Mere i lønposen, tak!

Det kræver forberedelse og måske en snak med kolleger eller fagforening at få det bedste ud af lønforhandlingerne

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det går godt i byggebranchen, og foråret kan derfor være det perfekte tidspunkt at forhandle løn med mester, inden der for alvor kommer opgaver i ordrebogen.

Inden man sætter sig ved forhandlingsbordet, er det dog vigtigt at forberede sig, så man ved, hvad man er værd. Det understreger Rasmus R. Barfod fra 3F BMJF – Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

– Forberedelse er alt, og så er det lige meget, om man arbejder på akkord eller timeløn. Man skal vide, hvad man kan forlange og er værd, så man har noget at forhandle med, siger han.

Rasmus R. Barfod arbejder selv som opmåler og bliver tilkaldt for at prissætte opgaver efter overenskomsten, hvis lønforhandlingerne går i hårdknude. Selv hvis man er ny i branchen og ikke har erfaring med at forhandle, bør man ifølge ham kaste sig ud i det.

– Det eneste, man risikerer, er, at man ender med at få mere i lønningsposen, siger han.

Rasmus R. Barfod giver her en en række råd til, hvad du skal gøre – både hvis du arbejder på akkord eller er timelønnet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

1. Akkordarbejde
Hvis man arbejder på akkord, skal man forhandle om prisen pr. enhed med sin arbejdsgiver, inden arbejdet begynder.

2. Vær realistisk
Gennem overenskomsterne mellem arbejdsgiver og arbejdstager er der fastsat en minimumspris pr. enhed, og det er den, man forhandler sig op fra.

Det er en god idé at beregne, hvor meget man faktisk kan producere og få fra hånden på en arbejdsdag – vel at mærke uden at man knokler mere, end man kan holde til. Selv om man gerne vil tjene kassen, bør man med andre ord være realis-tisk omkring sin egen arbejdsindsats.

3. Forhandling
Selv om man synes, ens arbejde er det dobbelte værd, er det en rigtig dårlig idé at gå til forhandlingerne med en enhedspris, der ligger milevidt fra mesters.

Begge parter skal have noget ud af forhandlingerne, og derfor bør man heller ikke sætte sin pris højere, end at man kan mødes på midten til sidst. Der skal være noget at forhandle med, og hvis man ikke får den ønskede pris, kan man i stedet presse prisen lidt på andre opgaver, der skal udføres.

4. Timeløn
Hvis man arbejder med timeløn, har man krav på at forhandle løn én gang om året. Man kan dog godt kræve flere forhandlinger i løbet af året.

5. Hold øjnene åbne
Det er en rigtig gode idé at sætte sig ind i, hvad kollegerne får i timen, før lønnen skal forhandles. Selv om man arbejder for samme firma og laver nogenlunde det samme, kan der godt være forskel i lønningsposernes størrelse.

Tag derfor først en snak med kollegerne og hold øjnene åbne for, hvad andre i branchen får. Det kan kun komme en til gode at have dokumentation med til forhandlingen.

6. Brug fagforeningen
Det kan være en ubehagelig situation at skulle stå med hatten i hånden og bede om mere i løn. Hvis man er grøn i branchen eller bare ikke er helt tryg ved at tage forhandlingen, så kan man få assistance fra fagforeningen.

3F har opmålere som Rasmus R. Barfod ansat, der kan forhandle på ens vegne eller bistå forhandlingerne. Derudover tilbyder fagforeningen også kurser, hvor man kan blive en haj til at forhandle med mester.