Annonce:
Annonce:

Mange danskere overvejer jordvarme

Hos portalen 3byggetilbud.dk oplever de enorm stor interesse for mere grønne opvarmningsløsninger

Det er dyrt at få installeret et jordvarmeanlæg, men det giver typisk også besparelser på energiregningen. Arkivfoto: Per Folkver
Det er dyrt at få installeret et jordvarmeanlæg, men det giver typisk også besparelser på energiregningen. Arkivfoto: Per Folkver
Annonce:
Følg Energi

Selvom det også er dyrt at holde et jordvarmeanlæg kørende med strøm, er der voldsomt stigende interesse for den klimavenlige varmeløsning.

Sådan lyder meldingen fra portalen 3byggetilbud.dk, der årligt formidler mere end 70.000 bygge- og renoveringsopgaver til et landsdækkende netværk af håndværkere.

Væksten i forespørgsler på jordvarmeanlæg er på 2769 procent, når september 2022 sammenlignes med samme måned sidste år.

Det oplyser 3byggetilbud.dk i en pressemeddelelse.

- Energikrisen, de stigende gaspriser og inflationen har for alvor sat skub i efterspørgslen på de grønne varmekilder. Tilbagebetalingen på jordvarmeanlæg er med de nuværende energipriser på under fem år, og det har i den grad fyret op under markedet, siger Tino Chris Hansen fra 3byggetilbud.dk.

Annonce:

Et alternativ
Kigger man på de første ni måneder af 2022, har 3byggetilbud.dk modtaget otte gange så mange henvendelser fra på jordvarme sammenlignet med samme periode i året før.

Særligt siden marts er interessen for jordvarmeanlæg steget markant, og håndværkerportalen er ikke i tvivl om, at efterspørgslen fortsat vil være stor.

- Vi ved, at rigtig mange danskere inden længe får en melding om, at de ikke kan få fjernvarme i deres område inden for de næste år. Og de vil se sig om efter alternative varmekilder som eksempelvis jordvarme, siger Tino Chris Hansen.

Mangel på firmaer
I dag har omkring 400.000 boliger naturgas, mens 70.000-75.000 boliger har olie som opvarmningsform.

De politiske planer er, at omkring 30-50 procent at de, der har naturgas- og oliefyr, kan få fjernvarme. Boligejerne vil få besked inden udgangen af 2022.

Selvom mange udviser interesse for at få etableret jordvarmeanlæg, er det ikke sikkert, at man skal forvente, at håndværkerne står klar på grunden ugen efter.

Annonce:

- Der er et massivt pres på håndværkerne lige nu for at undgå flaskehalse. Alle sejl er sat ind for at hjælpe så mange af de danskere, der ønsker at få etableret jordvarme, men vi mangler firmaer, der kan løfte opgaven, siger Chris Hansen.

Lærlinge er med til at fremtidssikre virksomheden

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan fungerer jordvarme

Et jordvarmeanlæg fordrer et udeareal, der er dobbelt så stort som den bolig, der skal opvarmes. Arkivfoto: Per Folkver
Et jordvarmeanlæg fordrer et udeareal, der er dobbelt så stort som den bolig, der skal opvarmes. Arkivfoto: Per Folkver
 

Jordvarme er en energivenlig opvarmningsløsning, som generelt giver store besparelser på varmeregningen, hvis man skifter fra eksempelvis et oliefyr, naturgas eller elvarme.

Jordvarme fungerer på den måde, at slanger graves ned på ens grund, og slangerne henter energi fra jorden, som bruges til at opvarme både boligen og det vand, man bruger i huset.

Fordelene ved jordvarme er, at det er en miljøvenlig opvarmningsform, og at systemet ikke kræver megen vedligeholdelse.

Samtidig er energiformen billig, da varmeregningen sænkes. Særligt i forhold til den aktuelle tid, er det også en fordel, at varmeregning overordnet set ikke afhænger af energiprisernes udvikling.

Annonce:

Dog er jordvarmeanlæg drevet af strøm, så stiger priserne på strøm, kan det også være dyrt at være indehaver af et jordvarmeanlæg.

Ulemperne ved jordvarme er derudover, at det koster mellem 200.000-300.000 kroner at få installeret et jordvarmeanlæg, og nedgravningen af slangerne til anlægget kræver et udeareal med dobbelt så meget grund, som man har kvadratmeter bolig.

Kilde: Energihjem

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: