allerede få måneder efter. Hvor regningerne til underleverandørerne normalt først blev betalt efter 30 dage, blev de nu betalt med det samme, hvilket omvendt inkasserede betydelige kontantrabatter til Kopp Sorø.

Ved at få ryddet op og få styr på økonomien blev underskuddet forvandlet til et overskud. Det gav samtidig den lokale håndværksvirksomhed mulighed for at vokse til det, der i dag er en af Sjællands største entreprenørvirksomheder.

Flere akademikere
I dag, fire år efter ansættelsen af den første akademiker, beskæftiger virksomheden 102 medarbejdere.

Yderligere tre akademikere er kommet til, som tager sig af alt fra økonomi til bogholderi og kontrakter.

- Det har givet mig en ro i maven, at jeg ved, der er styr på økonomien, og at jeg har dygtige medarbejdere, som tager sig af det. Så har jeg nemlig kunnet tage mig af alt det, jeg er god til, og i fællesskab er firmaet bare vokset, siger Lars Mouritsen, der ud over at være direktør også fungerer som tømrer- og snedkermester.

Kopp Sorø repræsenter Østdanmark i Akademikerprisens finalefelt. Her er virksomheden oppe imod tre andre fra hver sin del af landet, og den endelige vinder kåres 29. oktober ved en stor prisoverrækkelse på Nationalmuseet i København.

- Da de ringede og fortalte om nomineringen, troede jeg først, at de havde ringet forkert. Jeg er stolt af, at vi er nået dertil, hvor vi er som virksomhed. Men selv om jeg er sikker på, at vi i fremtiden også vil ansætte flere akademikere, end dem vi allerede har, så er det lige nu murere, jeg godt kunne bruge flere af, hvis vi fortsat skal vækste, siger han.