Mange kaster sig ud i en håndværkeruddannelse

De nyeste praktikpladstal viser, at det går fremad med at få flere til at starte på en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet

Flere og flere vælger at kaste sig ud i en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet. Desuden er antallet af elever i skolepraktik faldet. Foto: Jan Dagø/Ritzau Scanpix
Flere og flere vælger at kaste sig ud i en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet. Desuden er antallet af elever i skolepraktik faldet. Foto: Jan Dagø/Ritzau Scanpix

Her går det godt, ville nogen sige.

Ny praktikpladstal viser, at det går godt med at få flere til at påbegynde en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet. Samtidig falder antallet af elever i skolepraktik.

Det er en god udvikling, lyder meldingen fra Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Hun forventer, at udviklingen vil fortsætte.

- Vi har set den positive tendens inden for vores branche i et godt stykke tid, så jeg er meget optimistisk i forhold til fremtiden. Især er det meget glædeligt, at vi ser et fald i antallet af elever i skolepraktik, og jeg er sikker på, at denne udvikling vil fortsætte, siger Louise Pihl.

Opgørelsen fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af indgåede uddannelsesaftaler i bygge- og anlægsbranchen de første 10 måneder af 2017 var lidt under 6.900 – knap 900 flere aftaler end samme periode året før, og det svarer til en stigning på knap 15 procent.

Denne udvikling skal ses i relation til den generelle negative udvikling blandt erhvervsuddannelser, der viser et fald på mere end 1.900 uddannelsesaftaler. Dermed går erhvervsuddannelserne samlet set tilbage på trods af den fine fremgang inden for bygge- og anlæg.

Der bliver brug for uddannede murere, tømrere, bygningsmalere, struktører og snedkere i fremtiden. I 2027 risikerer vi at mangle 17.000 håndværkere.

Færre i skolepraktik
I perioden er antallet af lærlinge i skolepraktik faldet med 215 elever. Det svarer til, at der ved udgangen af oktober 2017 var godt 15 procent færre skolepraktikelever inden for bygge- og anlægsfagene.

- Vi er inde i en positiv gænge med, at flere unge får praktikpladser, og færre går i skolepraktik. Samlet set er flere i gang med en uddannelse inden for bygge og anlæg. Jeg synes, det lysner, men vi har ikke råd til at læne os tilbage og slappe af. Det er fortsat en kæmpe udfordring at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne, og der er stadig brug for fokus på at få de sidste ud af skolepraktik, siger Louise Pihl.